ЕНГ - ШВА 18.00
ХОЛ - ТУР 21.00
Читај ми!

Холандија и Турска у борби за полуфинале Евра (21.00, РТС1)

Фудбалери Холандије и Турске играће четвртфинале Европског првенства. Директан пренос утакмице из Берлина пратити на Првом програму РТС-а од 21.00. Најважније детаље меча можете пратити на нашем порталу.

Холандија је до осмине финала на првенству Европе стигла као једна од четири најбоље трећепласиране екипе у групној фази. У борби за четвртфинале против Румуније, Холанђани су приказали добру игру чиме су подгрејали наду у понављање успеха из 1988. године.

Ни селекција Турске и њени навијачи нису без снова. Налазе се на корак од новог полуфинала, првог после 2008. године. Турци су до четвртфинала стигли као други из групне фазе, а потом су у првој рунди нокаут фазе победили Аустрију.

Ако се погледају последња два међусобна сусрета Холандије и Турске и чак 13 голова у тим дуелима могло би се рећи да љубитеље фудбала очекује узбудљив меч.

Холандија с Гакпом на делу

Холандија је одлично одговорила на изазов против Румуније у осмини финала, после пораза од Аустрије резултатом 3:2 у последњем мечу групне фазе.

Коди Гакпо је постао један од најбољих стрелаца турнира са три гола на четири меча, док Ћави Симонс на свакој утакмици све бољу игру. Уколико Холанђани током већег дела меча да одрже агресивност, брзу игру и чврсту дефанзиву, рекло би се да ће Турску чекати велики изазов.

Репрезентација Холандије је само једном била шампион Европе - 1988. у Западној Немачкој, а поред тога једна је од најредовнијих на континенталним шампионатима са 10 учешћа. Највећи успех холандског фудбала направила је генерација Руда Гулита, Марка ван Бастена, Франка Рајкарда и садашњег селектора Роналда Кумана, која је 1988, баш у Немачкој (тада Западној) победила резултатом 2:0 Совјетски Савез у финалу на минхенском Олимпијском стадиону. 

Након што су подигли пехар, чак три пута су фудбалери у препознатљивим наранџастим дресовима испадали у полуфиналима - 1992. у Шведској, 2000. године, када су заједно са Белгијанцима били домаћини и 2004. у Португалији.

Холанђани су дебитовали 1976. у Југославији, на последњем првенству са само четири учесника. Од тада су само два пута такмичење завршавали у групној фази - 1980. и 2012. године. Даље од четвртфинала нису могли 1996. у Енглеској и 2008. у Аустрији и Швајцарској, а на последњем првенству Европе, непланирано одиграном 2021, разочарали су изненађујућом елиминацијом од Чешке (0:2) већ у осмини финала.

Уз титулу шампиона Европе из 1988, Холанђани су нешто раније у два наврата били вицешампиони света – 1974. такође у Западној Немачкој и четири године касније у Аргентини. И трећи пут су изгубили у финалу Мундијала 2010. у Јужној Африци.

На овом шампионату Европе, Холандију са селекторске позиције предводи Роналд Куман. Један је од најпознатијих холандских тренера данашњице и бивши фудбалер који је током веома успешне и трофејне играчке каријере, између осталог, освојио Лигу шампиона са Барселоном 1992, а био је и члан репрезентације која је 1988. постала првак Европе.

У досадашњем делу првенства, Холанђани су постигли седам и примили су четири гола. Поред Каппових три погодака, Дони Мален је два пута био прецизан, Вут Вегхорст и Мемфис Депај су по једном постигли гол.

Турска с Чалханоглуом по нови успех

Након успешно реализованог такмичења у групној фази, Турска се суочила са великим притиском против Аустрије и успела је да елиминише благог фаворита. Концентрисаност Турака и ментална снага (и гол у првом минуту) показали су се кључним за пролаз у четвртфинале. Одбрана Мерта Гунока у Лајпцигу против Аустријанаца у последњем тренутку била је величанствена и сигурно је утицала на тим да подигне ниво очекивања пред сусрет са Холанђанима.

Турска је од деведесетих чест гост првенстава Европе, али ретко су успевали да изађу из групе. Полуфинале из 2008. било је сањарија на почетку турнира, а сада је надохват реалности. Ипак, од највећег успеха и трећег места на Мундијалу у Јапану и Јужној Кореји прошло је 22 године, а турска фудбалска јавност жељна је нових хероја.

Турска је од првог наступа 1996. пропустила само првенства Европе 2004. и 2012. У Белгији и Холандији 2000. прошла је међу осам најбољих, где је поражена од Португалаца 2:0, док је 2016. и 2020. такмичење завршила у групи. Најбољи резултат је поменуто полуфинале 2008, уз чувене преокрете и величанствене завршнице против Швајцарске и Чешке у групи и спектакл са Хрватима у првој рунди елиминационе фазе након чега су прошли после бољег извођења пенала. У финале нису могли да се пласирају, јер су их Немци победили резултатом 3:2.

Састав Турске на овом шампионату Европе с клупе предводи Винченцо Монтела, некадашњи разорни италијански нападач. Ипак, на терену главну реч води херој нације Хакан Чалханоглу који је сјајну сезону у Интеру крунисао освајањем титулe. Више је пута истицао да има велику жељу да се оствари и у репрезентацији.

Турска је у досадашњем делу такмичења постигла седам и примила шест голова. Истакли су се Мерих Демирал са два гола, Мерт Мулдур, Чалханоглу, Арда Гулер, Керем Артуркоглу и Ченк Тосун са по једним поготком.

Међусобни мечеви кроз бројеве

Холандија и Турска су 14 пута одиграле међусобне мечеве. Холандија има шест победа, Турска два мање, док су четири утакмице окончане ремијем.

Први дуел селекције су одиграле давне 1958. године у Амстердаму, а Холандија је била боља са 2:1. Последњи у низу сусрета тимови су одиграли у квалификацијама за Мундијал 2021. године, а Холанђани су били неумољиви са 6:1, разумљиво јер је претходни меч припао Турцима са 4:2.

Предстојећи сусрет Холандије и Турске биће први на великим такмичењима, будући да су сви претходни били игра у оквиру квалификација за неки турнир или су мечеви били пријатељског карактера.

Директан пренос утакмице из Берлина пратити на Првом програму РТС-а од 21.00. Најважније детаље меча можете пратити на нашем порталу.

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару