ШВА - НЕМ 21.00 (РТС1)
ШКО - МАЂ 21.00 (РТС2)

ФСС послао допис Уефи: Требало је прекинути утакмицу Албаније и Хрватске

Фудбалски савез Србије упутио је допис генералном секретару Европске фудбалске уније (Уефа) Теодору Теодоритису поводом скандирања на јучерашњем мечу између Хрватске и Албаније. 

ФСС послао допис Уефи: Требало је прекинути утакмицу Албаније и Хрватске ФСС послао допис Уефи: Требало је прекинути утакмицу Албаније и Хрватске

Навијачи Хрватске и Албаније скандирали су "Убиј Србина" током јучерашње утакмице у Хамбургу која је завршена резултатом 2:2.

Генерални секретар Фудбалског савеза Србије Јован Шурбатовић рекао је за РТС да ће ФСС поднети Уефи захтев за кажњавање савеза Хрватске и Албаније, а данас је генералном секретару Европске фудбалске уније (Уефа) Теодору Теодоритису послат званичан допис.

"Као што сте вероватно информисани хрватски и албански навијачи су од 58. минута и 28. секунде до 58. минута и 50. секунде заједнички викали 'Уби, уби Србина'. У питању нису били појединци из навијачких редова, већ велики број навијача ових националних тимова, што у том тренутку није санкционисано у складу са прописима Уефе који су јасни, као и само поступање службених лица у тим ситуацијама", наведено је у допису које је ФСС упутио Теодоритису. 

Како је истакнуто, овакво понашање је неприхватљиво на спортском догађају у Европи.

"Овакво понашање је неприхватљиво у свим ситуацијама, а нарочито на једном оваквом великом спортском догађају који се прати широм Европе и света. Уместо да фудбалски стадион буде место где ће се бодрити сопствени тимови и промовисати спортска и фер атмосфера, на овој утакмици виђена су потпуно неприхватљива понашања, које је немогуће на било који начин оправдати. Према информацијама које имамо, један играч албанског тима је након завршетка утакмице, испред трибине са албанским навијачима, користећи мегафон узвикивао исти повик и тако распаљивао масу", пише у допису ФСС.

Из Савеза тврде да је утакмицу требало прекинути и поступити у три корака.

"ФСС сматра да је у моменту када је почело скандирање навијача оба национална тима које је горе наведено, утакмицу требало прекинути и приступити поступку три корака. То је изричито предвиђено у пропису Уефе и чуди нас да оно није примењено од стране службених лица Уефе на утакмици. То правило се на прави начин примењивало у случајевима пуно мањег интензитета, па нас тим више изненађени што није примењено на овој утакмици", пише у допису ФСС.

Из ФСС апелују да Уефа најхитније и најоштрије реагују и казне одговорне.

"ФСС верује да ће дисциплински органи Уефе на прави начин реаговати и санкционисати овако понашање навијача оба национална тима. Овакво вређање једне нације са повицима да треба да буду убијени, одавно није виђено на спортским догађајима. Као грађани Републике Србије, као спортски-фудбалски радници који су чврсто опредељени за спровођење универзалних спортских принципа и фер плеја, веома смо повређени догађајима на овој утакмици. Обзиром да овакво дивљање великог броја навијача, које се не може назвати понашањем, није у складу са прописима Уефе као и са елементарним људским понашањем, молимо Вас да најхитније и најоштрије казните оговорне за горе поменуте догађаје и обезбедите нормално одигравање утакмица", наведено је у допису ФСС.

Из Савеза подсећају да се Уефа одувек борила против расизма на стадионима.

"Желимо да Вас подсетимо да овакво дивљање, мржња и расизам представљају све оно против чега се Ваша организација деклативно бори. Фудбалска игра, посебно на догађају као што је ЕП, треба да буде оно што спаја појединце, државе, нације, а не средство које ће бити искоришћено у неке сврхе које су потпуно супротне идејама које фудбалска игра треба да представља, јер као што видимо фудбалска игра је већ одавно превазишла границе спорта као таквог. Организаторима турнира и Уефи желимо успешан наставак Првенства и надамо се да оваквих догађања на стадионима у Немачкој више неће бити", закључује се у допису ФСС.

недеља, 23. јун 2024.
29° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару