Читај ми!

Фудбалска "црвена линија"

Фудбалски савези Србије и Косова 10. јануара настављају преговоре у Цириху, а у јужној српској покрајини надају се да ће им Фифа већ тада дозволити одигравање пријатељских мечева. Ми добро знамо шта је црвена линија у разговорима везаним за захтеве из Приштине и сматрамо да признања косовског савеза не може и неће бити, изјавио за "Новости" генерални секретар ФСС Зоран Лаковић.

Нова година почела је новим притисцима косовског фудбалског савеза да репрезентација такозване Републике Косово игра пријатељске мечеве, све у циљу признања од стране Фифе.

Функционер косовског фудбалског савеза Артан Говори изјавио је за бечки дневник "Пресе" да би светска кућа фудбала већ 10. јануара могла да дозволи Косову одигравање пријатељских мечева.

"Да ли ће то бити против Хрватске, или неког другог тима, још не знамо. Једино је сигурно да ће прва званична утакмица репрезентације бити одиграна у Приштини", рекао је Говори, а пренео "Пресе".

Ипак, за челнике Фудбалског савеза Србије ситуација је јасна.

"Ми добро знамо шта је црвена линија у разговорима везаним за захтеве из Приштине и сматрамо да признања косовског савеза не може и неће бити. Тражимо само да се поштују статути Фифе и Уефе, који су врло јасни по том питању", рекао је за "Новости" генсек ФСС Зоран Лаковић.

Притисци Косова не јењавају, њихова репрезентација већ је одиграла мечеве против Албаније, Саудијске Арабије, Северног Кипра и Монака, па се тек очекују нови потези косовског савеза.

"Већ дуже време стварају се непотребне тензије у региону, а наш савез је током последње две године под великим притиском. Представници такозваног косовског савеза непрестано лобирају у политичким, финансијским и другим круговима за такозвани косовски фудбал и његово признавање. Ми с њима не желимо да полемишемо преко медија и наставићемо да као и до сада радимо само у сарадњи с Владом Србије и ресорним министарствима. Притом мислим на министарства за Косово и Метохију, за омладину и спорт, односно на Минстарство спољних послова", рекао је Лаковић.

Коначан исход могао би се наслутити већ 10. јануара, када ће у Цириху бити одржана нова рунда преговора два савеза. До тада, прописи су јасни и за признавање Косова од стране Фифе не постоји правна основа све док самозвану државу не признају Уједињене нације.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи