Читај ми!

Дебакл шампиона

Ексклузивно за РТС, са Mундијала пише Владимир Станковић.

Страдион „Маракана", светско првенство, Шпанија-Чиле 2-0. Али 1950.

Пре 64 године Шпанци су Мундијал почели у Куртиби победом над екипом САД од 3-1 а онда су у другом мечу, на новоизграђеној „Маракани", победили Чиле головима Басоре у 17. и легендарног Заре у 35.минуту. У трећем мечу, такође на „Маракани", победили су Енглеску са 1-0, потом су у финалној групи играли нерешено са Уругвајем 2-2, били декласирани од Бразила са 1-6 да би на крају, у борби за треће место, били поражени од Шведске 1-3.

Стадион „Маракана", светско првенство, Шпанија-Чиле 0-2. Ове 2014, Свет ће 13.јула добити новог шампиона јер стари одлази кући после првог круга. Сензација ? И јесте и није. Јесте јер је испала земља која је 6 последњих година била доминантна у европском и светском фудбалу, није зато што се неуспех могао наслути (не и дебакл!) а и зато што се није десило први пут да бранилац титуле не прође први круг. Шпанија је предала фудбалску круну дан пре него што ће, данас, добити новог краља, Фелипе VI...

Италиа 1950. овде у Рију није одбранила титулу освојену 1938. у Француској, али због 12 година паузе између два шампионата то није био исти тим. Бразил је 1966. испао и то пошто је у првом мечу победио Бугарску а онда , без повређеног Пелеа кога су Бугари буквално осакатили, изгубио од Мађарске и Португала. Француска је у Јапан и Кореју 2002. стигла као првак света а онда је на старту изгубила од Сенегала, ремизирала са Уругвајем и потом изгубила од Данске. Кући је отишла без и једног датог гола. Последњи случај, пре шпанског, десио се пре 4 године, Италија је играла нерешено са Парагвајем и Новим Зеландом а изгубила од Словачке. Сада се на листу рано детронисаних шампиона уписала и Шпанија са својом златном генерацијом која није заслужила овакав крај, али Дел Боске је погрешио што није на време почео да подмлађује тим. Довео је у Бразил 16 шампиона света из Јужне Африке, али у већини случајева имена су иста али не и играчи. Цех је платио тим а можда ће и он лично. Има уговор до 2016, има и кредити, Федерација га неће мењати, али би могао сам себе да смени оставком. Рекеао је да ће размислити о свему.

Од беде до сјаја на „Маракани"

Доста о пораженом, макар се радило и о светском прваку. Чилеанци су дочекали свој тренутрак славе и то на истом месту на коме су 3.септембра 1989. Имали тренутак помрачења. Тада је у мечу са Бреазилом у квалификацијама за Светско првенство у Италији 1990, при вођству Браyилаца од 1-0, голман Чилеа Роберто Рохас симулирао да је повређен петардом која је бачена са трибина. Чиле је напустио терен а ФИФА је изрекла драконску казну: Рохас је доживотно суспендован (мада је 2000. помилован) а Чиле је искључен из квалификација!

Чиле је на светском првенству дебитовао кад и Југославија, 1930. у Монтевидеу. Чилеанци су били у истом хотелу са нашим фудбалерима, лепо су се дружили и спријатељили. У мешавини језика које су користили наши су шпанску реч „баталла", што значи "битка", превели у „батлија" а хотел и јесте био срећне руке за наше, Чилеанце и Американце који су такође били у истом хотелу „Дес Англе" јер су све три селекције добиле по прве две утакмице. Чиле је на Мундијалу дебитовао 16.јула 1930. победивши Мексико са 3-0.

Вратио се тек 1950. победивши само Американце (5-2), онда је паузирао до 1962. када је као домаћин освојио треће место победивши у борби за бронзану медаљу Југославију са 1-0 голома Еладио Рохаса у 90.минуту. Претходно су у полуфиналу Чилеанци поражени оде Бразила, будућег правак, са 2-4. Гаринча и Вава били су двоструки стрелци за Бразил, Торо и Леонел Санћес са Чиле. Следећа три учешћа, 1966,1974 и 1982, била су незапажена (ни једна победа на 9 утакмица) . У Француској 1998. Чиле је прошао у други круг са 3 ремија да би у осмини финала налетео на Бразил и изгубио 1-4 а исто му се десило и у Јужној Африци пре 4 године с тим што је Бразил победио са 3-0. Како ствари стоје, није искључено да се Бразил и Чиле поново сретну у осмини финала ако једни буду први а други други.

Најпознатији чилеански фудбалери последњих година били су Иван Заморано и Марсело Салас, али било је у прошлости још доста сјајних играча. Рецимо нападач Леонел Санчес (1962), играч са највише наступа (84) у репрезентацији (23 гола), одбрамбени играч Елиас Фигероа (1966,1974,1982), нападач Карлос Касели (1974,1982), такође голгетер Алексис Санчес и голман Клаудио Браво (2010 и 2014). Браво је и против Шпаније бранио сјајно. Члан је Реал Сосиедада, има 31 годину, и сва је прилика да ће завршити у Барселони. Најбољи стрелци у историји Чилеа су Марсело Салас са 37 голова, Иван Заморано са 34, Карлос Касели са 27 док 4. место деле активни Алексис Санчес и његов презимењак Леонел са по 23. Салас и Леонел Санчес су и најбољи голгетери на мундијалима, постигли су по 4 гола, Салас 1998, Санчес 1962.

Ако некога занима, петорица тренера, укључујући и селектора Хорхе Сампаолија, су-Аргентинци.

За крај слика тројице чилеанских новинара у прес-центру стадиона „Маракана". Опште одушевљење хиљада навијача који су просто окупирали Рио пренело се и на њих.

Инцидент у прес-центру

Сигурно сте већ све видели и све знате, али морам да се осврнем и на упад групе од преко 100 чилеанских навијача који су, са улице, прво пробили спољни улаз у комплекс „Маракане", затим поломили стаклена врата на улазу у прес-центар и потом протутњали кроз њега рушећи мониторе, столице, све што им се нашло на путу. Нису имали улазнице па су решили да уђу „на јуриш". Незапамћен скандал у историји мундијала. Срећом, нико није повређен а орфганизатори су, уз осуду инцидента, саопштили да су ухапсили 85 изгредника.

Тај скандал баца сенку на утакмицу,али не умањује велику победу репрезентације Чилеа која, сигуран сам, овде још није рекла последњу реч.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару