Боко харам, бомбом против Мундијала

Десетине људи је пребачено у болницу, а локални извори тврде да има и мртвих, после експлозије која је уништила место на којем су Нигеријци пратили пренос Светског првенства. Све очи упрте у нигеријске исламисте из организације Боко харам, која држи да је фудбал у супротности са исламом.

11.00 - Седам људи је погинуло, а 15 је тешко рањено у месту Даматру на северу Нигерије када је бомбаш самоубица активирао експлозив испред места где су мештани гледали утакмицу Светског фудбалског првенства у Бразилу, потврдили су болнички извори. За сада нико није преузео одговорност за напад. У последњих неколико недеља у Нигерији је у бомбашким нападима страдало 40 људи.

Остаје нејасно да ли су локалну верзију дома културе потресле две експлозији, или су тачне прве информације, према којима је зграда у Даматуру на северу Нигерије уништена једном бомбом.

Иако званичници још увек не могу да потврде да има мртвих, агенције преносе да су са места догађаја одјирили камионети препуни тешко рањених.

Полиција је потврдила догађај, наводећи да је, са њихове тачке гледишта, прерано у јавност износити било какве детаље.

Бомбаш-самоубица се до места експлозије довезао на трициклу.

Нигеријске власти су, имајући искуства са исламистима, готово ултимативно замолиле грађане да избегавају било каква окупљања, страхујући да би домови културе лако могу постати мета Боко харама.

Ово је четврти напад те организације на фудбалска окупљања у последње време. Гледање фудбала је, до сада, живота коштало више од 40 Нигеријаца.

Боко харам је организација која покушава да успостави шеријатску државу на северу Нигерије, што је ту државу већ коштало хиљада живота.

Иако Боко харам тврди да је локална подружница Ал Каиде, чије траке носе око главе, стварну везу са Ајманом ал Завахиријем није могуће проценити.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару