Немачка у полуфиналу

Фудбалска репрезентација Немачке победила је вечерас у Базелу селекцију Португала са 3:2 и пласирала се у полуфинале Европског првенства.

Стрелци за победнички тим били су Бастијан Швајнштајгер у 22, Мирослав Клозе у 26. и Михаел Балак у 61. минуту. Швајнштајгер је био асистент код друга два гола "панцера".

Голове за Португал постигли су капитен Нуњо Гомеш у 40. и Елдер Постига у 87. минуту.

Немачка, коју је вечерас због суспензије селектора Јоахима Лева са клупе предводио помоћни тренер Ханси Флик, за место у финалу турнира 25. јуна у Бечу бориће се са победником сутрашњег дуела Хрватске и Турске.

Први четвртфинални дуел турнира у Аустрији и Швајцарској био је "отворен" од самог почетка, али се на прву прилику чекало 20 минута.

Репрезентативац Португала Жоао Мутињо, међутим, на лопту после центаршута Жозеа Босингве кренуо је главом, потом се предомислио и лоше је са пет метара захватио коленом, па је шанса пропала.

Немци су убрзо успели да узврате, али и да одмах стигну до вођства. Лукас Подолски је после дуге акције "панцера" левом страном центрирао по земљи, а Швајнштајгер је уклизао и са петерца био прецизан.

Није се дуго чекало на други гол Немаца, пошто је одбрана Португала лоше реаговала на центаршут Швајнштајгера из слободног ударца са 35 метара и потпуно заборавила Клозеа, који је неометан са шест метара главом свом тиму донео два гола предности.

Португал се, ипак, у 40. минуту вратио у меч. Кристијано Роналдо је, после добре акције Дека и Симаа Сабросе, избио сам пред Јенса Лемана, али је голман Немачке одбио његов шут. До лопте је, ипак, први стигао Гомеш, који је успео да постигне гол поред Лемана и двојице противничких штопера.

Обе екипе су до краја полувремена имале још по шансу, али је Рикардо одбранио шут Балака са 15 метара искоса, док је на другој страни Роналдо из сличне ситуације био непрецизан. Португал је у другом полувремену агресивније кренуо на гол противника и велику прилику за изједначење имао у 57. минуту, када је Пепе,после корнера који је извео Деко, главом са свега три метра шутирао изнад пречке.

Напади Португала на кратко су застали после трећег гола "панцера", који је постигнут после новог центаршура Швајнштајгера из слободног ударца, овај пут са 40 метара. Португалска одбрана поново је лоше реаговала, па је Балак, из скоро идентичне ситуације као и Клозе код првог гола, главом "матирао" Рикарда.

Фудбалери Португала су до краја меча задржали теренску иницијативу,али су тешко проналазили решење за одбрану "панцера", који су у 79.минуту, после снажног шута Подолског са 30 метара, могли и дефинитивно да реше питање победника.

Завршница меча, ипак, била је неизвесна, пошто су Португалци у 87. минуту поново стигли на гол заостатка. Нани је пронашао "резервисту" Елдера Постигу, који је главом савладао Лемана.

Одбрана Немачке, иако под великим притиском, до краја дуела није направила нову грешку, па су се "панцери", који су Портуал победили и у борби за треће место на Мундијалу 2006. године, пласирали у полуфинале.