Читај ми!

Ферстапен у историји, Мерцедес завршио у првом кругу

Возач Ред Була Макс Ферстапен освојио је данас трку за Велику награду Шпаније и тако постао најмлађи возач који је освојио трку у Формули 1. Друго и треће место припало возачима Ферарија Раиконену и Фетелу.

Ферстапен има 18 година и седам месеци, а данас је оборио рекорд Себастијана Фетела, који је прву победу остварио са 19 година и два месеца. Холандски возач је данас у Ред Булу заменио Данила Квјата, који је избачен из тима након трке у Сочију.

Трку на стази Каталуња обележило је рано испадање доминантног двојица Мерцедеса, Луиса Хамилтона и Ника Розберга.

Розберг је победио у све четири трке ове сезоне, док се Хамилтон три пута пео на подијум. Они су данас били у трци само три кривине.

Хамилтон је почео трку са "пол" позиције, али га је Розберг претекао већ у првој кривини. Актуелни шампион желео је, међутим, одмах да се врати испред, али је направио грешку, ушао је у унутрашњу страну кривине, а Розберг је скренуо у десно да одбрани позицију. Британац је излетео са стазе, а онда закачио и свог тимског друга и обојицу их избацио са стазе.

На подијум у Каталуњи попео се и двојиац Ферарија, Кими Раиконен и Себастијан Фетел.
Бодове су освојили још и Данијел Рикардо, Валтери Ботас, Карлос Саинс, Серхио Перес, Фелипе Маса, Џенсен Батон и Данил Квјат.

После испадања возача Мерцедеса, двојац Ред Була Рикардо и Ферстапен преузели су прва два места, док су иза њих били Раиконен и Фетел.

Рикардо је водио током првих 28 кругова, али га је Ред Бул повукао у 38 кругу због своје стратегије о три пит-стопа, за коју је пре трке израчунато да је спорија. Ферстапен је тако избио на челну позицију, док је Рикардо пао на треће место, иза Раиконена.

Аустралијанац је, међутим, убрзо пао на четврто место, пошто је Ферари повукао Фетела у следећем кругу, а онда обавио последњи стоп пре Ред Буловог, чиме је Немац избио испред Рикарда, који је последњи улазак у бокс имао шест кругова после Фетела.

Рикардо је после тога пробао да претекне Фетела у 59. кругу, седам пре краја, али није успео.
Фелипе Маса из Вилијамса је трку почео као 18, а завршио је као осми. Квјат је стигао 10, а целим кругом заостатка за својом заменом Ферстапеном.

Осим Розберга и Хамилтона, трку нису завршили Ромен Грожан из Хаса, Фернандо Алонсо из Мекларена и Нико Хилкенберг из Форс Индије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару