ШВА - ИТА (29. јун)
НЕМ - ДАН (29. јун)
Читај ми!

Ривалство које надилази спорт - историјат сусрета Србије и Данске

Историја сусрета Србије и Данске, која је започета пре готово 75 година, прилично је богата, упркос томе што је само један од дуела одигран на великим такмичењима. Скор је тренутно изједначен и данашњи дуел могао би једној од екипа да донесе предност.

Ривалство које надилази спорт - историјат сусрета Србије и Данске Ривалство које надилази спорт - историјат сусрета Србије и Данске

Две репрезентације до сада су одиграле десет мечева, а на седам од њих Србија је била део Југославије, када је и била успешнија. "Орлови" још увек чекају на победу против Данске од осамостаљења, а вечерашња утакмица могла би да буде савршена прилика да се дугови из претходних година наплате.

Доминација Југославије у прва два сусрета

Први дуел Данске и Југославије био је пријатељски и одигран је 28. маја 1950. године на стадиону који је тада и дуго година након тога носио име Југословенске народне армије.

Бернард Вукас и Едвард Хочевар донели су Југославији два гола предности у првом полувремену, да би Аксел Пилмар ту предност преполовио голом у 45. минуту.

Међутим, у другом делу се разиграо легендарни Рајко Митић који је постигао хет-трик и донео Југославији убедљиву победу.

Нови пријатељски дуел одигран је непуна четири месеца касније, 10. септембра, овога пута у Копенхагену, а исход је био сличан.

Тодор Живановић и Стејпеан Бобек су рано донели вођство од два гола екипи Милорада Арсенијевића, али је Едвин Хансен убрзо узвратио. До краја полувремена Рајко Митић је вратио два гола предности, да би у другом полувремену Антон Херцег поставио коначан резултат.

Наставак серије и пласман у Шпанију

Након пријатељских мечева, две репрезентације се нису састале 30 година, да би их жреб спојио у квалификацијама за Светско првенство 1982. године у Шпанији.

Први сусрет одигран је у Љубљани 27. септембра 1980. године. Данци су у петом минуту повели голом Франка Арнесена, али је голман југословенске репрезентације Драган Пантелић изједначио 13 минута касније, такође са беле тачке.

Преокрет Југославији донео је Зоран Вујовић у 37. минуту, а до краја меча није било промене резултата, иако су обе екипе имале неколико изгледних шанси, пре свега након акција по боковима и одличних центаршутева.

Други меч одигран је скоро годину дана касније, 9. септембра у Копенхагену. Тадашњи селектор Миљан Миљанић променио је готово читав тим у односу на први меч, али је резултат био истоветан.

Током првог полувремена није било голова, да би Златко Вујовић у 48. минуту након спретне ракције у петерцу погодио за 1:0. Узвратио је Пребен Ларсен главом у 62. минуту, да би само минут касније након велике грешке данске одбране Владимир Петровић Пижон поставио коначан резултат.

Југославија је са прве позиције у групи отишла на Мундијал, док је Данска завршила као трећа иза Италије и није се квалификовала за турнир у Шпанији.

Детонација "данског динамита"

Прилику за реванш Данци су добили три године касније на Европском првенству у Француској. Жреб је Југославију и Данску спојио у групи А, заједно са домаћином и репрезентацијом Белгије, а њихов међусобни дуел одигран је у склопу другог кола, 16. Јуна 1984. године.

То је до сада остао једини сусрет две екипе на Европским првенствима, а Данска се побринула да са каматом наплати све претходне поразе од "плавих".

Прво Франк Арнесен и Клаус Бергрин након великих грешака Томислава Ивковића. Затим поново Арнесен из пенала, а онда и Пребен Ларсен и Јон Лауридсен у завршници, када је све већ било готово. Пет према нула за историјску победу Данске и најубедљивији пораз Југославије на Првенствима Европе, све до 2000. године и сусрета са Холанђанима (6:1).

Та победа била је само једна од многих блиставих партија Данаца средином 80-их због којих ће им енглеска штампа наденути надимак "дански динамит". Играли су лепршаво, нападачки и брзо, често не марећи за крајњи резултат - који је нешто касније, сплетом околности које нису имале везе са фудбалом, ипак дошао.

Несуђено путовање у Шведску и промена снага

Све је почело у групи Д квалификација за Евро 1992. године. Југославија и Данска нашле су се у групи са Аустријом, Фарским Острвима и Северсном Ирском и било је јасно ко ће се борити за прво место у групи и пласман у Шведску.

У првом мечу две екипе у Копенхагену, одиграном 14. новембра 1990. године, екипа Ивице Осима славила је головима Мехмеда Баждаревића у 77. и Роберта Јарнија у 84. минуту.

Данци су међутим узвратили 1. маја 1991. победом на "Маракани" од 2:1. Бент Кристијансен довео је Данску у вођство након пола сата игре пред око 16.000 гледалаца. Дарко Панчев, који је био најбољи стрелац квалификација, изједначио је у 50. минуту, да би Кристијансен донео победу гостима својим другим голом у 62. минуту.

Пораз међутим није спречио Југославију да дође до првог места, с обзиром на то да је Осимова екипа победила у свим осталим мечевима, док је Данска кикснула у Северној Ирској.

Прво место у групи ипак није било довољно за једну од најбољих генерација у историји југословенског фудбала да се опроба на највећој европској фудбалској смотри. Политичка криза, рат и на крају санкције омогућили су Данској да се домогне Шведске и Евра који су освојили, приредивши до тада вероватно највеће изненађење у историји првенстава Европе.

Серија победа Данске и прилика за први тријумф "орлова"

Утакмица из 1991. била је последња коју је Југославија против Данске одиграла под тим називом, али се и испоставила као савршен увод у наредне дуеле, које су две репрезентације одиграле након осамостаљења Србије.

Прва од три такве утакмице одиграна је на Стадиону Партизана 14. новембра 2014. године у склопу квалификација за Евро у Француској. Зоран Тошић је у трећем минуту довео екипу Дика Адвоката у вођство, али су у другом полуврмеену Симон Кјер и Никлас Бендтнер са два гола донели преокрет.

У Копенхагену 13. јуна наредне године, голови Јакоба и Јусуфа Поулсена били су довољни за потврду победе из Београда и крај нада екипе коју је преузео Радован Ћурчић о евентуалном одласку на Евро.

Последњи меч две репрезентације био је пријатељског карактера. Одигран је у марту 2022. године и Данска је рутински савладала екипу Драгана Стојковића Пиксија са 3:0. Стрелци су били Јоаким Меле, Јеспер Линдстром и Кристијан Ериксен.

Рачунајући и период у ком су "орлови" били део југословенског јата, Србија је везала четири пораза заредом у мечевима са Данском. Стога и не чуди што ће Данци вечерас у Минхену, где ће бити одигран 11. међусобни сусрет две селекције, важити за фаворита.

субота, 29. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару