Напушта Јунајтед, или "бежи" из клуба?

Док одлуку Немање Видића да напусти Манчестер Јунајтед подржава и тренер "ђавола" Дејвид Мојес, поједини британски медији сматрају да српски интернационалац бежи из клуба који се налази у проблемима. Бивши фудбалер Арсенала и утицајни колумниста Мартин Кион, одлуку Видића да напусти Олд трафорд у овом тренутку види као издају клуба који му је све пружио. Навијачи Јунајтеда не деле то мишљење.

Једна велика дилема је коначно решена, Немања Видић на крају сезоне напушта Манчестер Јунајтед. Након осам година на Олд трафорду српском интернационалцу истиче уговор и он неће бити продужен. Тренер Дејвид Мојес је подржао одлуку Видића да каријеру настави у неком другом клубу, Немања је најавио да сигурно више неће наступати на Острву, јер је Јунајтед једини клуб за који би икада могао да игра у Премијер лиги. Чини се да су овом одлуком, како би наш народ рекао „и вуци сити и овце на броју".

Ипак, поједини британски новинари одлазак Видића на крају сезоне виде као бежање из клуба који након одласка Алекса Фергусона тоне ка средини табеле.

Бивши фудбалер Арсенала и утицајни колумниста Дејли мејла (Daily Mail) Мартин Кион, у ауторском тексту, замерио Видићу да је брзо напустио клуб у тренутку када Јунајтед преживљава тешке тренутке.

„Видић није стар, има 32 године и требало би да заврне рукаве и бори се за клуб који му је омогућио да освоји пет премијерлигашких титула, Лигу шампиона, Лига куп и Клупско првенство свеtа", пише Кион, који сматра да је одлуком о одласку са Олд трафорда Видић издао клуб који му је све пружио.

Кион поставља питање и где ће то бити боље Видићу и додаје да га је посебно разочарало што је чуо Видићеве агенте који говоре да ће капитен Јунајтеда разматрати само уговоре који су већи од четири милиона фунти.

„Можда се Мојес није борио да га (Видића) задржи па је то олакшало његову одлуку, али то не значи да је потез исправан. Када сам био у Арсеналу борио сам се до последњег тренутка да останем све док заиста немам шта више да понудим клубу".

Кион признаје да је Видић сјајан дефанзивац, један од најбољих у историји Премијер лиге и да је клуб капитенску треаку узео од његовог партнера у задњој линији Рија Фердинанда и предао је српском интернационалцу.

„Клуб му је указао велико поверење, зато је срамота што није спреман да се и даље бори. Видић би требало да се бори све до самог горког краја", пише бивши фудбалер "тобџија".

Колумниста Дејли мејла сматра и да ће Јунајтеду недостајати Видићево вођство и доминација у ваздуху где је Јунајтедова одбрана била скоро непробојна. Он додаје да је Видић нашао место уз најбоље дефанзивце Премијер лиге Сола Кемпбела, Џона Терија, Рија Фердинанда, Јапа Стама и Тонија Адамса.

„Видић ће остати у лепом сећању навијача Јунајтеда иако је по мом мишљењу лошији од Јапа Стама који је најбољи дефанзивац који је играо за тај клуб".

Кион саветује Мојеса да припреми екипу за живот након Видића. Он каже да би решење било да се један млађи централни бек већ сада упари са Видићем и да се држе заједно до краја сезоне (уколико не буде било повреда).

Ставови Мартина Киона изазвали су жустру полемику навијача који су коментарисали текст. Мишљења су подељена, али не на једнаке делове. Највећи број навијача не дели мишљење Киона и сматра да је Видић савршено служио клубу пуних осам година, као и да је дошло време за растанак.

Многи навијачи за одлазак Видића криве Мојеса који се, као што је Кион написао, није ни потрудио да продужи уговор са капитеном. Такође присталице Јунајтеда одлазак Видића не виде као чин бекства, већ као логичан наставак његовог позног дела каријере.

Скоро сви су сагласни да је Видић испунио сваки дан свог уговора и да клубу не дугује апсолутно ништа. Видића су описали као верног слугу Јунајтеда који се никада није штедео. Многи су рекли да ће им српски репрезентативац недостајати, али да му желе срећу у где год буде наставио каријеру.

Такође, један део навијача сматра да Видићеве игре одавно нису на нивоу на којем су биле пре неколико година. Сматрају да је српски интернационалац све више склон повредама и да је Јунајтеду потребна велика реконструкција и подмлађивање тима, укључујући задњу линију. У том смислу не виде проблем што ће капитен на крају напустити екипу.

Одлуку да оде из клуба навијачи сматрају корисну за Јунајтед и она се тумачи чињеницом да Видић није фудбалер који би продужио уговор, а затим са клупе одлазио само да узима плату не доприносећи ништа на терену. Сматрају да је и до сада један од ретких играча који је све до последње фунте зарадио на терену и да није тип играча који ће чамети на клупи.

Постоје и они који су мишљења да Видић и даље има шта да пружи екипи, али за одлазак са Олд трафорда кривца искључиво виде у Мојесу који, како кажу, ради на систематском уништењу клуба. Појединци сматрају да је логично да Видић напусти Јунајтед јер као врхунски играч неће себи да дозволи да игра у осредњем клубу, какав је наводно Јунајтед постао од када је отишао Алекс Фергусон.

Немали број фанова Видића поткачио је и самог аутора текста Мартина Киона где су, уз не баш примерен речник, написали да не деле мишљење бившег фудбалера Арсенала о капитену Јунајтеда.

Наравно, постоји и мањи број оних који сматрају да Видић заиста бежи са Олд трафорда. Такав став махом подржавају навијачи других клубова, пре свега Ливерпула и Арсенала, који су искусили одласке својих најбољих играча. Они сматрају да ће и присталице Јунајтеда сада осетити шта значи када имају „плаћенике" и „издајнике" у својим редовима у тренуцима када клуб више не доминира Премијер лигом.

Шта навијачи на трибинама мисле о свом капитену показали су на мечу против Фулама у недељу када је цео Олд трафорд скандирао име Немање Видића. Мојесови изабраници су на том мечу поново су разочарали примивши гол у судијској надокнади, па је Јунајтед на Олд трафорду узео само бод, одигравши 2:2.

До краја сезоне остало је још доста утакмица. Шампионска титула више и није у рукама Јунајтеда, али борба за Лигу шампиона и даље је активна. Немања Видић, као капитен Јунајтеда, има обавезу да води клуб у борби за једну од четири позиције. То ће бити његова последња мисија за „ђаволе".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару