Читај ми!

Робин Госенс – човек са краћом ногом и жељени део немачке слагалице

Сви причају о Робину Госенсу. Са 18 је још играо сеоски фудбал, није постао полицајац јер му је једна нога нешто краћа. Данас је "део слагалице за којим се дуго трагало" у немачком тиму.

"Ово је огромно. Ово је једна од вечери које нећу заборавити у животу", рекао је Робин Госенс (26) након што је проглашен за играча утакмице после победе Немачке над Португалијом (4:2) на Европском првенству.

Претходно је на трави минхенске Арене овај момак сат времена, пре него што је изашао због мање повреде, радио оно што је Немцима дуго недостајало.

По левој страни је био незаустављив, изнудио је аутогол, асистирао за гол Каја Хаверца, на крају и сам главом постигао четврти погодак за тим. На почетку му је поништен акробатски гол јер је његов саиграч био у офсајду.

Јавни сервис ARD назива Госенса "делом слагалице за којим се дуго трагало", мислећи на муке Немачке са бековима, посебно на левој страни.

Ишао је путем којим се ређе иде – као син Холанђанина и Немице, растао је у Емериху на Рајни, тик уз холандску границу. Са 18 година још је играо практично сеоски фудбал, кад га је случајно видео скаут холандског Витесеа. Каријеру је градио и у Додрехту и Хераклесу, а онда за нешто више од милион евра 2017. године прешао у Аталанту, где се показао као један од бекова најопаснијих по гол противника.

Првобитни план био је да постане полицајац, баш као и деда.

"Али његова пријава није прошла јер су му ноге различите дужине. Сада су те ноге на мети свих камера", пише на порталу ARD. "Поред фудбалске каријере, студира психологију. Док многе колеге у бази немачке репрезентације играју плејстејшн, Госенс чита књиге."

Портал t-online пише да је Госенс "тип фудбалера за каквим је Немачка дуго жудела. Сада је ту." Лист Velt иде корак даље, пише да Госенс и ван терена отеловљује "оно што је многим навијачима недостајало. Левоноги играч би могао да буде темељ нове фасцинације фудбалом".

Таблоид Bild наравно додаје пикантерије. Једна од њих је како је изгледао први контакт са селектором Јоакимом Левом. Био је то СМС: "Здраво, Робине. Овде Јоаким Лев. Добио сам телефон од твог агента. Радо бих телефонирао са тобом наредних дана. Када ти одговара? Велики поздрав."

Дневни лист Тагесшпигл пише да би "Европско првенство могло да буде нови ветар у леђа за Госенсову каријеру. Још пре почетка било је гласина који се клубови све интересују – од Атлетико Мадрида, преко Лестера и Јувентуса до Херте и Бајер Леверкузена. Његов отац, који га светује, поручио је да Госенса не треба ометати тим стварима током турнира".

Портал Sportbuzzer коментарише одлуку Јоахима Лева који се "дрзнуо" да на терен против Португалије пошаље исту једанаесторицу као против Француске. Због тога су Лева многи аналитичари прогласили "поблесавелим".

"Након што се Европско првенство захуктало, Немачка би коначно требало опет да збије редове за последњих (највише) пет утакмица овог селектора и да поклони поверење том човеку који више од деценије оправдава поверење и који је на пет великих турнира заредом водио екипу макар до полуфинала", пише портал и закључује:

"Прве две утакмице су доказале да је екипа очито вољна да се још једном одере за селектора. То је он зарадио и заслужио – баш као и подршку народа."

Приредио: Немања Рујевић

недеља, 28. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару