ШВА - ИТА (29. јун)
НЕМ - ДАН (29. јун)
Читај ми!

Ибрахимовићев опроштај и последња припрема "орлова" пред Евро (РТС 1)

Фудбалери Шведске дочекаће Србију у пријатељском мечу у склопу припрема за Европско првенство. Утакмица је на програму од 18.00 часова уз директан пренос на Првом програму РТС-а, а текстуални пренос можете пратити на нашем порталу.

Ибрахимовићев опроштај и последња припрема "орлова" пред Евро (РТС 1) Ибрахимовићев опроштај и последња припрема "орлова" пред Евро (РТС 1)

Сусрет који ће се одиграти на "Пријатељској арени" у Солни биће уједно и опроштај легендарног Златана Ибрахимовића од репрезентације Шведске.

Швеђани нису успели да се квалификују за Евро у Немачкој, али ће услед Ибрахимовићевог одласка у репрезентативну пензију имати мотив да одиграју добро и испрате свог најбољег стрелца како доликује.

Са друге стране, Србији ће дуел у Солни бити од великог значаја. Након бледе партије и пораза од Аустрије у Бечу у уторак, екипа Драгана Стојковића ће имати последњу прилику за уигравање пред почетак такмичења на ком Србија није учествовала више од две деценије.

Стога ће утакмица која формално има пријатељски, а донекле и ревијални статус, бити много више од пуког обележавања једне велике каријере.

Лош утисак Србије у Аустрији

У првој од две провере пред пут у Немачку, Србија није оставила повољан утисак.

Није прошло ни 15 минута игре на мечу против Аустрије, а Стојковић је већ имао разлога за бригу. Систем са четворицом играча у дефанзиви није се испоставио као добро решење, те је тим Ралфа Рангника већ након 13. минута игре имао два гола предности, уз један недосуђен једанаестерац из првог минута.

Улога Немање Гудеља која је варирала од везисте до штопера у зависности од тога да ли екипа напада или се брани испоставила се као потпуни промашај, нарочито када се узме у обзир да у стартних 11 није било нити једног класичног бека.

Лоша комуникација и одбрана против транзиције, у којој је Гудељова улога била недефинасана натерали су Стојковића да се брзо врати на стандардну формацију са три штопера, што није било тешко, с обзиром на то да су играчи на терену били прилагођени управо таквом систему.

Промена формације донела је одређен помак у игри, али је тада до изражаја дошло одсуство Александра Митровића и његових способности да сачува лопту и прети приликом убацивања са стране - нешто на чему је дуго грађена игра репрезентације у претходним годинама.

Успела је Србија да дође до једног гола - након центаршута наравно - и до неколико прилика у наставку, али су и у табору "орлова" били свесни да ће против Шведске морати много боље.

Шведска у кризи

Шведска ће за разлику од Србије пропустити наредни Евро. Квалификациону групу са Белгијом, Аустријом, Азербејџаном и Естонијом, Швеђани су завршили на трећем месту са чек девет бодова мање од другопласиране Аустрије, што је било недовољно за пласман.

Након шест узастопних Европских првенстава, турнир у Немачкој биће први још од 2000. године на ком се неће чути шведска химна.

То је био главни разлог због ког је након седам година Јане Андерсон смењен са места селектора. Њега је на тој функцији у фебруару ове године заменио некадашњи репрезентативац Данске, Јон Дал Томасон.

Од Томасоновог доласка, Шведска је на три утакмице забележила два пораза и једну победу. На дебију новог селектора Португалија је била убедљива са 5:2, док је у марту минималним резултатом савладана Албанија.

У среду је Шведска одмерила снаге са Данском - ривалом Србије у групи Ц на Евру - и изгубила резултатом 2:1.

Након две деценије током којих су били редовни учесници великих такмичења, Шведску очекује смена генерација и пред Томасоном је велики посао, уколико жели да понови успехе свог претходника.

Досадашњи сусрети

Од осамостаљења Србије, две репрезентације су се састале у четири наврата.

Први сусрет био је пријатељског карактера и одигран је 2009. године у Београду, а Србија, коју је предводио Радомир Антић, победила је са 2:0, головима Николе Жигића у 1. и Бошка Јанковића у 82. минуту.

Друга утакмица била је такође пријатељска и одиграна је 2012. године у Шведској. Екипа коју је предводио Ерик Хамрен била је боља од Србије са 2:1, уз gолове Оле Тоивонена и Златана Ибрахимовића, док је једини погодак за "орлове" постигао Невен Суботић.

Уследила су затим два сусрета у оквиру Лиге нација 2022. године и у оба је Србија излазила као победник.

Прво је у Стокхолму Лука Јовић донео победу, да би у Београду Александар Митровић хет-триком, уз гол Саше Лукића обезбедио Србији нова три бода. Једини гол за Швеђане на том мечу постигао је Виктор Класон.

Ибрахимовићева репрезентативна каријера

Свој деби за Шведску, Ибрахимовић је забележио 2001. године против Фарских Острва.

Био је део националне селекције на шест великих такмичења, од чега четири Европска и два Светска првенства.

Одиграо је укупно 122 утакмице у дресу са националним грбом, по чему је пети на вечној листи..

Са друге стране, убедљиво је најбољи стрелац репрезентације у историји са 62 поготка, од којих су неки ушли у историји.

Гол петом који је постигао против Италије на Евру 2004. године проглашен је најлепшим на турниру, док су му легендарне маказице против Енглеза на "Вемблију" из 2013. године донеле Пушкашов трофеј.

Награду за најбољег фудбалера у својој земљи добијао је рекордних 12 пута, од чега десет пута узастопно у периоду од 2007. до 2016. године.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару