Читај ми!

Турска – стари лисац и екипа која свакога може да изненади

Фудбалска репрезентација Турске пети пут у својој историји учествоваће на смотри најбољих европских селекција и покушаће да понови резултате најславније генерације, која је у првој деценији 21. века долазила до завршница како на Европском, тако и на Светском првенству. Турци су, предвођени искусним селектором Шенолом Гинешом, до пласмана на Евро дошли заузевши друго место у квалификационој групи Х.

Претходни циклус Гинеш је искористио да спроведе смену генерација и искуснијим репрезентативцима придода велики број талентованих и квалитетних младих играча.

Као све његове екипе, и овај тим Турске карактерише изузетно чврста дефанзивна линија, велика пожртвованост пре свега у одбрани, чему сведоче само три примљена гола у квалификацијама. На путу за Евро савладан је и светски шампион Француска (2:0), док су у последње време падале и друге велике репрезентације.

Турци су силовити у нападу, иако им је прва звезда 35-годишњи Бурак Јилмаз, способни су да противника нападају брзим контрама, што су на својој кожи осетили Холанђани, Немци, па и наши репрезентативци.

Коцкице су полако почеле да се склапају и национални тим је у последњих годину и по дана изгубио само од Мађарске у два наврата, и тренутно је у серији од шест утакмица без пораза.

Највише ће се свакако очекивати од споменутог Јилмаза, који је заједно са Јусуфом Јазичијем предводио Лил до сензационалне титуле у француској Лиги 1, испред моћног Пари Сен Жермена. Поред њега ту је још неколико играча који би могли да оставе јак утисак на предстојећем такмичењу – Чаглар Сојунџу, Озан Кабак, Мерих Демирал, Озан Туфан, Ченгиз Индер, Хакан Чалханолу, Енес Инал...

Међутим, свакако ће највише зависити од селектора Гинеша и његове способности да све оно из припремног периода понови на Европском првенству и играче припреми ментално за све што их очекује.

Стручњак из Трабзона биће најстарији селектор на шампионату, али и један од ретких који је бележио запажене резултате. Давне 2002. је предводио Турску до највећег успеха и трећег места на Мундијалу у Јапану и Јужној Кореји, а потом и до бронзе на Купу конфедерација следеће године.

Сада му је циљ да са својом четом покуша да надмаши најбољи резултат на европским првенствима, а то је четрвтфинале из 2008.

Турска се тренутно налази на 29. позицији на Фифиној ранг-листи, по чему је најслабија у групи, али то не мора да значи да је и највећи аутсајдер. Гледајући квалитет тима, квалификације и форму у којој се налазе, играчи ове евроазијске државе би могли да буду једно од највећих изненађења.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару