СЛВ - РУМ 18.00
УКР - БЕЛ 18.00
ЧЕШ - ТУР 21.00
ГРУ - ПОР 21.00
Читај ми!

Четврти дан Евра - мање атрактивни дуели у групи Е и окршај Француске и Аустрије

Четврти дан европског шампионата почиње дуелом Румуније и Украјине од 15 часова. Од 18 на терен ће Белгија и Словачка, док ће најзанимљивије бити у послдњем термину од 21.00 када ће снаге одмерити Француска и Аустрија.

Четврти дан Евра - мање атрактивни дуели у групи Е и окршај Француске и Аустрије Четврти дан Евра - мање атрактивни дуели у групи Е и окршај Француске и Аустрије

Поразом Србије од Енглеске 1:0 завршен је и други дуел у групи Ц после ремија Данске и Словеније 1:1. Четвртог дана играју се дуели у једној од мање атрактивних група - Е.

Први ће на терен у Минхену играчи Румуније и Украјине, да би потом Белгија и Словачка заиграли у Франкфурту.

Дан ће затворити репрезентације Аустрије и Француске у Диселдорфу.

Румунија - Украјина (15.00)

На Европском првенству 2016. године у Француској, Румунија је поново заустављена у групној фази. У групи са домаћином Француском, Швајцарском и Албанијом. Такмичење је завршила са једним бодом. Првенство у Енглеској 2021. године су пропустили.

Румунија је на изненађење многих квалификације за овај турнир завршила на првој позицији у групи и иза себе оставила Швајцарску, Израел, Белорусију и Андору.

Изабраници Едварда Јорданескуа имали су 22 бода, чак пет више од Швајцараца, док су остварили 11 голова позитивне разлике.

Селектор Едвард Јорданеску нема велики број звучних имена у свом саставу, али је научио екипу да заједно напада, а оно што је најбитније да се заједно брани и то је функционисало перфектно. То су показали примањем свега пет голова на 10 утакмица у квалификацијама.

У тиму Румуније тешко је издвојити неку звезду, али је један од бољих играча Јанис Хаџи, фудбалер Алавеса. Од њега се очекује креација у нападу, док би одбрану под контролом требало да држи Раду Драгушин, играч Тотенхема. 

Капитен екипе и њен плејмејкер је искусни Николаје Станчу који је напунио 31. годину и игра у лиги Саудијске Арабије.

Најопаснији офанзивни играч екипе је крило Парме Денис Ман.

Њихов први ривал, Украјина циља на победу.

После распада СССР-а Украјина је дуго "лутала" у беспућу лоших резултата. Све до 2012. године ова селекција није успевала да направи значајнији искорак.

У последњих десетак година њихове селекције значајно напредују, а екипа има велики број талентованих фудбалера.

Украјина има велики број играча у Премијер лиги, и скоро сви су на почецима својих каријера.  

У квалификацијама су имали јако тешку групу. Завршили су трећи после Енглеске и Италије, а до Евра су се домогли кроз бараж.

Александар Зинченко капитен је и најбољи фудбалер Украјине у последњој деценији. Иако није добијао много простора у Арсеналу у финишу сезоне, свакако је неко на кога ће Румунија морати да обрати доста пажње. Србија га памти по поразу 5:0 од Украјине у квалификацијама за Евро 2020. године.

На голу имају поузданог голмана Реала Луњина који је максимално искористио шансу која му се указала ове године повредом првог голмана Тиба Куртое.

Илија Забарњи стандардан је у Борнмуту и сматра се једним од најталентованијих штопера у генерацији. У нападу су Мудрик, фудбалер Челсија који се није најбоље аклиматизовао, али и најбољи голгетер шпанске лиге Артјом Довбик.

Белгија - Словачка (18.00)

Репрезентација Белгије у последњој деценији позната је као селекција са великим бројем звучних имена, али и безначајних резултата. 

Овом утакмицом почиње њихов поход ка коначном искупљењу генерације фудбалера којој је ово вероватно последње велико такмичење.

Квалификације, "Црвени ђаволи" завршили су на првој позицији групе Ф. Уписали су шест победа, два ремија и нису ниједном поражени. Имали су 18 голова позитивне разлике.

Селектор Доменико Тедеско има јако тежак задатак - да ухвати последњи воз са златном генерацијом Белгије успе да освоји неку од медаља на Европском шампионату. Њему је први меч најбитнији јер би све сем убедљиве победе унело несигурност у тим.

Није још много партија у дресу репрезентације остало ни у ногама Аксела ВитселаЈана ВертонгенаТоме МенијеаКевина де БрујнеаЈаника Караска и Ромелуа Лукакуа. Управо су они лидери екипе и носиоци игре.

Кевин де Брујне, фудбалер Ситија један је од најбољих фудбалера на својој позицији, а колико значи екипи говори и податак да му је понуђен нови уговор.

Де Брујне игра на позицији офанзивног везног ирача, а уједно је и организатор игре како у тиму, тако и у репрезентацији.

Стубови дефанзиве су Јан Вертонген и Аксел Витсел којима је ово последње велико такмичење на којима учествују с обзиром да су ушли у позне играчке године.

Уз поменутог Ромелуа Лукакуа, очекиваће се доста од Жеремија Докуа. Најталентованији фудбалер нове генерације изразито је опасан када крене у продор ка голу ривала.

Словачка је аутсајдер и у групи и на првенству, али је тимском игром у квалификацијама показала да организованошћу може да се надмеће са европским екипама.

Има изузтно дисциплиновану екипу, добру одбрану коју држе Дубравка, Шкрињар и Ханко, док у везном реду има Лоботку. Проблем репрезентацији је изостанак играча који је озбиљна претња по гол ривала.

Једини фудбалер који се истакао као поуздано оружје у нападу је фудбалер Спарте Лукаш Хараслин који игра на позицији крила.

Италијански стручњак Франческо Калцона успео је да уигра екипу. Селекцију Словачке је са клупе водио 17 пута, а уписали су осам победа, пет ремија и четири пораза уз десет голова позитивне разлике.

Екипу предводи капитен Милан Шкрињар, фудбалер ПСЖ-а. Један је од најпоузданијих штопера у Европи и са Давидом Ханком из Фејнорда стуб је одбране екипе.

Њима се придодаје и времешни, али искусни Мартин Дубравка, голман Тотенхема.

Станислав Лоботка, фудбалер Наполија, задужен је за организацију игре и повезивање одбране и напада. Иако у тиму најчешће игра дефанзивног везног, због мањка квалитетног играчког кадра, неретко је он тај који улази дубоко у противничку половину организујући напад.

Лево крило, Лукаш Хараслин најопаснија је претња у нападу због своје брзине и контроле лопте. На пет мечева у квалификацијама уписао је три гола и асистенцију.

Аустрија - Француска (21.00)

Пред Аустријом је јако тежак задатак у уводном мечу у којем је очигледно да је Француска фаворит.

Земља у којој су спортови на снегу популарнији од оних на трави последњих година је све присутнији и све значајнији фактор у фудбалу, али не може се похвалити великим искуством, а ни запаженим резултатима на првенствима Европе.

Треће узастопно Европско првенство Аустријанци су изборили као другопласирана селекција у квалификационој групи Ф, у којој су били Белгија, Шведска, Азербејџан и Естонија

Ралф Рагник је почео неславно, испадањем из Лиге А Лиге нација, али је оправдао поверење водећи Аустријанце кроз квалификације за Евро, што је повећало и жеље навијача који сада очекују искорак.

Репрезентацију Аустрије ће и у Немачкој предводити искусни нападач Интера Марко Арнаутовић - рекордер по броју наступа за национални тим и други на вечној листи стрелаца.

Носиоци игре биће и Марсел Сабицер, иза којег је сјајна сезона и финале Лиге шампиона са Борусијом из Дортмунда, дефанзивац Болоње Штефан Пош, везиста РБ Лајпцига Кристоф Баумгартнер и Конрад Лајмер, који је прошле године управо из Лајпцига прешао у Бајерн Минхен.

Очекивано, највише репрезентативаца Аустрије долази из немачке Бундеслиге, али значајан број фудбалера државног тима игра и у домаћем првенству. Чак четворица бране боје бечког Рапида.

Аустрија ће своју шансу тражити дефанзивом па игром у транзицији.

Од последња четири велика такмичења, Французи су на три били финалисти, али им титула шампиона Европе измиче још од 2000. 

"Галски петлови" су доминантно прошли кроз квалификације за Европско првенство у Немачкој. Нико у групи Б није успео да их победи, постигли су 29, а примили свега три гола. Само су им Грци у неважном последњем колу узели бод.

Дидије Дешан је селектор Француске већ 12 година, а тако ће бити и на Европском првенству у Немачкој. Поприлично добро познаје своје играче и то је поред квалитета који они поседују једна од највећих предности екипе.

"Триколори" имају прегршт квалитетних фудбалера на свим позицијама, али сваки будући противник "триколора" најпре ће се запитати какве су му шансе када погледа нападачки арсенал Француске.

"Галски петлови" у тиму имају тројицу нападача који су међу четири најбоља стрелца у историји француске репрезентације. Рекордер је ветеран Оливије Жиру, а Антоан Гризман и један од најбољих играча света Килијан Мбапе могли би већ у Немачкој да надмаше другопласираног на вечној листи - легендарног Тјерија Анрија.

Као да то није довољно, ту су и брзоноги Кингсли Коман, Интеров Маркус Тирам и двојица Мбапеових саиграча из Париза - Усман Дембеле и Рандал Коло Муани.

Конце игре на средини терена вући ће високи Антоан Рабио и спретни двојац из Реал Мадрида - Едуардо Камавинга и Орелијен Чуамени.

Највеће изненађење селектор Дидије Дешан је направио уручивши позив искусном Енголо Кантеу. Некада један од најбољих дефанзивних везних играча на свету није играо за национални тим још од јуна 2022. године. 

Распоред мечева четвртог дана Европског првенства:
ЕРумунија - Украјина (15.00, Минхен)
ЕБелгија - Словачка (18.00, Франкфурт)
ДАустрија - Француска (21.00, Диселдорф)

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару