Крушевац престоница мото кроса

Српска средњовековна престоница овог викенда понела је титулу престонице мото кроса. И то не само националне, већ и балканске и европске, јер су сва три шампионата организована на стази Мото клуба "Гајић" у Глобару, надомак Крушевца. У трци за бодове у три шампионата – европском, балканском и националном – надметало се 107 такмичара.

Прве трке на стази у Глобару одржане су пре седам година. Великим напорима организатора, МК Гајић, Града Крушевца и Мото савеза Србије, створени су услови за организовање врхунских надметања.

У трци за бодове у три шампионата – европском, балканском и националном – надметало се 107 такмичара. Из Чешке, Грчке, Румуније, Бугарске, Украјине, Мађарске, бивших југословенских република и Србије. У класи МX 65, десетогодишњи Данило Црњански био је међу најмлађима.

"Возим мотор неких годину-две дана. Жеља ми је да будем једног дана светски шампион због чега морам још много да вежбам и такмичим се. На овој стази досад никад нисам возио, долазио сам само да гледам, али сада ме је већ помало страх јер је велика узбрдица. И конкуренција је веома јака", прокоментарисао је Данило Црњански из Бачке Паланке.

Међу 50-так домаћих такмичара и ове године био је Габор Сагхмајстер из Суботице. Трка у Глобару део је припрема за Јужну Америку у којој ће догодине возити са жељом да под заставом Србије по једанаести пут заврши Париз-Дакар рели.

"Ова стаза је најбоља, не само у Србији већ и у окружењу, врло је опасна стаза, врло је брза. Од 35 такмичара сам изашао четврти на старт, гурао сам врло јак темпо првих пет-шест кругова. Довољно је то било да ови такмичари који су ми конкуренти не могу да испрате, па сам после само соло возио. Врло сам задовољан", истакао је Габор Сагмајстер.

У најјaчој класи МX1 до 450 кубика возио је и Бранко Антић, седмоструки шампион Србије, добитник Златне кациге и два пута трећепласирани на балканском шампионату. Реч је о великој нади српског мото спорта.

"На овој стази сам од првог дана, прво као такмичар, а од недавно и као члан МК 'Гајић'. Заиста сам задовољан јер ми пружају велику подршку, баш као и Министарство омладине и спорта чији сам стипендиста. Овогодишњи шампионат је одличан. Конкуренција је веома јака, толико добра и толико невероватна да очекујем сигурно једну озбиљну борбу, конкуренцију са најбољим такмичарима Европе тако да ћемо сад видети где смо ми, како стојимо са конкуренцијом и пружићемо максимум, наравно.", истакао је Бранко Антић члан МК "Гајић" Крушевац.

Стаза у Глобару дуга је 1700м, са 25 кривина, 2 успона и 22 скока, за возаче веома захтевна и технички добро опремљена. Стручњаци кажу да је међу три најбоље у Европи, због чега се организатори надају да ће се на њој одржати и Светско првенство.

"Треба још да се ствара додатна инфраструктура, то су хотели, паркинг простор, а стаза нема шта више да се ради, само да се сложи. Мислим да Светско првенство није у питању него само ствар времена и новца", рекао је председник међународног жирија Херман Јаколич.

"Град Крушевац се озбиљно кандидује да постане центар ауто и мото спорта, првенствено захваљујући Градској управи која улаже значајна средства у ту инфраструктуру. Оно што мислим да треба да се уради јесте да се у оквиру аеродрома направи једна кружна стаза где ће моћи да се возе кружне трке", истакао је председник АМСС Мирко Бутулија.

Мото спорт у Србији тренутно није комерцијалан али има велике шансе да то постане. Од 40 регистрованих, активно је 30 клубова за које вози 170 лиценцираних возача.

На јучерашњем шампионату у Глобару, у генералном пласману, најбољи резултат екипно су остварили такмичари из Бугарске, другопласирана је Румунија, а на трећем месту возачи из Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару