ШВА - ИТА (29. јун)
НЕМ - ДАН (29. јун)

Како Србија може до осмине финала Евра

Једино што је извесно када се репрезентација Србије пласира на велико фудбалско такмичење јесте да пред треће коло групне фазе навијачима не гине мало комбинаторике и рачуница шта треба да се деси да би "орлови" прошли у наредну рунду. И то да рачуница након трећег кола остане само на папиру, рекли би злобници.

Како Србија може до осмине финала Евра Како Србија може до осмине финала Евра

Репрезентација Србије дефинитивно никога није одушевила на Европском првенству у Немачкој. Након два кола нема победу, једва је избегла пораз од Словеније и у 95. минуту задржала шансу да се пласира у нокаут фазу такмичења, али чињеница је - још увек зависи само од себе.

Пред вечерашње утакмице последњег кола Енглеска је прва на табели групе Ц са четири освојена бода, Данска и Словенија имају по два, а Србија један бод.

Словенија од 21.00 сат игра против Енглеске, а Србија у исто време против Данске и две ствари су неупитне - Србија ће сигурно играти у осмини финала Европског првенства ако победи Данску и Србија сигурно вечерас завршава учешће на Евру ако изгуби од Данске.

Питање је само да ли би "орлови" након тријумфа над Данцима у нокаут фазу прошли са другог места у групи Ц или као једна од четири најбоље (од укупно шест) трећепласираних националних селекција.

То ће зависити од исхода дуела Енглеске и Словеније. Ако Енглези буду бољи или се утакмица заврши без победника, Србија би (уз победу над Данцима, наравно) засела на друго место са четири бода.

У случају да тријумфују Словенци, они би постали и остали лидер на табели групе Ц са пет бодова, док би и Србија и Енглеска имале по четири, али би Енглези због победе у међусобном дуелу (1:0) заузели друго, а Србија треће место.

Како до осмине финала (и историје) са два бода?

Ту није крај калкулацијама и надањима, пошто би Србија, након повољног расплета у групи Б у понедељак, уз још мало среће и резултате других утакмица који би јој ишли наруку, могла да постане прва репрезентација у историји првенстава Европе која ће са освојена два бода проћи у нокаут фазу, као једна од најбољих трећепласираних.

За такав (неславан, али сладак) улазак у историју довољан би био реми са Данцима, уз неколико (компликованих, али не и немогућих) услова.

За почетак, да би се уопште укључила у борбу трећепласираних селекција, Србија мора (логично) да заврши као трећа у својој групи Ц. Да би то могла са ремијем против Данске и укупно два освојена бода (што је и цела поента ове заврзламе), неопходно је да Енглеска победи Словенију са најмање два гола разлике.

А шта ако победи са једним? Онда ће Србија (у случају ремија са Данцима, наравно) и Словенија имати идентичну гол-разлику (-1), па би кључан постао број постигнутих голова. Словенци (2) тренутно имају један више од Србије (1), што значи да је у Минхену пожељан реми са што више голова и никако две нуле на семафору.

Замршено? Пазите сад... У нимало нереалном сценарију по којем би Србија и Словенија након вечерашњих мечева биле изједначене по сва четири критеријума (број бодова, међусобни дуел, гол-разлика и број постигнутих голова, што би, примера ради, могло да се деси ако Србија одигра 1:1 са Данском, а Словенија изгуби резултатом 1:0 од Енглеске, о трећем месту би одлучивали дисциплински поени, односно број жутих и црвених картона. Словенци су тренутно у предности пошто су до сада добили четири, а српски фудбалери седам жутих картона.

И шта онда?

Када би се све у групи Ц, онако како је горе објашњено, расплело по вољи "орлова" и када би се Србија (након ремија са Данцима, запамтите) са два бода и гол-разликом -1 укључила у борбу трећепласираних репрезентација, већ би била у предности у односу на Хрватску, која је након шокантног ремија са Италијом остала на два бода и гол-разлици -3.

Што би рекла стара добра дечја песма - још остао један (национални тим који би "орлови" морали да оставе иза себе на замишљеној табели трећепласираних како би прошли у осмину финала).

Пошто је већ сада јасно да у групама А, Д и Е трећепласирани тим сигурно неће имати мање од три бода, навијачи Србије би (обновимо градиво - у случају ремија са Данском и пораза Словеније од Енглеске са најмање два гола разлике) помно испратили две утакмице у среду и уздали се у повољан расплет у групи Ф.

Тамо још увек постоји (не мала) шанса да трећи на табели остане тим лошији од Србије јер Чешка и Грузија пред мечеве последњег кола имају свега по бод. Чеси у среду од 21.00 играју против Турске, а Грузини у исто време против Португалије.

Србија би навијала да Чешка изгуби, а Грузија не победи, дакле прихватљив је и реми Грузина и Португалаца јер Србија има бољу гол-разлику од Грузије и ту се ништа не би променило. Победа Грузије и/или Чешке убила би и последњу наду, док би подела бодова између Чеха и Турака додатно закомпликовао (већ довољно компликовану) рачуницу.

Чешка би након нерешеног исхода (уз реми или пораз Грузије, подразумева се) завршила као трећа на табели групе Ф и прикључила се борби другопозиваца. Имала би исто бодова колико и Србија (2) и исту гол-разлик (-1), па би о пласману у осмину финала морао да одлучи број постигнутих голова или у крајњој нужди, ако ни голови не направе разлику, жути и црвени картони.

Чеси тренутно имају један гол више и један жути картон мање од Србије - разлог више да Србија, ако већ не може да победи, избори реми са што више постигнутих голова и што мање добијених картона.

Цела ова рачуница - разлог више да Србија победи Данску.

Тренутна табела трећепласираних селекција:
1. Аустрија 3 +1
2. Словачка 3 0
3. Мађарска* 3 -3
4. Словенија 2 0
5. Хрватска* 2 -3
6. Чешка 1 -1

*Репрезентације које су већ одиграле све три утакмице у групи.

субота, 29. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару