Читај ми!

Луис Хамилтон победио у трци за Велику награду Кине

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Кине у Шангају. Хамилтон је трку завршио за сат, 37 минута, 36,160 и остварио 54. победу у каријери, а пету у Шангају.

Друго место заузео је возач Ферарија Себастијан Фетел са заостатком од 6,250 секунди, док је трећи био Макс Верстапен из Ред Була, који је трку почео на 16. месту. Верстапен је заостао за победником 45,192 секунде.

Четврто место заузео је Данијел Рикардо из Ред Була, а пети је био возач Ферарија Кими Раиконен. Бодове су још освојили Валтери Ботас из Мерцедеса, Карлос Саинц из екипе Торо Росо, Кевин Магнусен из Хаса и двојица возача Форс Индије Серхио Перес и Естебан Окон.

Хамилтон је добро стартовао, задржао је прво место испред Фетела и Ботаса, а добро је кренуо и Верстапен, који се са 16. пробио на 11. место. Возача Вилијамса Ленса Строла је у другом кругу ударио Серхио Перес из Форс Индије, због чега је уведено "виртуелно" безбедносно возило на стази. Фетел је одмах отишао у бокс на замену гума, а на стази су остали Хамилтон, Ботас, Рикардо и Раиконен, као и Верстапен, који се попео на пето место. Фетел се вратио на шесто место.

Када је трка настављена, возач Заубера Антонио Ђовинаци је ударио у заштитну ограду.

Он је неповређен изашао из возила, а одмах је изашло безбедносно возило пошто су на стази остали делићи болида. Сви возачи су због тога морали да прођу кроз бокс, а многи од њих отишли су на промену гума. Ред Бул је највише добио тиме, пошто је Рикардо преузео друго место, а Верстапен четврто. На крају седмог круга "сејфти кар" је изашао са стазе, а убрзо се на стази окренуо Ботас и са петог пао на 11. место.

Хамилтон је имао секунд и по предности на првом месту, а у борби два Ред Була Верстапен је преузео друго место у 11. кругу. Хамилтон је до 20. круга стекао 3,5 секунди предности. У том периоду добро је возо Фетел, који је у 29. кругу обишао Верстапена за друго место и нашао се на 11 секунди заостатка за возачем Мерцедеса, који се у једном тренутку пожалио на гуме.

Верстапен је отишао у бокс и вратио се на шесто место, а Фетел је у 35. кругу отишао на замену гума и вратио се као трећи, иза Хамилтона и Раиконена. Два круга касније на замену гума отишао је и Хамилтон, задржао је прво место после тога, са три секунде предности над Раиконеном, који је тек у 40. кругу отишао у бокс, због чега је изгубио предност у односу на возаче који су били иза њега, па га је Саинц обишао за пето место, али је Финац два круга касније успео да врати позицију. Одласком Раиконена у бокс, Фетел се вратио на друго место и возио је иза Хамилтона, за којим је у 44. кругу заостајао 8,4 секунде.

У тим тренуцима међу водећим возачима је било мирно, а најзанимљивија је била борба за 10. место и један бод између Фелипеа Масе из Вилијамса и Естебана Окона из Форс Индије, који је био успешнији. У самој завршници два Ред Була су се борила за треће место, а Верстепен је задржао предност над Рикардом.

Хамилтон и Фетел су сада изједначени по броју бодова са по 43.

Наредна, трећа трка у шампионату на програму је у недељу 16. априла од 17 часова за Велику награду Бахреина.

Поредак возача и конструктора у шампионату Формуле 1.

Возачи:

1. Луис Хамилтон (Велика Британија) 43 бода
1. Себастијан Фетел (Немачка) 43
3. Макс Верстапен (Холандија) 25
4. Валтери Ботас (Финска) 23
5. Кими Раиконен (Финска) 22
6. Данијел Рикардо (Аустралија) 12
7. Карлос Саинц млађи (Шпанија) 10
8. Фелипе Маса (Бразил) 8
9. Серхио Перес (Мексико) 8
10. Кевин Магнусен (Данска) 4
11. Данил Квјат (Русија) 2
12. Естебан Окон (Француска) 2

Конструктори:

1. Мерцедес 66 бодова
2. Ферари 65
3. Ред Бул 37
4. Торо Росо 12
5. Форс Индија 10
6. Вилијамс 8
7. Хас 4 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару