Читај ми!

Бразил 2014: Отворен Мундијал!

Химном Светског првенства у Бразилу отворена смотра најбољих фудбалских репрезентација! Навијач који неодољиво подсећа на Роналдиња, утрчао на терен на крају тренинга Аргентине и насмејао Месија и другове. Пирло се повлачи из репрезентације после СП у Бразилу. Папа Фрања жели Мундијал у духу братства. Анчелоти верује у Италију. Ромелу Лукаку се опоравио од повреде и нормално тренирао са саиграчима. Мундијал и на Гуглу. Директан пренос отварања Мундијала и утакмицу Бразил – Хрватска можете гледати у директном преносу на РТС1.

Све вести и занимљивости из света спорта пратите и на нашим Фејсбук и Твитер страницама.

Отварање највеће светске смотре фудбала пратићемо у директном преносу на Првом програму РТС-а од 20.05, а потом од 21.50 и прву утакмицу Бразила и Хрватске у првом колу Групе А на Светском првенству у Бразилу.

20.55 - Док се на стадиону уз песму и карневалску атмосферу отвара Светско првенство у фудбалу, у Сао Паулу се води прави мали рат. Демонстранти и даље не одустају од захтева за побољшањем социјалних служби, док полиција користи велике количине сузавца и гумене муниције, како би спречила ширење немира.

20.42 - Завршена је церемонија отварања Мундијала, сада је време за фудбал! 

20.40 - Сама церемонија отварања Светског првенства организаторе је коштала девет милиона долара...

20.36 - Карневал на стадиону у Сао Паулу, али и на трибинама...

20.34 - Клаудија Леите, једна од најпопуларнијих певачица у Бразилу, песмом је почела завршну фазу церемоније отварања. Њој су се на бини придужиле светске звезде Џенифер Лопез и Питбул, који ће заједно отпевати химну Мундијала. 

20.15 - Почела церемонија отварања Светског првенства, директан пренос је на Првом програму РТС-а. 

19.40 - Поглед на Рио де Жанеиро са Међународне свемирске станице.

19.25 - Арена Коринтијанс спремна за отварање...

19.10 - Твитер ће у наредна 32 дана причати само о једној ствари...

19.00 - Само осам земаља освајало је светска фудбалска првенства, а три селекције од тих осам играће на Мундијалу у Бразилу у групи са аутсајдером Костариком. "Поштујемо Енглеску, Италију и Уругвај, али они морају да знају да ми такође умемо да играмо фудбал", рекао је селектор Коста Рике Хорге Луиз Пинто. "Играћемо без страха, суочићемо се са три светска шампиона и можемо са свима њима да играмо. Срећни смо и мотивисани".

18.50 - Репрезентативац Босне и Херцеговине Сејад Салиховић повредио се на данашњем тренингу и неизвестан је његов наступ на сусрету са Аргентином на почетку Светског првенства. Салиховић је на тренинг утакмици повредио задњу ложу и после рендгена ће се знати озбиљност повреде.

18.30 - Лендон Донован није навикао да пропушта Мундијале. Не сналази се најбоље у новој улози посматрача...

18.04 - Фудбалска репрезентација Италије одржаће планирани тренинг на Арени Амазонија у Манаусу и поред лошег стања терена на том стадиону. Шеф италијанске делегације Деметрио Албертини рекао је да се не планира промена распореда. "Знали смо да је трава осушена због врућине, али боја траве заправо и није битна", рекао је Албертини италијанским новинарима. Он је додао да је део италијанске делегације требало да испита терен стадиона, али да није отпутовао на време у Манаус због аеродромских штрајкова у Рио де Жанеиру. Карлос Ботеља, који ради на одржавању терена Арене Амазонија, рекао је да се чини све да трава буде у добром стању за утакмицу. "Искрено, Манаус је у лошем стању", навео је Ботеља за. Екипа Италије ће у петак допутовати у Манаус, дан пред утакмицу против Енглеске у првом колу Светског првенства.

17.58 - Непознати љубитељ фудбала имао је срећу да се слика са великим фудбалским звездама Марком Ројсом, Франком Риберијем, Самиром Насријем и Лукашом Муром. Са друге стране, фотографије играчима нису донеле срећу, пошто нико од њих четворице неће учествовати на Мундијалу... Случајност или не?

17.41 - Капитен репрезентације Бразила Тијаго Силва рекао је да се од свих нападача на предстојећем Светском првенству у Бразилу највише прибојава нападача селекције Камеруна Самјуела Етоа. "Ето је нападач који ме највише брине. Он је искусан играч, поседује импресивне техничке способности и смртоносан је у шеснаестерцу", рекао је Силва, а преноси портал „Гол". "Када сам играо против Етоа у четвртфиналу Лиге шампиона, он није био 100 одсто спреман за тај дуел, али се његово присуство осећало на терену", додао је дефанзивац Пари Сен Жермена.

17.30 - Еквадорска звезда Едисон Мендез играће последњи пут на првенству света у Бразилу, чиме ће заокружити пут, који је започео као улични чистач, а завршио као најугледнији играч своје земље. Тридесетпетогодишњи Мендез је постигао први гол за своју земљу на шампионатима света икада, на Мундијалу у Јапану и Јужној Кореји 2002, када је Еквадор победио Хрватску са 1:0. Мендез је тада имао 23 године и био је најмлађи играч своје репрезентације.Мендез, који је 11 пута играо за Еквадор, одрастао је у јако сиромашној породици. "Када сам био дете, нисмо имали ни хлеба довољно, а да бисмо зарадили за ципеле морали смо да чистимо улице", рекао је једном приликом Мендез који је сада најстарији играч свог тима на Мундијалу у Бразилу.

17.07 - Јавио се и Сеп Блатер. Председник Фифе неће говорити на отварању, јер се Фифа плаши реакције публике.

17.00 - Историјат постера Светских шампионата...

16.57 - Легендарни шпански фудбалер Раул Гонзалес рекао је да би репрезентација његове земље на Светском првенству у Бразилу могла да игра и без нападача због недостатка опција у нападу. "Давид Виља и Фернандо Торес нису били добри у својим клубовима, па ћемо можда поново видети формацију 4-6-0. Ако и то помогне да се постижу голове, онда нема проблема", рекао је Раул. Раул је казао да је увек теже одбранити титулу него је освојити. "У одсуству Карлеса Пујола одбрана ће бити много слабија. Форма Дијега Косте је, такође, велики проблем за селектора. Он је био одличан ове године пре него што се повредио", навео је Раул.

16.51 - Франц Бекенбауер има поруку за Пелеа уочи почетка Светског првенства.

16.45 - Полиција Сао Паула растерала је демонстранте који су протестовали протиv Мундијала, тако што је употребила сузавац, шок бомбе и гумене метке. На десетине демонстраната окупло се у близини станице метроа носећи црвени транспарент са натписом: Ако немамо никаква права, онда неће бити ни Мундијала. Он су најавили да ће доћи што ближе Коринтијанс арени, стадиону на којем ће бити одигран први меч Мундијала, али је полиција употребом силе спречила тај марш.

16.32 - Фифа стопирала фотографију бразилске певачице Клаудије Леите, која ће вечерас наступити на отварању Мундијала, на којој она позира са дресом Барселоне. Леите је говорила о припремама за вечерашњи наступ на конференцији за медије, када је један новинар замолио да је фотографише са дресом каталонског клуба у рукама. Oна је пристала, али је убрзо стигао захтев Фифа да се та фотографија не објављује, пошто иза дреса Барселоне стоје компанија "Најк" и Катар ервејза, а спонзори светске фудбалске организације су Адидас и Емирати.

16.22 - Хакери целог дана нападају сајт Фифа, па је раније данас стајао коначан резултат меча Бразил- Хравтска 2:2...

16.00 - Тренер актуелног шампиона Европе у фудбалу мадридског Реала Карло Анчелоти послао је земљацима, репрезентативцима Италије и навијачима, емотивну поруку уочи старта Мундијала. "Момци, титула није немогућа. То кажем јасно и гласно. Селекција Италије предвођена Ћезаром Пранделијем може да нам поклони тај сан, ту дивну авантуру... Када се говори о нашим шансама на Мундијалу, људи су углавном скептични, али сматрам да можемо да направимо изненађење, ако будемо усклађени и сложни", рекао је Анчелоти  

15.32 - Власти у неколико жупанија у Босни и Херцеговини одобриле су угоститељским објектима да за време Светског фудбалског првенства у Бразилу продуже радно време. У граду на Неретви ће се навијати упоредо за две репрезентације. Већ неколико дана западни, већински хрватски део града, окићен је хрватским заставама и обележјима. Истовремено, у источном делу Мостара окачене су босанске заставе, ратне заставе Армије БиХ као и заставе Бразила, с којим Хрватска игра вечерас од 22 часа на отварању Мундијала.

14.49 - Бивши бразилски фудбалер Кафу рекао је да су његова репрезентација и Немачка највећи фаворити за освајање тутуле шампиона света и додао да га у немачком тиму највише импресионира Бастијан Швајнштајгер. "Немачка има јак тим, одлично играју у последње време. Они и Бразил су највећи фаворити за титулу. Највише ме импресионира Бастијан Швајнштајгер. Он је комплетан играч", рекаао је Кафу за Кикер. Кафу је похвалио још једног немачког репрезентативца, Филипа Лама. "Он је заиста фантастичан. Игра добро и по левој и по десној страни. Лам је играч кога би сваки тренер пожелео у тиму", навео је Кафу. Светско првенство у Бразилу почиње вечерас утакмицом између Бразила и Хрватске.  

14.28 - Погледајте како се астронаути у међународној свемиркој станици спремају за почетак Мундијала...

14.00 - Поводом почетка Мундијала огласио се и Ватикан. Папа Фрања пожелео је навијачима широм света да предстојећи шампионат света у фудбалу у Бразилу протекне у духу братства. "Свима желим диван Мундијал, који ће бити игран у духу правог братства", написао је папа Фрања на 'Твитеру'.  

13.16 - Сјајна фотoграфија начињена јутрос на плажи у Рију... 

12.27 - Селектор фудбалске репрезентације Бразила Луис Фелипе Сколари рекао је да ће 20. Светско првенство протећи у знаку домаћина. Бразил ће после 64 године поново бити домаћин најважнијег међународног фудбалског такмичења, које је освајао пет пута - 1958, 1962, 1970, 1994. и 2002. године. "Дошло је време, ово је наше Светско првенство. Имамо седам корака, али морамо да идемо постепено. Први је против Хрватске, после тога остаје још шест корака до освајања шампионата", рекао је Сколари. Репрезентација Бразила вечерас од 22 сата у Сао Паулу игра против Хрватске на отварању Мундијала, а у групи А налзе се и Мексико и Камерун.

12.00 - Кинеске панде, које су биле најављене да као прогнозери резултата Мундијала замене славну хоботницу Пола, ипак су добиле 'црвени картон" и неће моћи да предвиђају исходе мечева у Бразилу. Панде су биле изабране за главне прогнозере, тако што би бирале храну из корпи обележених бојама одређене репрезентације, или би се попеле на одређено дрво. Ипак, представници одгајивачнице панда у југоисточној кинеској провинцији Сечуан, одустали су, без образложења, од плана да се медведима пружи шанса да прогнозирају резултате на Мундијалу. Претходни славни прогнозер хоботница Пол угинуо је недуго по завршетку Мундијала у јужној Африци 2010. Кина има око 1.500 панда које живе у дивљини. 

11.33 - Италијански фудбалер Андреа Пирло потврдио је да ће се повући из репрезентације по завршетку Светског првенства у Бразилу. "Мислим да ћу престати да играм за репрезентацију после Светског првенства. Не постајем млађи и морам да дозволим младим играчима да добију шансу. Мислим да би било беспотребно да наставим даље", рекао је Пирло у Манаусу, где Италија у суботу игра са Енглеском прву утакмицу на Светском првенству.  

11.11 - Амерички репрезентативац Џермејн Џоунс изјавио је да се неће радовати ако постигне гол у утакмици против Немачке, на Светском првенству у Бразилу. Џоунс је рођен у Франкфурту, а 2008. године је одиграо три пријатељске утакмице за репрезентацију Немачке. Селектор Немачке Јоаким Лев га тада није изабрао у тим за Европско првенство 2008. године у Аустрији и Швајцарској, па је Џоунс одлучио да игра за селекцију САД, земљу у којој је рођен његов отац. Џоунс је за репрезентацију САД дебитовао у октобру 2010. године, а на 42 утакмице постигао је један гол. "Нећу се радовати, то је знак поштовања. Одрастао сам у Немачкој, много ми је пружила. Моја репрезентативна каријера почела је утакмицама за Немачку. Срећан сам што ми је Лев тада указао шансу", рекао је Џоунс. Утакмица Немачка - САД игра се у Ресифеу 26. јуна у 18 часова. 

10.33 - Као на скривеној камери! Неколико локалних навијача успело је да "превари" редаре који су обезбеђивали тренинг Аргентине и приближе се Месију, Агуеру и друштву, а један од њих био је двојник легендарног брзилског фудбалера. Роналдињов двојник одушевио је Аргентинце, поготово Лионела Месија, који није могао да сакрије дечачки осмех. После поздрава са фудбалером Барселоне, незвани навијач је морао да напусти терен.

09.40 - Интернет претраживач Гугл посветио је данас своју веб-страницу Светском фудбалском првенству у Бразилу. Препознатиљив лого Гугла данас је заменила илустрација Бразила, Сунца и фудбалске лопте у бојама бразилске заставе, а слова имена претраживача весело скакућу на песку. Шампионску титулу брани репрезентација Шпаније, а Мундијал ће трајати до 13. јула.

07.00 - Нападач Белгије Ромел Лукаку тренирао је први пут у Бразилу пред почетак Светског фудбалског првенства, после паузе због повреде чланка, која је забринула тим. Лукаку је имао добру сезону у Евертону на позајмици из Челсија, али је повредио зглоб у суботњем пријатељском дуелу са Тунисом. У тренинг кампу у Сау Паулу нормално је тренирао, пошто је екипа допутовала у Бразил.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи