Загреб уживо: Хрватска прејака за Србију

Хрватска - Србија 2:0. Србија поражена у Загребу у мечу који је демонстрирао огроман број слабости националног тима. Ако је и постојала шанса да Михајловићева кадровска изненађења дају резултат, све је пало у воду са две несхватљиве грешке које су омогућиле Хрватској, бољој и хомогенијој екипи, да постигне два поготка.

19.55 - Након три минута надокнаде, Чунејт Чакир је одсвирао крај меча на Максимиру и тако, и формално, окончао наде Србије да може да се некако провуче до Светског првенства у Бразилу. 

19.53 - Последњу прилику за Србију пропустио је Тадић, али његов ударац из казненог простора поново није прошао поред врло сигурног Плетикосе. 

19.51 - Србија је у последњих десетак минута заличила на екипу која има намеру да, ако не преокрене резултат, а оно постигне погодак и тако достојанственије изгуби. Ипак, мимо поменутих прилика, премало тога смо вечерас видели од изабраника Синише Михајловића.

19.44 - И последња измена у хрватској репрезентацији. Из игре је изашао Ивица Олић, а прилику је добио Огњен Вукојевић. 

19.42 - У 82. минуту, уместо повређеног Стринића, Штимац је на терен послао Дејана Ловрена, често оспораваног фудбалера Лиона.

19.38 - Најбољу прилику на утакмици Србија пропушта у 78. минуту. Након интелигентне, и врло атрактивне асистенције Тадића, Ђуручић се нашао у сјајној позицији да савлада Плетикосу. Чувар мреже Ростова је добро интервенисао, али се лопта одбила до усамљеног Ђорђевића. Покушао је фудбалер Нанта из прве да пошаље лопту у мрежу, али му је одлично у ударац ушао Плетикоса.

19.35 - У 75. минуту Михајловић врши и трећу измену. Из игре је изашао Игњовски, а на терену је, у нападачким акцијама опаснији, Радосав Петровић. 

19.31 - До краја је остало 20 минута, а чини се да сви једва чекају крај сусрета - задовољни хрватски играчи и навијачи, али и малодушни и обесхрабрени српски фудбалери. Број покушаја да се угрози противнички голман је врло мали на обе стране, а ритам утакмице је неиздрживо низак.

18.24 - Игор Штимац прву измену врши у 63. минуту. Уместо Крањчара, до краја сусрета на терену ће бити Домагој Вида. Ово значи да ће се Ракитић пребацити на леви бок, док ће се капитен Даријо Срна померити за једну линију напред и прикључити везном реду.  

19.22 - У 61. минуту Ракитић је "пробио" Тадића, стуштио се искоса ка голу Бркића и луцидним ударцем покушао да га савлада. Није успео, али голман Удинезеа поново није био претерано сигуран.  

19.20 - Оно што делује заиста поражавајуће, сваки дуел, свака ситуација у којој се лопта налазила између српског и хрватског играча, завршили су се тако што су посед освојили играчи у плавим дресовима. Када томе додате далеко боље кретање, потпуно је јасна теренска надмоћ Хрватске.

19.16 - У 57. минуту Синиша Михајловић врши и другу измену, овога пута не принудну. Уместо Алена Стевановића, на терену је Душан Тадић. 

19.13 - Хрватска је у наставак ушла опрезније, али то није спречило Луку Модрића да, након сјајног дриблинга, шутира ка голу Бркића. На срећу, лопта је отишла поред леве стативе, али је и овај покушај послужио као демонстрација квалитета најбољег фудбалера на овим просторима. 

19.08 - У 47. минуту Србија је имала своју прву прилику, односно први пут је упутила ударац ка голу Плетикосе. Коларов је, након лепог продора, одлично шутирао, али је хрватски чувар мреже одлично интервенисао. Лопта се изнова одбила до српских играча, али због несналажљивости Ђуричића и Ђорђевића лопта је отишла у гол-аут. 

19.05 - Почело је и друго полувреме меча између Хрватске и Србије, без измена у саставима.

18.50 - Оно што је Синиша Михајловић замислио као изненађења за колегу Штимца није дало жељени резултат. Стевановић је, својом кретњом са и без лопте, евентуално требало да задржи Срну на његовој половини, али управо је биообрнут случај. На другој страни, хрватски селектор је начинио пун погодак убацивши у ватру младог Ковачића, који је јачи на лопти од Вукојевића, што је створило решење више за "ватрене" на средини терена. Али чак ни све то није толико важно, јер су грешке репрезентативаца Србије, више него ишта друго, противнику донеле велико вођство.

18.45 - Србија у завршним минутима полувремена делује дезоријентисано и апатично а њени играчи, упркос резултату, као да једва чекају да оду у свлачионицу. Полет хрватских играча пренео се поново и на трибине. 

18.39 - ГООООЛ!!!! Након фаула и жутог картона Александра Коларова, који је вечерас потпуно ван утакмице, Срна је послао лопту у сам петерац Србије. До лопте је дошао Олић, искористивши више него смушену реакцију Жељка Бркића, и врло лако послао лопту у мрежу. 

18.35 - Још једна грешка репрезентативаца Србије приликом предаје лопте, овога пута Радовановића, умало није донела још једну добру прилику Хрватској. Пожртвованост Настастића и несмотрен старт Олића ипак су то спречили. 

18.30 - До примљеног поготка Србија је успела у највећој мери да умири игру Хрватске. Након што су им малтене поклонили погодак, фудбалери Србије су својим противницима пружили простор да се размахну, што они у овим моментима и чине.

18.24 - ГООООЛ!!!! Ужасно изведен слободан ударац Александра Коларова довео је хрватске нападаче у идеалну позицију да савладају Бркића, што они умешно користе. Олић и Манџукић нашли су се са лоптом готово небрањени у казненом простору Србије, а овај први је несебично асистирао фудбалеру минхенског Бајерна за рутинску реализацију. 

18.23 - Максимир у овим тренуцима релативно тих. Спласнула је она "паклена" атмосфера која је најављивана. 

18.18 - Први пут је Србија стала на лопту и одмах је уследила полуприлика. Серију пасова на средини терена завршио је Коларов врло добрим пасом према Ђуричићу који се убацио иза леђа задње линије Хрватске. Његов покушај јесте изблокиран, али свакако ова акција може да служи као репер за неке наредне.

18.14 - Видљива је тенденција хрватског тима да константним нападима и поседом лопте притиска задњу линију Србије, али то нису они вртоглави напади који су били најављивани. На другој страни, ни "орлови" не беже од игре, и само је грч спречио наше репрезентативце да боље реализују потенцијално опасне ситуације. Шанси, у правом смислу те речи, у првих 15. минута није било.

18.10 - Због повреде, Шћеповић, који је био ровит и пре пута у Загреб, мора да напусти игру. На његово место ушао је Филип Ђорђевић, фудбалер који са доста успеха игра у француском друголигашу Нанту. 

18.05 - У уводним минутима Србија има више лопту у својим ногама, а фудбалери Синише Михајловића постављени су на терену мало више него што је то можда било очекивано за ову фазу утакмице. Утисак који преовладава, међутим, јесте да се играчи и једног и другог тима нису ослободили благе нервозе. 

18.02 - Судијски звиждук као да је био знак за хрватске навијаче да поново крену са неприкладним скандирањем. 

18.01 - Судија Чунејт Чакир одсвирао је почетак сусрета. 

18.00 - Такође као што је најављено, меч је почео са минутом ћутања због смрти потпредседника хрватског Савеза Роберта Комена. 

17.59 - Оно што је најављивано, често са доста скепсе, заиста се и догодило. Синиша Михајловић и Игор Штимац су се изгрлили пре почетка сусрета. 

17.57 - Тројици хрватских репрезентативаца, Дарију Срни, Стипи Плетикоси и Јосипу Шимунићу, поводом 101 меча у националном тиму, уручене су плакете. Међу онима који су даривали поменуте фудбалере био је и председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић. 

17.54 - Химну Републике Србије отпевала су сва једанаесторица српских фудбалера. Звиждуци са трибина једноставно нису могли да буду избегнути. Док се интонирала химна Хрватске, према интерном договору, фудбалери Србије су аплаудирали. Максимиром је развијена кореографија на све четири трибине. 

17.30 - Познати су и званични састави екипа. Они, као што се види, потврђују медијске спекулације које смо слушали током дана. СРБИЈА: Бркић, Ивановић, Настасић, Суботић, Коларов, Игњовски, Радовановић, Тошић, Ђуричић, Стевановић и Шћеповић. ХРВАТСКА: Плетикоса, Срна, Ћорлука, Шимунић, Стринић, Ракитић, Модрић, Ковачић, Крањчар, Олић, Манџукић. Иначе, Максимир је готово читав сат пре почетка сусрета био пун. Излазак српских фудбалера измамио је повике "Убиј Србина". Са разгласа су се, ипак, чуле песме Марка Перковића Томпсона.

17.05 - Играчи Србије и Хрватске су се, око 16:30 часова, прошетали по осунчаном максимирском травњаку.

16.50 - Како се наводи, привођења на Тргу бана Јелачића почела су са једним младићем који је носио капу са усташким обележјем. С обзиром да загребачка полиција снима целокупну атмосферу на градским улицама, у зони стадиона и на самим трибинама, за очекивати је да ће се тренд хапшења малобројних изгредника наставити.

16.35 - Јаке полицијске снаге у центру Београда чувају зграду амбасаде Хрватске у Србији, као и бројна друга дипломатско-конзуларна представништва у престоници, а све због ове утакмице.

16.25 - Српска репрезентација у овим тренуцима стигла на Максимир, праћена специјалцима са фантомкама. Неколико минута пре њих и чета Игора Штимца стигла на стадион уз одушевљење окупљених симпатизера. 

15.55 - Ако се претпоставке заиста испоставе тачним, Игор Штимац је, баш као и Михајловић, спремио поприлично изненађење у свом саставу. Наводно, уместо очекиваног Огњена Вукојевића, од првог минута на терен ће истрчати млади Матео Ковачић. По овоме, састав Хрватске би требало да изгледа овако: Плетикоса, Срна, Ћорлука, Шимунић, Стринић, Ковачић, Модрић, Ракитић, Крањчар, Манџукић и Олић.

15.45 - ХНС је још једном поновио да транспаренти већи од 3Х2 метра, због адекватне видљивости свих гледалаца на стадиону, неће бити допуштени на трибинама. Њихово качење по оградама стадиона, међутим, јесте дозвољено.

15.30 - На главном загребачком тргу атмосфера постаје све ужаренија, и то дословце. Упаљене су бакље, а повици "Убиј Србина", "Ајмо Усташе" и "За дом спремни" све чешћи и све гласнији. Јаке полицијске снаге на Тргу бана Јелачића опколиле су једну групу изгредника и привели су двадесетак агресивних и гласних навијача који су узвикивали поменуте пароле. Они ће бити задржани у притвору до испитивања у Жупанијском суду.

15.00 - Овог тренутка, три сата пре почетка саме утакмице, отворене су капије Максимира. Намера је, наравно, да се колико је могуће избегне гужва. 

14.30 - Трг бана Јелачића и Цвјетни трг већ су се напунили навијачима. Спорадично су се могли чути стихови „забрањене" песме „Јасеновац и Градишка стара", као и повици „Ајмо усташе" и „Убиј Србина". Међутим, песме и повици су врло брзо утихнули приближавањем и реакцијом ревносне полиције.

14.15 - На загребачким улицама мирно. Полицијско присуство у самом центру и на главним трговима врло дискретно. На прилазима центру мањи полицијски одреди. Над средиштем града патролира полицијски хеликоптер. Број врло расположених хрватских навијача расте из сата у сат.

14.00 - Загребачка полиција оповргла је информације о упаду у просторије Бед Блу Бојса у Драшковићевој улици у Загребу, која се брзо пронела по медијима у Хрватској и Србији. „Нема ништа од тога, не знамо одакле им те информације", речено је Хини у канцеларији за Односе са јавношћу загребачке полиције.

13.45 - Ниједна група српских навијача није у петак током преподнева покушала да уђе у Хрватску, саопштио је МУП Србије.

13.14 - Настава у новосадским школама у поподневној смени трајаће до 17.50 часова, како би основци стигли да гледају телевизијски пренос утакмице Хрватска - Србија. Одлука је донета на иницијативу самих ученика. Настава у новосадским основним школа у поподневној смени иначе траје до 19 сати.

13.00 - У четвртак увече, од последица срчаног удара, преминуо је потпредседник Хрватског ногометног савеза и председник удружења прволигаша Роберт Комен. Због ове трагедије меч између Хрватске и Србије почеће са минутом ћутања.

12.47 - Полиција упала у просторије Бед Блу Бојса у Загребу. Траже навијаче којима је забрањен улаз на стадионе, а који се нису јавили у полицијске станице. 

12.41 - Хрватски председник Иво Јосиповић примио је председнике фудбалских савеза Србије и Хрватске, Томислава Караџића и Давора Шукера. "Сигуран сам да ће спортисти изгарати на терену... Насиљу и простаклуку нема места на терену", рекао је Јосиповић, који ће меч гледати у друштву бившег српског председника Бориса Тадића.

11.30 - На Тргу Бана Јелачића почело окупљање навијача репрезентације Хрватске 

11.08 - Хрватски навијачи за Максимир спремили прилично велику заставу, дугу 50 и широку 15 метара. 

10.55 - Михајловић је, наводно, одлучио да на терен Максимира пошаље ових 11 играча: Бркић - Ивaнoвић, Субoтић, Нaстaсић, Кoлaрoв - Рaдoвaнoвић, Игњoвски, Стeвaнoвић, Toшић - Ђуричић, Шћeпoвић. 

01.37 - Пирoтeхникa, свe врстe oружja, стaклeнe флаше, кaнтицe или aлкoхoлнa пићa, нeдoзвoљeнe дрoгe или другo штo мoжe пoквaрити ужитaк и сигурнoст oстaлих учесника, игрaчa, или службeних oсoбa зaбрaњeнo je и нe смe сe унeти нa стaдиoн. Ван Максимира остају и кишобрани.

Селекција Србије није успела да избегне пораз у Загребу и, ако је уопште и постојала шанса за пласман у Бразил, она је нестала већ у првом полувремену меча на стадиону Максимир.

Селектор Синиша Михајловић на терен је послао састав који је био изненађење за све, па можда чак и за сопствене играче који су често деловали потпуно збуњено и неорганизовано.

Испоставило се да је хрватски селектор Игор Штимац боље од колеге успео да растерети играче притиска који је носио овај балкански дерби.

Показало се, такође, и да је Хрватска у овом тренутку ипак боља и квалитетнија екипа од Србије којој преостаје борба да што часније заврши квалификациони циклус.

"Орлови" су у нападу били готово безопасни у првом полувремену, о чему сведочи и податак да у том периоду нису упутили ниједан ударац ка голу Хрватске.

Утакмицу је умногоме решила грешка једног од најискуснијих српских играча Александра Коларова који неће по добром памтити гостовање у Загребу.

Фудбалер енглеског Манчестер Ситија је у 23. минуту, приликом извођења слободног ударца испред гола Србије, додао противнику лопту у ноге, а поклон је искористио Ивица Олић који је асистирао стрелцу Марију Манџукићу.

Коначан резултат поставио је расположени Олић, који је искористио добар центаршут Дарија Срне и неодлучност голмана Србије Жељка Бркића и послао лопту у мрежу.
У другом делу меча Србија је заиграла боље и у, одређеној мери, храбрије. Голман Стипе

Плетикоса је у три наврата "скидао" добре шутеве гостију, Коларову, ђорђевићу и ђуричићу, па је на крају његова мрежа остала нетакнута.

Утакмицу је, с обзиром на све околности, прошла без превеликих инцидената. Уочи почетка меча било је звиждања српској химни, као и повика "Убиј Србина" у неколико наврата.

Репрезентација Србије остала је на четири бода, док је Хрватска преузела прво место на табели А групе са 13 бодова.

Селекција Србије квалификације за Мундијал наставиће следећег уторка, када ће у Новом Саду угостити репрезентацију Шкотске.

Број коментара 252

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи