Gràcies Pep!

Фудбал, не само у Шпанији и не само у Барселони, данас је другачији него што је то био пре само неколико дана. Пеп Гвардиола више није тренер, рекли би неки, најбоље екипе свих времена. Наследник у Каталонији обожаваног Пепа је Тито Виљанова, његова десна рука. "Могао сам да наставим, али то није оно што Барса заслужује", закључио је Пеп.

Фудбалски клуб Барселона на емотиван начин се опростио од Пепа Гвардиоле након што је овај обелоданио своју одлуку да напусти клуб, коме је толико пружио, на крају текуће сезоне.

Неки од најистакнутијих појединаца каталонског тима, укључујући капитена Карлеса Пујола, Ђерара Пикеа, Ћавија и Сеска Фабрегаса, присуствовали су конференцији за штампу која се претворила у монолог најтрофејнијег стручњака Барселоне, који су присутни новинари описали као „интиман и изразито искрен".

Гвардиола је испраћен аплаузом, као и када је неколико часова пре тога своју одлуку саопштио играчима пре тренинга.

Барселона је искористила ову прилику да објави да ће од наредне сезоне екипу водити Тито Виљанова, помоћник Пепа Гвардиоле још из времена када је предводио Барселону Б.

„Желим да схватите да ово није лака одлука за мене. Али исто тако желим да објасним разлоге за њу", изјавио је Гвардиола.

„Одувек сам желео краткорочне уговоре. Четири године као тренер Барселоне чине се као вечност. Још сам у октобру саопштио председнику и спортском директору да мислим да се моје време на клупи Барсе ближи крају", наставио је Пеп.

„Главни разлог што сам се решио на одлазак јесте што је четири године - много година. Дао сам све и није ми остало ништа. На неки начин, морам да напуним батерије", рекао је Гвардиола.

„Обавезе, задаци и циљеви тренера Барселоне су огромни и осећам како нисам имао претерану прилику да се одморим. Морам да се опоравим, а једини начин да то урадим је да се дистанцирам. У супротном, само бих нанео штету клубу који волим, као и он мени".

„Јасно ми је да напуштам најбоље место за рад које постоји. Задовољан сам резултатима које смо постигли. Имао сам јединствену прилику да тренирам фантастичну групу играча. Желим да им захвалим на свему", истакао је Гвардиола.

На истој конференцији за новинаре, председник каталонског тима објавио је одлуку да „струка остане унутар куће". Тако ће од наредне сезоне екипу водити Гвардиолина десна рука, Тито Виљанова.

Спортски директор клуба Андони Зубизарета потврдио је да и он овакву одлуку сматра „далеко најбољом".

„Увек говоримо да ако су нам потребни играчи, прво гледамо наше двориште, Барселону Б. Исто је и са тренерима".

Одлука да се експлицитно обелодани Гвардиолин наследник помало је и изненадила медије на Пиринејском полуострву, који су се већ неколико дана (колико се незванично знало да ће се Гвардиола повући) поигравали именима Ернеста Валвердеа, Лорана Блана и Марсела Бијелсе.

И Гвардиола је похвалио овакву одлуку клупског руководства.

„Он је више него способан. Играчи га знају. Он ће направити мали број измена. Он ће клубу и играчима пружити нешто што ја мислим да више не могу да дам".

„Могао сам да наставим, али то није оно што Барса заслужује", закључио је Пеп.

Сандро Росел похвалио је Гвардиолин допринос клубу и његовим успесима.

„Пеп увек доноси најбоље одлуке за клуб. Ово је његова одлука, она је лична и треба је потпуно уважити и разумети", рекао је председник Блаугране, који, није тајна, није штедео речи и аргументе не би ли убедио свог омиљеног тренера да остане.

„Надамо се да ћемо наставити са успесима, градећи даље на легату који нам је Гвардиола оставио. Све нас је учинио поносним".

„Тито и Андони већ су почели да раде припрему за наредну сезону, и уверен сам да ће урадити добар посао".

Гвардиола је преузео Барселону након епизоде у Барселони Б 2008. године, што је уједно и његов први посао те врсте. Пеп је за само четири године постао најуспешнији тренер у клупској историји.

Већ у првој сезони ушао је у историју, не само свог клуба, када је узео шест трофеја у једној сезони, односно све које је могао.

Рачунајући и њих, Гвардиола је Барселони оставио две титуле првака Европе, три шампионске титуле, један, за сада, Куп Краља, три Суперкупа Шпаније, два европска Суперкупа, и две итуле клупског првака света.

Гвардиола није пристајао на дугорочне уговоре, али би их обично продужавао пре ове фазе у сезони, тако да се овакав развој ситуације могао можда и предвидети.

Пеп се, незванично, састао са Роселом, Зубизаретом и још неким клупским челницима још у среду, када им је предочио своју одлуку. Наводно, једва су га убедили да размисли о свему још једном, али се Гвардиола сутрадан вратио са истом одлуком.

„Хвала ти Пеп за све предивне тренутке које си нам пружио, и што си на наш стадион донео модел фудбала који се никада не сме довести уз питање", завршио је конференцију Росел, када се салом проломио аплауз. Шпански новинари посебно истичу сузе у очима Пујола, Ћавија и Пикеа.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару