РУМ - ХОЛ (18.00)
АУС - ТУР (21.00)
Читај ми!

Последњи пар осмине финала - Аустрија за историју, Турска загледана у завршницу Евра

Фудбалери Аустрије и Турске су последњи пар осмине финала Европског првенства. Дуел у Лајпцигу почиње у 21.00, а директан пренос пратите на Првом програму РТС-а, најважније детаље меча на нашем порталу.

Последњи пар осмине финала - Аустрија за историју, Турска загледана у завршницу Евра Последњи пар осмине финала - Аустрија за историју, Турска загледана у завршницу Евра

Аустрија је освојила прво место у групи Д, а тим Ралфа Рагника ће настојати да настави с такмичењем на шампионату Европе. Турска је као другопласирана екипа из групе Ф доспела до осмине финала. Несумњиво је да постоји жеља и у табору Винченца Монтеле за даљим током надметања на Евру.

Аустрија је завршила испред Француске и Холандије у групи и суочиће се са Турском, којој је пре нешто више од три месеца у пријатељској утакмици у Бечу постигла шест голова - 6:1.

Изгледи за такмичење у нокаут рунди селекцији Аустрије после почетног пораза од Француске нису били велики. Међутим, два везана тријумфа, први над Пољском, а потом и против Холандије су их довели до чеоне позиције у групи.

Турска је започела Евро победом против дебитанта Грузије, али је потом изгубила од Португалије. На крају групне фазе, Турци су били бољи од Чешке.

Победник меча између Аустрије и Турске играће у четвртфиналу против Румуније или Холандије у Берлину 6. јула.

Аустрија пред исписивањем историје

Репрезентација Аустрије има скормну традицију играња на првенствима Европе. Учешће у Немачкој им је четврто у историји. У суседну државу стигли су са жељом да направе искорак у односу на шампионат од пре три године, када су испали у осмини финала.

Последња победа Аустрије у нокаут фази на великом турниру догодила се 1954. године на Мундијалу у Швајцарској. Аустријанци су тријумфовали резултатом 3:1 против селекције Уругваја. Тада су заузели треће место, што је најбољи резултат у историји репрезентације.

На европској фудбалској смотри Аустријанци су дебитовали 2008. године, када су у тандему са Швајцарцима били и домаћини. Пропустили су шампионат 2012. у Украјини и Пољској, али су на последња два били присутни. И 2008. и 2016. завршили су такмичење већ након прве фазе и без победе, а до сада најбољи резултат остварили су на претходном првенству Старог континента, неочекивано одиграном 2021 - играли су меч осмине финала против потоњег шампиона, селекције Италије.

Ралф Рангник има проценат победа од 60 одсто као селектор Аустрије. На 25 утакмица њеов тим је победио 15 пута. Португалија, Шпанија и Холандија су једине европске репрезентације са већим процентом победа откако је Рангник преузео Аустрију у јуну 2022. године.

Репрезентацију Аустрије на овом Евру предводи искусни нападач Интера Марко Арнаутовић - рекордер по броју наступа за национални тим и други на вечној листи стрелаца. Уписао је 115. наступа до сада и 37. голова, а боје националног тима брани од 2009. године.

Носиоци игре Аустрије су Марсел Сабицер, иза којег је одлична сезона и финале Лиге шампиона са Борусијом из Дортмунда, дефанзивац Болоње Штефан Пош, везиста РБ Лајпцига Кристоф Баумгартнер и Конрад Лајмер, који је прошле године управо из Лајпцига прешао у Бајерн Минхен.

Највише репрезентативаца Аустрије долази из немачке Бундеслиге, али значајан број фудбалера игра и у домаћем првенству. Чак четворица бране боје бечког Рапида.

Велики хендикеп за Аустријанце је изостанак искусног Давида Алабе. Штопер Реал Мадрида се од средине децембра опоравља од тешке повреде колена. Међутим, Алаба је уз национални тим и он представља једну врсту везног играча између свлачионице и стручног штаба јер му је додељена специјална улога капитена ван терена.

Аустријанци су у групној фази постили шест и примили четири гола. Сабицер, Шмид, Траунер, Арнаутовић и Баумгартнер су се уписали у листу стрелаца на Евру. Против Холандије Дони Мален је аутоголом допринео бољој гол разлици Аустрије.

Кевин Вимер ће протпустити утакмицу против Турске, због жутих картона. Филип Мвене се опоравио од повреде и биће на располагању селектору за дуел, али Гернот Траунер ће због повреде квадрицепса највероватније пропустити дуел.

Турска загледана у завршницу Евра

Репрезентација Турска је од деведесетих година чест гост првенстава Европе, а ово им је трећи пласман у нокаут рунду. Екипа селектора Винченца Монтеле загредана је у завршницу такмичења, како би поновила успех из 2000. или 2008. Четвртфинале или полуфинале.

Од највећег успеха и трећег места на Мундијалу у Јапану и Јужној Кореји прошле су 22 године, а Турска је жељна нових хероја. Ипак, главницу актуелног састава чине младићи који тада нису били ни рођени, и ово им је права шанса да осете тежину великих утакмица што им може послужути за нека нова надметања.

Турска је освојила прво место у квалификацијама за Евро у конкуренцији Хрватске и Велса, а другарство селектора Монтеле са играчима и талнетован тим уливају поверење да могу да направити добар низ.

Велики број, тачније 14 фудбалера у националном тиму долазе из домаћих екипа, углавном из Фенербахчеа и Галатасараја, има играча и из Бешикташа, али и Трабзонспора.

Међутим, момке с Босфора предводи херој нације Хакан Чалханоглу који је сјајну сезону у Интеру крунисао освајањем титулe у Италији. Више је пута истицао да има велику жељу да се оствари и у репрезентацији. Поред Чалханоглуа, у тиму је и Арда Гулер, млади, талентовани играч Реал Мадрида.

Меч против Аустрије, Турска ће играти без суспендованог капитена Чалханоглуа и централног бека Самета Акајдина, али је дефанзивац Абдулкерим Бардакчи на располагању након суспензије од једне утакмице.

Но, занимљиво је то да Турска није победила ни на једном од претходна четири такмичарска меча без Чалханолгуа. Овај низ укључује пораз од Фарских Острва резултатом 2:1 у Лиги нација.

Међусобни сусрети кроз бројеве

Аустрија и Турска одиграће 18. сусрет, али први на неком великом турниру. Турска је успела да победи седам, а Аустрија два пута више. Само једном су екипе одиграле реми - 0:0, у квалификацијама за Евро 2012. године.

Историја међусобних мечева сеже још од 1948. године, а Аустрија је била победник у првих шест утакмица. Исти број пута је утакмица окончаван резултатом 1:0, пет пута у корист Аустрије и само једном на страни Турске.

Највећа победа Аустрије је она поменута од 6:1, а Турска од 5:0 у квалификацијама за Светско првенство 2002. године.

Дуел у Лајпцигу почиње у 21.00, а директан пренос пратите на Првом програму РТС-а, најважније детаље меча на нашем порталу.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару