Читај ми!

Како је Анћелоти "створио" Пирла

Фудбалер средине терена Андреа Пирло показао је у досадашњем току Европског првенства да, иако има 33 године, није изгубио свој "магични" додир који му је донео толико трофеја, а тој серији успеха никако још није дошао крај.

Последњи у низу сјајних потеза био је сјајно изведен пенал против Енглеза у четвртфиналу ЕП у стилу Чеха Паненке.

Тај ударац донео је велику сигурност "азурима" у даљем извођењу пенала и на крају су изабраници Ћезареа Пранделија славили улазак у полуфинале.

Свега овога вероватно не би било да није некадашњег тренера Милана Карла Анћелотија који је у Пирлу препознао вансеријски таленат и променио му позицију.

На почетку каријере у дресу "росонера" Пирло је био резерва тада великој звезди прелазног рока Руију Кошти који је 2001. године прешао из Фјорентине у Милан.

Кошта је тада у Серији А био најбољи офанзивни везни играч или "треквартиста", како ту позицију зову у Италији. Екипу Милана тада је водио Турчин Фатих Терим и предност је дао Кошти кога је тренирао још у Фјорентини.

Терим се, међутим, кратко задржао у Милану. Заменио га је Анћелоти који је током летњих припрема 2002. године, испробавајући формације и тактике, одлучио да Пирлу повери улогу организатора игре који ће стајати одмах испред одбране.

Прву праву шансу на тој позицији Пирло је добио истог лета на "Трофеју Берлускони", одиграо је фантастично меч против Јувентуса и "остало је историја".

Већ 2003. године, Анћелотију се тај потез исплатио, јер је Милан, са Пирлом и Коштом у екипи дошао до трофеја у Лиги шампиона. Огромну корист од овога имала је и репрезентација Италије, коју је Пирло 2006. године предводио до титуле првака света.

"Одувек су се људи дивили његовој техници, али ми се чини да су потцењивали његов карактер и личност. Пирло је један од ретких играча коме не морате много да причате, јер он све одлично разуме и сам. За мене је он најбољи централни везни играч на свету", казао је недавно Анћелоти, сада тренер Пари Сен-Жермена.

Према Анћелотијевом мишљењу, Пирло фантастично разуме игру, а једну од најбољих утакмица у дресу "азура" одиграо је 2006. у полуфиналу Светског првенства против домаћина Немачке.

Пирло је прошле сезоне и у дресу новог клуба, Јувентуса, потврдио да никако није за старо гвожђе, пошто је био кључни играч за освајање титуле шампиона Италије.

Пред Пирлом је сада задатак да у још једном полуфиналу великог такмичења, Европског првенства, поново против Немаца потврди своју генијалност и донесе нову радост свима на "чизми".

Полуфинална утакмица ЕП Италија–Немачка игра се у четвртак, од 20.45, у Варшави.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару