Читај ми!

Швајцарска – фудбал на балкански погон

Фудбалска репрезентација Швајцарске први пут је на Европском првенству наступила 1996. године и од тада је забележила још три учешћа. Швајцарци су се етаблирали као редовни учесници највећих такмичења, али су им апетити сада порасли, посебно после још једног успешног кваликационог циклуса који су завршили као првопласирана селекција у групи Д.

"Црвени крстови", како им је надимак, оставили су иза себе Данску и Републику Ирску, а у 10 квалификационих мечева доживели су само један пораз.

На томе могу да захвале селектору Владимиру Петковићу, рођеном Сарајлији који скоро 25 година живи и ради у Швајцарској.

После тренерске каријере по клубовима, коју је крунисао ангажманом у Лацију, 2014. је добио прилику да води национални тим и довео га у топ 10 на Фифиној ранг-листи.

Окосницу екипе такође чине играчи пореклом са ових простора и они које смо више пута последњих година виђали не само у спортском контексту, већ и у различитим скандалима националне обојености. Џердан Шаћири предводник је генерације уз своју десну руку Гранита Џаку.

Њих двојица су били креатори преокрета у утакмици групне фазе Светског првенства са Србијом, а и овога пута ће се највише очекивати од њих.

Брил Емболо, нападач Борусије Менхенгладбах, вероватно ће бити једна од опција у нападу, док ће на противничке одбране јуришати и Харис Сеферовић, који је ове сезоне постигао 22 поготка у дресу Бенфике.

Швајцарци турнир започињу дуелом са уздрманим Велсом и са три бода би могли да направе добар корак ка пласману у нокаут фазу.

Најбољи резултат на европским првенствима је осмина финала, што ће им бити примарни циљ и ове године.

недеља, 01. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару