Читај ми!

Било је сјајно, биће још боље!

После првог дана паузе на Светском првенству (петак), мечевима осимине финала у суботу наставља се Мундијал у Бразилу. Најбољих 16 репрезентација света започеће нокаут фазу и наставити борбу за "Богињу".

По мишљењу већине познаваоца и љубитеља фудбала, ово је најквалитетније и једно од најзанимљивијих Светских првенстава у историји. Било је пуно изненађења и испадања фаворита, а шампион Шпанија није успела да прође ни групу.

Досадшњи ток Мундијала у Бразилу обележила је велика ефикасност - ово је најефикаснија прва фаза у историји Мундијала, од када се игра у овом формату. Мрежа голмана у Бразилу за сада се већ тресла 136 пута!

Двадесето светско првенство је прво и једино до сада, на којем је учествовало свих осам досадашњих шампиона, а чак три бивша светска првака завршила су такмичење пре нокаут фазе.

Фаворити се за сада нису прославили.

Енглези нису успели ни да победе, иако су, лини се после много година, играли леп и допадљив фудбал. Исту судбину у „групи смрти" доживели су и увек такмичарски добро припремљени Италијани.

Највеће изненађење шампионата, поред сјајне Костарике, јесте рана и прилично убедљива елиминација актуелних светских првака Шпаније. Холандија и Чиле су изабраницима Дел Боскеа одржали часове модерног фидбала и анти тика-таке. Шпанији, дакле, предстоји смена генерације али и замена система игре...

Слично су прошли и њихове комшије Португалци, који су се превише ослонили на евидентно недовољно спремног најбољег фудбалера на свету - Кристијана Роналда. 

Французи су поново у најужем кругу фаворита за саму завршницу, Холандија и Белгија мељу све пред собом а Аргентина коначно има чему да се нада, понајвише захваљујући феноменалном Леу Месију. Наравно, и даље је у игри и можда главни фаворит - домаћин.

Још једана ствар је симптоматична - афричке а поготово јужоамеричке селекције играју веома добро и можда чак изнад својих могућности, док су Европљани прилично подбацили. Као једино логично објашњење намеће се боља прилагођеност на климатске услове.

И на крају, али не и најмаље битно, морамо споменути и судије и њихове грешке. Иако је ово прво првенство на којем се користи гол-технологија (била је корисна на мечу Француска-Хондурас), судијске грешке нису уклоњене већ напротив. Пуно је било дискутабилно досуђених пенала и грешака приликом (не)досуђивања офсајд позиција.

Такође, као највећа али и најактуелнија грешка, наводи се несанкционисање Луиса Суареза у новом „угриз нападу", овога пута на Кјелинија.

Што се програма у суботу тиче, екипа која је директни кривац што је „Фурија" већ у домовини, Чиле, игра први меч друге фазе такмичења а противник је најтежи могући - домаћин Бразил. Овај меч игра се на стадиону „Естадио Минириао" у Бело Хоризонтеу од 18 часова по нашем времену.

Други меч суботњег програма игра се четири сата касније у Рио де Жанеиру а снаге ће одмерити, и без Фалкаоа, сјајна Колумбија и двоструки светски првак - селекција Уругваја али без Луиса Суареза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару