Читај ми!

Јувентусов "мали војник" - Анђело ди Ливио

Бивши италијански фудбалер Анђело ди Ливио за РТС говори о томе зашто се данас у Италији не игра најбољи европски фудбал, шта је имала Италија за време Марчела Липија, а нема Србија данас и ко је био бољи играч – он или Владимир Југовић.

Због карактеристичног начина трчања, Роберто Бађо га је назвао "солдатино", или мали војник. А због односа према тиму, данас га у Италији зову једним од најлојалних фудбалера, јер својевремено Фиорентину није напустио ни када је испала из прве италијанске лиге.

Анђело ди Ливио је освојио титулу првака Европе са Јувентусом, играјући са нашим Владимиром Југовићем. Био је помоћник Марчела Липија, који је Италији донео титулу светског првака 2006. године. Ди Ливио данас тренира омладински тим Роме.

У време док сте играли за Јувентус и Фиорентину, италијанска Серија А била је најатрактивнија фудбалска лига у Европи. Шта се догодило у међувремену, зашто се најбољи европски фудбал данас не игра у Италији?

"Можда је тада било више играча који су борили за праве вредности, веровали су у оно што раде и били оданији свом тиму и то се много свиђало навијачима и онима који су долазили да гледају утакмице. Мислим да су тада играчи били заиста заљубљени у дресове свог тима, нису размишљали о парама".

Али шта то на пример данас има Премијер лига, а нема италијанска Серија А?

"За Премијер лигу има много више интересовања и много више страсти, пре свега због лепоте стадиона. Људи воле да одлазе на њихове стадионе јер гледају утакмицу на савршен начин, као да су на терену, учествују у догађају".

Неки кажу да је разлог регуларност. Нико никад није доводио у питање регуларност Премијер лиге, док су многи доводили у питање регуларност такмичења у Италији.

"Никад нисам веровао у намештене утакмице, у време док сам играо није било погрешних ситуација које се нажалост данас у Италији дешавају. Верујем да је у моје време било све скоро савршено".

Играли сте заједно са Владимиром Југовићем, на истој позицији у тиму. Искрено, ко је био бољи играч?

"Југовић је одличан играч по сваком питању. Диван момак, не могу самог себе да хвалим, али могу рећи да је он заиста одличан играч."

Били сте помоћник Марчела Липија који је Италији донео титулу светског првака, а Италија тада није имала најбоље играче на свету. Ми у Србији имамо други проблем, имамо доста јаких појединаца, али немамо тим. Шта мислите, шта је проблем?

"Марчело Липи је радио много на самом тиму, основно је ујединити тим нарочито у тешким тренуцима. Не знам да ли у Србији постоје тренери који могу да приђу психолошки овом проблему, али знам да из Србије долазе веома јаки таленти".

Роберто Бађо вам је својевремено дао надимак "солдатино" или мали војник. Да ли вас и данас тако зову?

"То је било због начина на који сам трчао. Једног јутра смо тренирали и он ми је, са симпатијом, рекао - 'Трчи, трчи као мали војник'. И од тада ме многи зову солдатино, чак и данас."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару