Читај ми!

In memoriam: Преминуо Eузебио

Легенда португалског фудбала Еузебио преминуо је прошле ноћи у Лисабону, јавила је португалска агенција Луса. Еузебио (71) умро од срчаног удара, наводи се у саопштењу његовог бившег клуба Бенфике које преноси агнеција. Фудбалери и тренери широм света одају пошту Еузебију.

18.00 - Еузебио ће бити сахрањен у понедељак у Лисабону, објављено је на сајту Бенфике. Према жељи једног од најбољих играча у историји фудбала, пре сахране његов ковчег биће пронет испред трибина Бенфикиног "Стадиона светлости", где ће навијачи моћи да му одају почаст. Широм света популарни "црни пантер" биће потом сахрањен на лисабонском гробљу Лумијар од 17 сати. 

Еузебио је неколико пута био у болници због разних здравствених проблема. Он је у јуну 2012. године био у лисабонској болници због церебро-васкуларних проблема.

Еузебио да Силва Фереира, рођен 25. јануара 1942. године, пореклом је из Мозамбика, бивше португалске колоније. Познат под надимком Црни пантер био је члан репрезентације Португала која је освојила треће место на Светском првенству 1966. године у Великој Британији. На том првенству је био проглашен за најбољег стрелца са девет голова.

Освајач је европске Златне лопте за 1965. годину, а четири пута је био најбољи стрелац португалске лиге. Највећи део своје каријере провео је у Бенфики (1960-1975), и за то време постигао 315 голова на 301 утакмици, што га ставља на место најбољег стрелца тог клуба свих времена.

На 727 наступа у каријери постигао је чак 715 погодака. Међународна фудбалска федерација га је прогласио за 9. најбољег играча свих времена, док га је Фудбалска федерација Португала 2003. године пограсила за најбољег фудбалера те земље у протеклих 50 година.

Каријеру је почео у Спортингу из Мапута, да би са 18 година прешао у Бенфику. Поред ова два тима наступао је и за ФК Монтереј и Беира Мар, као и за многе клубове из северне Америке.

Фудбалери и тренери широм света одају пошту Еузебију

Фудбалери и тренери широм света одају пошту једном од најбољих играча свих времена Португалцу Еузебију, који је преминуо данас у 71. години од срчаног удара.

Менаџер Челсија Жозе Мурињо истакао је да је Еузебио био један од великана Португалије.

"Еузебио је бесмртан. Сви знамо какав је допринос имао фудбалу, посебно португалском. Није био само велика инспирација, већ и важна личност у поштовању вредности, начела и схватању фудбала, чак и после играчке каријере", рекао је Мурињо.

Смрт легендарног Еузебија погодила је и капитена фудбалске репрезентације Поругалије и звезду мадридског Реала Кристијана Роналда.

"Одмори се у миру, увек вечни Еузебио", написао је на Роналдо на Фејсбуку. Саучешће породици Еузебио, Бенфики и целокупном португласком фудбалу упутили су и челници мадридског Реала.

"Поштовање према човеку који је толико значио игри коју волимо. Еузебио, један од највећих свих времена, сада може да почива у миру", написао је Винсент Компани на Твитеру.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи