ШПА - ЕНГ (14. ЈУЛ)
Читај ми!

Судар титана у полуфиналу првенства Европе – Шпанија и Француска на корак до финала

Репрезентације Шпаније и Француске играће у полуфиналу Европског првенства у фудбалу. Директан пренос је на Првом програму РТС-а од 21.00. Најважније детаље, занимљивости и анализу утакмице пратите на нашем порталу.

Судар титана у полуфиналу првенства Европе – Шпанија и Француска на корак до финала Судар титана у полуфиналу првенства Европе – Шпанија и Француска на корак до финала

У борби за финале Европског првенства копља ће укрстити два титана европског фудбала.

Шпанија је непоражена у досадашњем делу турнира, победила је у свих пет утакмица. На првом месту је по броју постигнутих голова (11) и најбољи је тим по укупном броју покушаја да постигне гол (102) и по одузетим лоптама (230). Ови су само неки од статистичких података који сведоче да су Шпанци подједнако добри и у нападу и у одбрани.

На путу до финала Шпанији прети Француска, на пет утакмица је успела четири пута да сачува свој гол, податак вредан пажње.

Али Французи нису били толико убедљиви, неће им бити лако да се домогну четвртог финала великог турнира у последњих осам година. Играли су у финалу Евра 2016. и финала на Мундијалима 2018. и 2022. Велики успеси доносе велико искуство и самопоуздање, што недостаје младим Шпанцима.

Човек са сломљеним носем и неефикасност

Поред две титуле првака света, Француска је освојила и два Европска првенства – 1984. и 2000. године. Поред тога, Французи су тријумфовали и у другом издању Лиге нација – 2021. године. 

Дидије Дешан је селектор Француске већ 12 година. Поред одличне играчке каријере, има и сјајне резултате као тренер. На овом шампионату биће у прилици да постане први освајач Светског и Европског првенства и као играч и као тренер.

Међутим, може се рећи да Дешан има разлога за бригу када је реч о ефикасности Француза.

Главни кривци за не баш нарочиту ефикасност Француске су нападачи Килијан Мбапе и Антоан Гризман. Мбапе никако да дође себи од прелома носа на мечу против Аустријанаца. А Гризман понекад као да је изван ритма екипе.

Поређења ради, на Светском првенству у Катару, Мбапе је постигао осам од 16 голова Француске. Јесте сјајан, али где су били остали нападачи.

Без обзира на форму, несигурност у игри и само један гол у досадашњем делу турнира, Мбапе ће вероватно почети меч против Шпаније.

Одбрана Француске је нешто сасвим друго: примили су само један гол на турниру и то из пенала. Први бедем дефанзиве чине сјајни играчи са специјалним задацима: Нголо Канте, Аурелијен Чуаменије и Едуардо Камавинго. Крилни бекови, Тео Ернандез и Жил Кунде, одлично заустављали противничке играче на својој половини. Удвајали ривале па сигурно преносили лопту на други део терена. Централни бекови Дајо Упамекано и Вилијам Салиба били су неприкосновени у скок игри, али и у предвиђању кретње нападача.

Иако игра Француске није била убедљива до сада, ипак је реч о утакмици у финишу турнира. Нико није велики фаворит у оваквим окршајима.

Француска ће бити комплетна за меч против Шпаније, Адријен Рабио се вратио после суспензије због жутих картона. У табору плавих нема забринутости због повреда.

Шпанија с Луисом де ла Фуентоеом – импресивна

Селекција Шпаније је три пута освајала трофеј намењен прваку Европе, једна је од најтрофејнијих екипа Старог континента. Пехар за најбољег у Европи подизали су два пута заредом 2008. и 2012. године, једном давне 1964. године као домаћини.

Селектор је Луис де ла Фуенте, некадашњи леви бек Атлетик Билбаоа и тренер млађих категорија Шпаније, па нема сумње да је ово највећи изазов у његовом тренерском ангажману. И управо ће против Француске показати да ли је његов тим спреман за највиши пласман.

Везни ред Шпаније чине Роди, Фабијан Руиз, па и искусни Хоселу, а Дани Олмо игра конкретно, тимски.

У табору Шпаније, два младића, Ламин Јамал и Нико Вилијамс, нарочито су се истакла. Дефанзивац Марк Кукуреља био је посебно инспирисан, могао би бити кључни шраф у кварењу игре Француза, поготово на средини терена.

Шпанци ће бити без суспендованог десног бека Данија Карвахала и централног бека Робина ле Нормана, док је везиста Педри повредио колено. Има ко да их замени, видећемо колико успешно.

Век ривалитета Шпаније и Француске

Пре нешто више од једног века репрезентације Француске и Шпаније први пут су одиграле међусобни меч. До данас укупно су имале 36 дуела у којима је Шпанија успешнија са 16 победа, Французи имају три тријумфа мање, а седам мечева окончано је ремијем.

Ово ће бити шести сусрет Шпаније и Француске на неком великом турниру. Француска је победила у три од прва четири – 2:0 у финалу Евра 1984, 2:1 у четвртфиналу Евра 2000, 3:1 у осмини финала Светског првенства 2006, док је Шпанија била боља у последњој утакмици – 2:0 у четвртфиналу Евра 2012. Једна утакмица окончана је нерешено 1:1 у групној фази Евра 1996. године.

Од укупног броја међусобних мечева, чак 26 одиграно је с префиксом пријатељски. Последња утакмица коју су ови тимови играли била је у финалу Лиге нација, 10. октобра 2021. године у Милану, а Француска је победила головима Карима Бенземе и Килијана Мбапеа, док је Микел Ојарзабал постигао погодак за Шпанију.

Директан пренос полуфиналне утакмице на Евру је на Првом програму РТС-а од 21.00. Најважније детаље, занимљивости и анализу утакмице пратите на нашем порталу.

субота, 13. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару