Розберг победио и у трци за Велику награду Русије

Возач Мерцедеса Нико Розберг победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Русије у Сочију и остварио четврту узастопну победу у шампионату.

Рачунајући и прошлу сезону, Розберг је нанизао седам победа, а данас је победио за један сат, 32 минута и 41 секунду. Он је тако остварио 18. победу у каријери.

Друго место заузео је актуелни светски шампион Луис Хамилтон, такође из Мерцедеса, са заостатком од 25,022 секунде, а трећи је возач Ферарија Кими Рејкенен са 31,998 секунди заостатка.

Четврто и пето место заузели су возачи Вилијамса Валтери Ботас и Фелипе Маса, а шести је био Фернандо Алонсо из Мекларена. Бодове су још освојили Кевин Магнусен из Реноа, Роман Грожан из Хаса, возач Форс Индије Серхио Перес и Џенсон Батон из Мекларена.

Розберг је добро стартовао и сачувао прво место, а већ у првој кривини дошло је до инцидента када је Себастијан Фетел желео да обиђе другопласираног Данијела Рикарда, али га је два пута ударио Данил Квјат. Фераријев болид је закачио Ред булов и забио се у зид. После тога Фетел, Нико Хулкенберг и Рио Харјанто су одустали, а неколицина возача је отишла у бокс док је "сејфти кар" био на стази.

Гужву је искористио актуелни светски првак Хамилтон, који је статовао са 10. места, али се попео на пето. Розберг је сигурно возио на првом месту, а Хамилтон је у осмом кругу претекао Рејкенена и попео се на треће место, иза Ботаса.

Хамилтон је у тим тренуцима одлично возио, претекао је и Ботаса и нашао се иза клупског колеге Розберга на 12,9 секунди заостатка. С друге стране, назанмљивија је била борба за осмо место у којој су учествовали Магнусен, Рикардо, Грожан и Саинс.

У 37. кругу Хамилтона су из бокса обавестили да поново има проблема с болидом, а овог пута у питању је био пристисак воде. Хамилтон је у том тренутку заостајао 8,6 секунди за Розбергом, али је убрзо тај заостатак увећан на 14 секунди. Прве бодове у шампионату за Рено освојио је Магнусен, а бодове су освојили и обојица возача Мекларена Алонсо и Батон.

Розберг је до краја увећао предност и без проблема остварио 18. победу у каријери.
Прву тројицу возача је на изласку са стазе дочекао председник Русије Владимир Путин, који их је питао да ли су задовољни условима. Путин је Розбергу доделио победнички пехар.

Розберг је први у генералном пласману са 100 бодова, други је Хамилтон са 57, а трећи је Рејкенен са 43 бода.

"Ово је био одличан викенд, возило је било фантастично. Од почетка до краја сам био концентрисан, јер када успорите, онда почнете да правите грешке. Хамилтон је обавио одличан посао, брзо се са десетог попео на друго место. Прошло је четири трке од двадесет једне, Луис ће се сигурно вратити. Он је мотивисан, више него икада. Имамо невероватна возила и желимо да побеђујемо", рекао је Розберг после трке.

Троструки светски шампион Хамилтон рекао је да није сумњао у победу, али да су га проблеми са болидом поново у томе спречили.

"На почетку није било лако, али такве су све трке. Срећан сам што сам освојио бодове, за мене и екипу. Мислим да Кими Рејкенен није очекивао да га претекнем, а лакше ми је било да обиђем Валтерија Ботаса, јер се није добро бранио. Нисам сумњао да могу да победим, имао сам добру брзину. Али, поново сам имао проблема и морао сам да одустанем. Нисам могао да идем пуном брзином на равнини", рекао је Хамилтон.

Британац је имао проблема са притиском воде у болиду.

"Нисам знао у како критичном стању је био мотор, није било никаквих назнака у болиду. Али, морао сам да успорим", рекао је троструки светски првак.

Треће место заузео је Кими Рејкенен, који је донео Ферарију седамстоти пласман на подијум. Његов клупски колега Себастијан Фетел завршио је трку у првом кругу због судара с Данилом Квјатом.

"Наравно, ово није оно што смо желели, пошто смо желели да победимо. Покушали смо, имао сам прилично добар старт и успео да прођем Валтерија Ботаса у првом кругу. После изласка безбедносног возила са стазе, нисам имао добар темпо, не толико брз за Мерцедес. Били смо брзи, али уз уштеду горива, морали смо да предузмемо одређене мере", рекао је Рејкенен.

Наредна трка у шампионату вози се 15. маја у Каталуњи, за Велику награду Шпаније.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару