Шпанија првак Европе

Репрезентација Шпаније освојила је Европско првенство, пошто је у финалу у Бечу савладала селекцију Немачке са 1:0 (1:0). Стрелац одлучујућег гола био је Фернандо Торес у 33. минуту

Шпанци су, за разлику од претходних утакмица на Европском првенству у Аустрији и Швајцарској, теренску иницијативу препустили противнику, а своје шансе тражили из контранапада.

Стратегија селектора Луиса Арагонеса апсолутно се исплатила, пошто су Немци тешко долазили до правих прилика, док је "црвена фурија" била изузетно опасна, иако је играла без повређеног Давида Виље, са четири гола најбољег стрелца турнира.

Прву шансу Шпанци су имали у 14. минуту, када је Андрес Инијеста центрирао са леве стране, а лопта је погодила одбрамбеног фудбалера "панцера" Криштофа Мецелдера и променила смер, али је голман Немачке Јенс Леман рефлексно успео да спаси свој гол.

Близу гола шпански фудбалери били су и у 23. минуту, када је Серхијо Рамос центрирао са десне стране, а Торес надвисио Пера Мертезакера и погодио стативу.

Торес се, ипак, искупио у 33. минуту, када је после додавања Ћавија претрчао Филипа Лама, иако је немачки бек био ближи лопти, и лобовао Лемана за вођство Шпаније од 1:0.

Шпанци су само три минута касније могли да дуплирају вођство, али је Силва неометан са 12 метара лоше захватио лопту из волеја и тукао високо преко гола.

Доминација Шпанаца наставила се и у другом полувремену, а прву велику прилику фудбалери "црвене фурије" имали су у 54. минуту, када је Давид Силва шутирао са 15 метара, а Рамос није успео да лопту захвати петом, па је она прошла проед стативе.

Немци су најбољу, уједно и једину праву прилику имали у 60. минуту, када је капитен Михаел Балак, који је заиграо упркос повреди листа, са ивице казненог простора погодио спољни део мреже противничког гола.

Потом је уследила серија прилика за Шпанију. Прво је у 67. минуту, после центаршута Ћавија из слободног ударца са 35 метара, Рамос шутирао главом, али је Леман лопту спровео у корнер. Шпанци су кратко извели корнер, Инијеста је шутирао искоса, али је Торстен Фрингс на првој стативи лопту избио са гол линије. Убрзо потом, Леман је успео да заустави и нови покушај Инијесте.

Фудбалери Шпаније победу су могли да обезбеде и у 81. минуту, када је Санти Казорла центрирао са десне стране, Данијел Гуиза главом лопту спустио на другу стативу, али је Маркос Сена за мало закаснио и пропустио прилику да затресе празну мрежу противника.

То је уједно била и последња прилика на утакмици, па су Шпанци стигли до друге титуле шампиона Европе, прву после 1964. године када су победили пред својим навијачима.

Немци су, са друге стране, изгубили своје треће финале на континенталним шампионатима. Три пута "панцери" су успели и да стигну до титуле првака.

Репрезентацији Шпаније ово је друга титула првака Европе, а претходну је освојила као домаћин шампионата 1964. године.

Наредно Европско првенство играће се 2012. године у Пољској и Украјини.