ШВА - ИТА (29. јун)
НЕМ - ДАН (29. јун)
Читај ми!

Театар апсурда: Поаро без Хејстингса, Штрумфови без Гаргамела и Лукаку без голова

Одиграна су два кола Евра, а кандидат за најбољег стрелца шампионата Ромелу Лукаку није постигао ниједан гол, бар не регуларан.

Театар апсурда: Поаро без Хејстингса, Штрумфови без Гаргамела и Лукаку без голова Театар апсурда: Поаро без Хејстингса, Штрумфови без Гаргамела и Лукаку без голова

Неке ствари су једноставно суђене да иду једна са другом: лето и море, кечап и пица, тестенина и бело вино, пик енд рол игра плејмејкера и центара, и константни изговори селектора Србије после лоших резултата (о томе ипак у неком другом тексту).

Белгијанци су, чини се, успели да пронађу савршен склад одређених ствари које једноставно кохерентно функционишу тако да кад не би биле упарене у једну целину не би имале исти ефекат на људе.

Белгијанци умеју да упаре

Поаро никад не би био "Поаро" да нема Хејстингса који ће у најмању руку неспретним опсервацијама навести најпознатијег лика у причама Агате Кристи да одгонетне и најприкривенији злочин са најнеочекиванијим поводом.

У великом броју белгијских барова се уз пиво добијају слани кромпирићи у форми помфирта или крокета, што конзумацију овог производа знатно подиже за време фудбалских такмичења, а поготово у летњим месецима.

Када је Пјер Килифор, познатији под псеудонимом Пејо, осмислио прве приче "Штрумфова" било је очигледно да ни они не би били занимљиви и драги у оку посматрача да нема Гаргамела. На сличан начин као што би овај зликовац изгубио сврху свог постојања да њих нема, па "прича не би била ту да се види, и наравно да се свиди".

Лукаку и голови подједнако добар спој - или су макар били

За навијаче белгијске репрезентације савршен спој су Ромелу Лукаку и постизање голова, па је нереално замислити га без истих.

Ретко ко би поверовао да ће најбољи стрелац у историји белгијског националног тима за два меча Европског првенства урадити нешто до тог тренутка апсурдно.

Први фаворит за најбољег стрелца турнира од његовог старта није успео да се упише у статистику.

Пропустио је велики број прилика, успео је да затресе мрежу ривала три пута, али се лопта због недозвољених позиција и играња руком ниједном после тога није закотрљала са центра са променом резултата на семафору.

Фудбалер Роме је врхунски нападач, о томе најбоље сведочи податак да је на 98 утакмица у дресу репрезентације Белгије постигао чак 64 гола. 

Мало је рећи да Лукаку на Европском првенству није на нивоу који се од њега очекује, поготово када репрезентација има прилику да у последњем заједничком плесу "златне генерације" дође до неке медаље на великом такмичењу.

На моменте Лукаку трчи и бори се за сваку лопту, одигра одличан повратни пас(као код гола Тилеманса), добро се позиционира и намести на шут.

А онда дође период да га све мрзи: да потрчи за лоптом, да крене у отварање, да се потруди, скочи, да да савет мање искусним играчима.

На све то, има мањак и среће. Да је један од три гола која је постигао - два против Словачке и један против Румуније, признат, моментум би, а са њим и концентрација и срећа, брзо прешли на његову страну.

Овако навијачима Белгије остаје да очекују наредни дуел и прилику да Лукаку поново своје име упари са головима.

петак, 28. јун 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару