Хамилтон освојио Велику награду Белгије

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Белгије. Он је трку на стази Спа Франкоршамп завршио за сат, 23 минута, 40 секунди и 38 стотинки. Други је био Нико Розберг, а трећи Роман Грожан.

Друго место заузео је његов клупски колега Нико Розберг са 2,058 секунди заостатка, док је трећи кроз циљ прошао Роман Грожан из Лотуса са заостатком од 37,988 секунди, што је први пласман на подијум за ту екипу од 2013. године.

Четврто место заузео је Данил Квјат из Ред Була, пети је био Серхио Перес из Форс Индије, а шести Фелипе Маса из Вилијамса. Бодове су још освојили Кими Раиконен из Ферарија, возач екипе Торо росо Макс Верштапен, Валтери Ботас из Вилијамса и Маркус Ериксон из Заубера.

У кругу за загревање возач Форс Индије Нико Хилкенберг је имао проблема са болидом па су возачи возили још један круг, а он је отишао у бокс и није се више враћао на стазу.

Хамилтон је добро стартовао са пол-позиције и сачувао вођство, али је добар био и Перес који је обишао Розберга и преузео друго место, док је Немац пао на пето. Трећи је био Рикардо, а за њим Ботас, док се Фетел попео на шесто место.

Актуелни светски шампион је одбио нападе Переса и стекао 1,6 секунди предности, а Розберг је обишао Ботаса за четврто место. Трку је затим завршио Пастор Малдонадо због проблема са мотором.

Хамилтон је сигурном вожњом увећавао предност на 4,7 секунди, а Рикардо је притискао Переса. Већина возача је у наредним круговима отишла у бокс на замену гума, а када су се вратили на стазу Хамилтон је задржао вођство, испред Розберга, Переса и Рикарда.

У 21. кругу одустао је Рикардо због проблема са болидом и на снази је био "виртуелни сејфти кар", а када је изашао, Хамилтон је имао 2,2 секунде предности над Розбергом, пратили су их Фетел и Грожан.

Хамилтон је наставио да добро вози, а у 28. кругу имао је више од пет секунди предности над клупским колегом, а у тим тренуцима добро је возио и Маса који је "јурио" пето место Переса.

У самој завршници најзанимљивија је била борба за треће место између Фетела и Грожана. Четвороструки светски шампион се добро бранио све док му у претпоследњем кругу није експлодирала доња десна гума, па је Франуз преузео треће место, а Фетел је трку завршио на 12. позицији.

Хамилтон је тако победио 39. пут у каријери и увећао предност у генралном пласману над клупским колегом Розбергом. Хамилтон сада има 227 бодова, Розберг 199, а трећи је Фетел са 160 бодова. Раиконен је четврти са 82 бода, колико има и Маса на петом месту.

Наредна трка у шампионату возиће се 6. септембра за Велику награду Италије на стази у Монци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару