ШПА - ФРА (9. ЈУЛ)
ХОЛ - ЕНГ (10. ЈУЛ)

Белингемова чаролија и остали најлепши голови нокаут фазе Евра

До краја Европског првенства у Немачкој и одговора на питање ко је нови шампион Старог континента деле нас три утакмице, али признање за најлепши гол на шампионату вероватно већ има власника.

Белингемова чаролија и остали најлепши голови нокаут фазе Евра Белингемова чаролија и остали најлепши голови нокаут фазе Евра

На Европском првенству у Немачкој до сада је постигнуто 108 голова, односно 2,25 по утакмици. Највише су их постигли Немци и Шпанци - по 11, само што ће "фурија", за разлику од "панцера" бити у прилици да у статистику упише још којих. 

Нокаут фаза шампионата, мада најбоље и најважније тек следи, оправдала је очекивања. Истина, било је тешко гледљивих утакмица у сенци претераног опреза, тактизирања и кукавичлука, али и много узбуђења, емоција, вртоглавих преокрета и лепих потеза фудбалских уметника.

Већ смо изабрали најлепше голове групне фазе првенства Европе у Немачкој, а било је шта да се пробере и у утакмицама осмине и четвртине финала.

6) Донијел Мален (Румунија - Холандија 0:3)

Иако су такмичење у групи Д завршили тек на трећем месту, Холанђани нису кажњени. Напротив. Стицајем околности путеви су им се у осмини финала укрстили са Румунијом, која јесте оставила солидан утисак у изједначеној групи Е, али је за Холандију била лак плен.

Трећи и последњи гол на утакмици у Минхену постигао је Донијел Мален у надокнади времена, и то након што је сам изнео лопту са своје половине све до противничког шеснаестерца, где је хладнокрвно и сталожено извршио егзекуцију.

5) Нико Вилијамс (Шпанија - Грузија 4:1)

"Прошао га као да је чуњ", често се чује у расправама фудбалских љубитеља склоних претеривању. Брзоноги шпански крилни нападач Нико Вилијамс учинио је да дефанзивац Грузије Гвелесијани у 76. минуту осмине финала у Келну заиста заличи на чуњ.

4) Микел Мерино (Шпанија - Немачка 2:1)

Жреб је био изузетно суров и неправедан када је већ у четвртфиналу спојио Шпанију и Немачку - две репрезентације које су на Европском првенству играле (једна још увек игра) најбољи и најлепши фудбал. Велики европски дерби решен је тек пред крај другог продужетка голом Микела Мерина, који би добио највишу могућу оцену када би се оцењивали лепота и уметнички дојам скока и ударца главом.

3) Букајо Сака (Енглеска - Швајцарска 1:1/5:3/)

Вероватно ни сами не знају како, али Енглези су се довукли до полуфинала Европског првенства. Никога нису одушевили игром, два пута су били на ивици амбиса, али неће много марити за утисак и статистику у којој пише да су први шут у оквир гола Швајцарске упутили у 80. минуту четвртфинала у Диселдорфу.

Све је брзоноги играч Арсенала урадио сам. Повукао је лопту са десног бока у средину и изузетно прецизно шутирао са ивице казненог простора у даљи угао. Лопта је лизнула стативу и завршила у голу.

2) Рубен Варгас (Швајцарска - Италија 2:0)

Испуштена два бода против Немачке у трећем колу групне фазе могла су скупо да кошрају репрезентацију Швајцарске, пошто је са другог места у групи А, уместо на неснађену Данску, морала у осмини финала на Италију - браниоца титуле шампиона Европе.

Прихватили су неустрашиви изабраници Мурата Јакина тај изазов изузетно хладнокрвно и послали "азуре" кући. Већ почетком другог полувремена Италијани су били отписани, а пресудио им је прелеп ударац Рубена Варгаса, после којег је чак и свемогући Донарума био немоћан.

1) Џуд Белингем (Енглеска - Словачка 2:1)

Фудбал је понекад суров и неправедан. Уверили су се у то репрезентативци Словачке, које је само један минут на "Арени Шалке" делио од победе над Енглеском, историјског резултата и пласмана у четвртфинале Европског првенства.

У петом минуту надокнаде, док су поједини навијачи у белом већ напуштали трибине, Џуд Белингем је извео мајсторију и шокирао све на стадиону, а највише репрезентативце Словачке, који су, уместо у свлачионицу да славе, морали у продужетке, што се по њих није добро завршило.

*Бонус - дриблинг Фабијана Руиза

Није гол, али јесте луцидан и прелеп дриблинг Фабијана Руиза, којег тројица немачких фудбалера вероватно још увек траже по Штутгарту.

недеља, 07. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару