Читај ми!

Меси: Сан ми је финални меч са Бразилом

Најбољи аргентински фудбалер Лионел Меси жели меч са Бразилом у финалу Мундијала. Има још карата у продаји. Фифа повећала новчане награде за СП. Шамани предвиђају победу Бразила на првенству света. Давор Шукер верује да Хрватска може да понови успех из 1998. године. Португалци осокољени повратком Роналда декласирали селекцију Ирске. Сестрић бразилског селектора Сколарија настрадао у саобраћајној несрећи.

Све вести и занимљивости из света спорта пратите и на нашим Фејсбук иТвитер страницама.

21.45 - Председник ФИФА Сеп Блатер говорио је да жели да реши спор Израела и Палестине око ограничавања путовања пре почетка Светског првенства, али на генералном конгресу није постигнут никакав договор. Напори ФИФА завршили су се истим резултатом као и код многих других медијатора - без резултата.

21.20 - Радници на стадиону у Манаусу провели су дан покушавајући да га доведу у ред пред суботњи дуел Енглеске и Италије. Шеф одељења за терене компаније која је одговорна за подлогу на стадиону у Манаусу и шест осталих на Светском првенству, Карлос Ботела признао је да је терен сув и да има рупа. "Искрено, Манаус је у лошем стању. Применили смо план за хитне случајеве да бисмо га поправили колико год је могуће, али мислим да неће бити у добром стању до суботе", рекао је Ботела.

20.25  - Селектор фудбалске репрезентације Швајцарске Отмар Хицфелд сматра да европске селекције имају мале шансе за освајање титуле на првенству света у Бразилу. Искусни немачки стручњак, који је Швајцарце одвео на два Мундијала заредом, подсетио је да европски тимови нису дошли до трона када су се шампионати одржавали у Јужној или Средњој Америци.

19.34 - И у Аустралији имају свој кип Исуса, попут оног у Рију. Разлика је само што овај лебди и навија за "Кенгуре" на предстојећем Светском првенству...

18.22 - Бразилски коментатори прве утакмице СП морају се добро припремити како би правилно изговарали имена хрватских фудбалера. Тим поводом, "у помоћ" им је притекао певач забавне музике Ксанде де Пиларес, који је прихватио изазов портала GloboEsporte.com и снимио обраду песме "Zé Meningite", хита групе Revelaçăo из 2002. године. Нови текст те самба песме препун је фраза на којима се ломи језик, као и имена хрватских репрезентативаца који наступају у Бразилу.

18.05 - Репрезентативац Немачке Мирослав Клосе рекао је да му је на СП циљ да обори рекорд Роналда по броју датих голова. Један од најбољих играча Бразила свих времена, Роналдо, тренутно је први по броју датих голова на шампионатима света. Он је на Мундијалима 1998, 2002. и 2006. године постигао укупно 15 голова. Мирослав Клосе је до сада постигао гол мање.

17.58 - Дан пре почетка остало је улазница за још 15 утакмица, укључујући и за мечеве Немачке, Италије и Француске. ФИФА је саопштила да је до сада продато више од 2,9 милиона улазница. Улазница има за мечеве Босна и Херцеговина - Иран и Грчка - Обала Слоноваче, али навијачи и даље могу набавити карте за утакмице између Немачке и Гане, Швајцарске и Француске и Италије и Уругваја. За најважније мечеве шампионата преостале су једино скупље улазнице. ФИФА је саопштила да ће укупно бити продат 3,1 милион улазница до тварања Мундијала.

17.45 - ФИФА планира да свим својим чланицама, њих 209, подели по 750.000 долара бонуса од планираних прихода са Мундијала од 4,5 милијарди. Све чланице ФИФА добиће следећег месеца по 250.000 долара, а следећих 500.000 примиће почетком следеће године. Шест континенталних федерација добиће по 2,5 милиона долара овог месеца и још 4,5 милиона следеће године.

17.22 - Више од 75 одсто фудбалера који ће играти у Бразилу долази из европских клубова, без обзира што је мање од половине репрезентација са старог континента. Европско удружење клубова је саопштило да ће у Бразилу играти 563 фудбалера, представљајући 190 клубова и 23 европске земље. Бајерн из Минхена и Манчестер јунајтед ће представљати по 14 играча. Само један играч из 13 европских репрезентација игра на другом континенту - репрезентативац БиХ Звјездан Мисимовић брани боје кинеског клуба Гвижу.

16.42 - Председник ФИФА Сеп Блатер поручио је уочи старта Мундијала у Бразилу да фудбал превазилази границе спорта и представља мултимилијардерски бизнис. "Фудбал није само игра. То је мултимилијардерски бизнис. Не знам да ли је то добро, или лоше, али знам да може да створи контроверзне ситуације и потешкоће. У овом свету који се свакодневно мења постоји мало тога шта је ван домета политике и економије", рекао је Блатер.

16.02 - Шамани из Перуа предвидели су да ће Бразил победити на Светском првенству у фудбалу које почиње сутра. "Имао сам визију да ће трофеј остати у Латинској Америци. У финалној утакмици играће Аргентина и Бразил, који ће на крају победити", изјавио је Франс пресу шаман Хуан Оско. Према његовим речима, изненађења ће приредити репрезентације Чилеа, Шпаније, Холандије и Аустралије. Оско је рекао да ће шампиони Мундијала бити фудбалери Лионел Меси и Нејмар, којима су шамани спровели ритуал доброг здравља. Шамани из три перуанска подручја окупили су се данас на националном стадиону у Лими где су извели магијски ритуал. Шамани су веома цењени у Јужној Америци и њиховим предвиђањима се даје посебан значај на том континенту.

15.49 - Славни шпански оперски певач Пласидо Доминго најавио је да ће певати 11. јула у олимпијској арени у Рио де Жанеиру, уочи финала фудбалског првенства света. Седамдесеттрогодишњи чувени тенор планира да одржи концерт на ХСБЦ Арени у Рију у, пренео је Асошиејтед прес, иако то још није званично најављено. Како преноси АП, на концерту Пласида Доминга певаће и сопран Ана Марија Мартинез, свираће пијаниста Ланг Ланг, а симфонијским бразилским оркестром руководиће диригент Еуген Кон. Доминго је од 1974. био на свим шампионатима света, а на Мундијалу у Шпанији 1982. певао је "Ел Мундијал". 

15.24 - Светска фудбалска федерација (Фифа) повећала је наградни фонд за учеснике Светског првенства у Бразилу на 422 милиона евра, што је два милиона више него пре четири године у Јужној Африци. Светски првак ће тако зарадити 25,7 милиона евра, док улазак у финале осигурава 18,3 милиона евра. Треће место доноси награду од 16,1 милион, а четврто место 14,6 милиона евра. Репрезентације које такмичење на шампионату света заврше већ у групи кући ће се вратити са по 5,8 милиона евра. Пласман у осмину финала доноси 6,6 милиона, а улазак у четвртфинале 10,2 милиона евра. ФИФА је повећала и фонд за клубове из којих долазе играчи који ће наступити на Светском првенству на 50 милиона евра, а осигурала је и 70 милиона за одштете у случају повреда. Укупни приходи ФИФА од СП у Бразилу износиће готово 3,6 милијарди евра, а по мишљењу стручњака трошкови ће бити око 1,7 милијарди евра.  

15.00 - Фудбалски репрезентативац Аргентине Лионел Меси рекао је да би за њега остварење сна било када би у финалу предстојећег Светског првенства играо против Бразила. "Остварио бих свој сан уколико бих играо у финалу Светског првенства и верујем да можемо то да остваримо. Волео бих да играмо против Бразила у финалу и мог саиграча из Барселоне Нејмара, али не бих се бунио ни да буде нека друга репрезентација", рекао је Меси за каталонски Спорт. Меси је недавно изјавио да верује у успех на највећој светској фудбалској смотри и да "гаучоси" могу да оду до саме завршнице турнира. Аргентина ће на СП играти у Ф групи са Нигеријом, Ираном и Босном и Херцеговином.

13.30 - Председник Фудбалског савеза Хрватске Давор Шукер верује да репрезентација његове земље може да буде изненађење у Бразилу, баш као што је била 1998. године у Француској. "Надам се да Хрватска може да изненади као што је изненадила 1998. године. Морамо да урадимо оно што знамо, а то је да играмо фудбал. Селекције које такође могу да изненаде су БиХ, Белгија и Чиле", рекао је Шукер за сајт Фифа. Хрватска је на СП у Француској освојила треће место, а Шукер је био најбољи стрелац турнира са шест голова. "Не волим поређења, ово је потпуно другачија екипа, другачији стил фудбала. Али, волео бих да Лука Модрић и Иван Ракитић играју као што су тада играли Звонимир Бобан, Роберт Просинечки и Аљоша Асановић. Желим да Марио Манџуккић, Никица Јелавић и Едуардо буду стрелци као ја тада. Али, најважнија ствар је да играмо као тим... Желим им да прођу боље него ми 1998", рекао је Шукер. Први меч Хрвати играју против домаћина у четвртак од 22 часа.

13.00 - На терену који сте видели играће први меч Енглеска и Италија. Пред пут у Манаус, репрезентативци Енглеске, а и сви остали чланови националног тима, пију таблете против маларије, преносе медији на "острву".

12.30 - Терен у Манаусу... Ко би рекао да ће се на њему играти Светско првенство за свега неколико дана...

08.30 - Саобраћајна полиција у јужној бразилској држави Рио Гранде до Сул потврдила је да је 48. годишњи бизнисмен Тарцизио Жоао Шнајдер, син једне од сестара селектора националне фудбалске репрезентације Луса Фелипеа Сколарија, погинуо у несрећи у уторак ујутро. Портпарол саобраћајне полиције Алесандро Кастро навео је да се несрећа догодила у близини града Пасо Фундо када је Шнајдер изгубио контролу над аутомобилом и скренуо у супротну траку. У директном судару са камионом страдао је на лицу места, а возач камиона није озбиљније повређен, преноси АП. Репрезентација Бразила на отварању првенства света игра 12. јуна у Сао Паулу против селекције Хрватске.

08.00 - Фудбалери Португала победили су Републику Ирску са чак 5:1 у последњој припремној утакмици пред Мундијал. Кристијано Роналдо, који је због повреде пропустио претходна два меча, играо 65 минута и из слободног ударца погодио стативу. Уго Алмеида је већ у трећем минуту главом затресао мрежу, у 19 минуту је било 2:0 када се после центаршута Коентраа лопта одбила од Киофа и преварила голмана Форда.На осам минута до полувремена Роналдов ударац главом одбранио је Форд, али је најбржи био Алмеида и донео је Португалу недостижну предност. Потом је Ирска смањила голом Меклина, али Виериња у 77. и Коентрао у 83. минуту постављају коначни резултат.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи