СЛО - СРБ 15.00
ДАН - ЕНГ 18.00
ШПА - ИТА 21.00
Читај ми!

Креће друго коло Евра - балкански дуел у групи Б, расплет у групи А

Шести дан Европског првенства, уједно и старт другог кола, почиње врло важним дуелом групе Б Хрватска-Албанија у Хамбургу (15.00). Следе сусрети у групи А, домаћин Немачка се састаје са Мађарском у Штутгарту од 18.00, а у главном термину од 21.00 се сучељавају Швајцарска и Шкотска у Келну. Све мечеве можете да пратите директно на Првом програму РТС-а и из часа у час на нашем порталу.

Креће друго коло Евра - балкански дуел у групи Б, расплет у групи А Креће друго коло Евра - балкански дуел у групи Б, расплет у групи А

Двадесет и четири екипе су "пробиле лед" у Немачкој, одигран је први чин пред заплет на травнатим позорницама.

Следе сусрети који могу да замрсе или рашчисте стање на табели, у зависности од резултата. Неке екипе су разочарале, неке изненадиле, неке приказале квалитет, а неке подбациле.

Хрватска - Албанија (15.00)

Дуел "групе смрти" за почетак. Хрвати су потпуно надиграни против Шпаније у првом колу. "Црвена фурија" је већ у првом полувремену завршила посао са три гола, чиме је сусрет две врхунске репрезентације отишао у потпуно изненађујућем току. "Ватрени" су стварали шансе, али су их Шпанци искористили. 

Шта више, и поништени гол Бруна Петковића после сумњиво досуђеног, па промашеног пенала, само је допринео ремећењу хијерархије у екипи. О томе је говорио и селектор Златко Далић.

"Пенале пуцају Андреј Крамарић и Лука Модрић, а они нису били у игри. Петковић није требало да пуца, јер је правило да играч који је изнудио пенал не пуца. Ако већ ми с клупе нисмо успели решити, постоји хијерархија у екипи и он није требало да изведе пенал. Нема ту узимања одговорности и то ћу ја решити. Требао је шутирати Иван Перишић или Ловро Мајер", рекао је Далић на данашњој конференцији за медије.

Далић је искористио прилику и да критикује Петковића што није постигао гол пре пенала.

"Кад сам погледао снимак, морао је да постигне гол. Имао је све отворено, без голмана... Опет, можда га је тај контакт избацио из ритма, али био је празан гол и требало је да покуша да учини све да пошаље лопту у мрежи. Такав је мој утисак. Све је било празно, још само један додатни напор да се постигне гол", истакао је Далић, надовезавши се да су против Албаније потребне промене.

"Данас ћемо анализирати нас и Албанију, покушаћемо нешто другачије у тој утакмици, а она нам много значи. Морамо да победимо и тако се и морамо спремати и вршити промене. Не могу сад о детаљима још, али морамо променити неке ствари у приступу, који није био добар. Две утакмице су пред нама, све је у нашим рукама и не смемо потонути и изгубити енергију. Десило се и идемо даље", закључио је Далић.

На све то, Никола Влашић дефинитивно пропушта Европско првенство због повреде.

Албанија је спектакуларно започела дуел са браниоцем титуле Италијом, рекордно раним голом Недима Бајрамија. Тим за који су многи рекли да "залутао" међу "аждаје" брзо је дочекао сусрет са реалношћу, примивши два гола уз ретке могућности да се врати на егал.

"Добро смо кренули у утакмицу и постигли рани погодак. Екипа је била врло узбуђена након тога, али морали смо да одиграмо боље, поготово у првом полувремену. У наставку смо чак имали и прилике за изједначење, поготово Манај. Италија је имала брз проток лопте лопту и штета је што се нисмо могли да се томе одупремо. Да нисмо примили други гол, били бисмо у доброј позицији да претимо из контри, али нисмо издржали. Десет дана смо се припремали како бисмо извукли нешто из овог сусрета, на крају смо остали без ичега. Морам похвалити и наше навијаче који су нам давали велику подршку. Заслужена победа Италије на крају", рекао је селектор Албаније Силвињо.

Албанци су растерећенији услед позиције аутсајдера. Хрвати су под огромним притиском, али знају свој квалитет и имају појединце који умеју са тим да се носе. 

Иначе, ове две селекције се први пут сусрећу у међусобним дуелима, пријатељским или званичним.

Немачка - Мађарска (18.00)

После приказаног против Шкотске, нико не би волео да је Мађарима у кожи против Немачке. Рапсодија екипе Јулијана Нагелсмана од пет голова у Минхену показала је да су домаћини изашли без калкулација на отварање, спремни да покажу пун потенцијал.

"Срећан сам, задовољан сам, није лако играти прву утакмицу на турниру у својој земљи. Били смо бриљантни у првих 20 минута, био сам задовољан игром. Примили смо гол на крају, али у реду је, добар знак је што су играчи реаговали на примљен гол“, навео је селектор Немачке Јулијан Нагелсман после победе.

Следи квалитетнији, али незадовољни ривал. Мађарска је тек на махове показала добру игру у поразу од Швајцарске 3:1, кренувши повучено. Ни дефанзивно оријентисана тактика Марка Росија на старту није допринела да се Ебишер размаше асистенцијом и прелепим голом.

Уколико буду поражени, играчи селекције Мађарске ће се остати на нули уз изузетно тешку ситуацију за пролаз даље у кругу најбољих трећепласираних, чак и у случају тријумфа над Шкотском.

"Када је реч о првом полувремену, тада су нас надиграли, нисмо могли да се ротирамо како треба на њиховој левој страни. Покушали смо да то решимо комуникацијом, али није ишло. Друго полувреме је прошло много боље, јер нисмо толико патили. Није било добрих појединачних наступа, можда бих могао да наведем само два-три играча, остали су подбацили. Платиц́емо цену за ово на Европском првенству", изјавио је секелтор Мађарске Марко Роси на конференцији за медије након меча.

Најважнији дуел по Мађарску у претходних неколико година, што због снаге ривала, што због последица. На Нeмцима је да се не обрукају.

Шкотска - Швајцарска (21.00)

Завршни дуел шестог дана на први поглед не обећава пуно. Шкоти су "положили оружје" пред немачким дивизијама, док је селекција Мурата Јакина надиграла директног ривала у борби за друго место.

Борбености особене по Шкоте неће мањкати, мада квалитета хоће. Ваља видети мало више од игре против кудикамо слабијег састава од Немаца. Селектор Стив Кларк је после отварања истакао решеност и неодустајање од главног циља.

"Циљ су четири бода, то смо говорили од почетка. Вечерас нисмо освојили ниједан, па морамо да освојимо четири из наредне две утакмице“, изјавио је Кларк.

Швајцарци су пуни елана и самопоуздања, што често уме да буде опасно уколико крене у потцењивање. Ваља оправдати очигледну улогу фаворита, што је теже него изненадити као аутсајдер.

Распоред мечева за 19. јун:
Б: Хрватска - Албанија (15.00, Хамбург)
А: Немачка - Мађарска (18.00, Штутгарт)
А: Шкотска - Швајцарска (21.00, Келн)

четвртак, 20. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије