Розберг најбжи у Монте Карлу

Возач Мерцедеса Нико Розберг победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Монака и постао први возач од Ајртона Сене са три узастопне победе у Монте Карлу. Други је кроз циљ прошао Фетел, а трећи Хамилтон.

Розберг је остварио другу узастопну победу у шампионату, после чудне одлуке Мерцедеса да до тада водећег Луиса Хамилтона у завршници трке позове у бокс на замену гума док је безбедносно возило било на стази. Двоструки светски шампион се на стазу вратио као трећи, како је и завршио трку.

Розберг је трку завршио за сат, 49 минута, 18 секунди, 420. Друго место заузео је Себастијан Фетел из Ферарија са 4,486 секунди заостатка, а Хамилтон је прошао трећи корз циљ са заостатком од 6,053 секунде. Розберг је после ове победе смањио заостатак за Хамилтоном на 10 бодова.

Возач Ред була Данил Квјат заузео је четврто место, пети је био његов клупски колега Данијел Рикардо, а шесто место заузео је Кими Раиконен из Ферарија. Бодове су још освојили Серхио Перес из Форс Индије, Џенсон Батон из Мекларена, возач Заубера Фелипе Наср и Карлос Саинз из екипе Торо росо.

Хамилтон је добро кренуо са пол-позиције, одбранио се од Розберга и сачувао прво место. Фетел је покушао већ у првој кривину да обиђе Розберга, али је возач Мерцедса успео да се одбрани, док је Квјат обишао клупског колегу Рикарда и заузео четврто место.

У међувремену Алонсо је добио пет секунди казне због контакта са Хилкенбергом, а Хамилтон је у 16. кругу стекао више од две секунде предности над Розбергом. У тим тренуцима најбржи на стази био је Фетел, који је смањивао заостатак за водећим двојцем Мерцедеса, а у 26. кругу смањио је заостатак за Розбергом на 1,5 секунду.

Слабије пласирани возачи су тада почели да одлазе у бокс, а Хамилтон је добро возио и стекао девет секунди предности над Розбергом, али је упао у гужву на стази када је обилазио возаче за цео круг, па се његова предност "истопила" за три секунде.

Розберг и Фетел су у 37. кругу у исто време отишли у бокс, а по изласку на стазу поредак је био непромењен, Мерцедес је био испред Ферарија. Два круга касније исто је учинио и Хамилтон и вратио се на чело. Добар посао у боксу обавио је Ферари и код Раиконена, који се на стазу вратио испред Рикарда.

У 43. кругу трку је због проблема са мењачем завршио Алонсо, иако се борио за бодове, а Хамилтон је рутински чувао вођство, у 45. кругу стекао је 10 секунди предности, док је у 59. кругу имао 14,4 секунди предности, а 1,9 секунду заостатка за њима био је Фетел.

У 64. кругу догодио се инцидент на стази, када је Верштапен после контакта са Грожаном ударио у заштитни зид. После тога на стазу је изашао "сејфти кар", а млади Холанђанин је неповређен изашао из возила. Хамилтон је отишао у бокс и на стазу се вратио иза Розберга и Фетела, који нису ишли на замену гума. То је била чудна одлука Мерцедеса, у коме су сматрали да је 21 секунд довољно да обави посао у боксу и врати се на чело.

Безбедносно возило је у 71. кругу изашло са стазе, а Хамилтон је одмах напао Фетела, али није успео да га обиђе. До краја трке поредак је остао непромењен, па је Розберг остварио трећу узастопну победу у Монте Карлу.

Осим Розберга и Сене, три победе у низу у Монаку остварили су још Дејмон Хил и Алан Прост.

Наредна трка у шампионату возиће се 7. јуна у Монтреалу.

Резултати трке за Велику награду Монака:
1. Нико Розберг (Немачка, Мерцедес) 1:49:18.420
2. Себастијан Фетел (Немачка, Ферари) + 4.486
3. Луис Хамилтон (Велика Британија, Мерцедес) + 6.053
4. Данил Квјат (Русија, Ред бул) + 11.965
5. Данијел Рикардо (Аустралија, Ред бул) + 13.608
6. Кими Раиконен (Финска, Ферари) + 14.345
7. Серхио Перес (Мексико, Форс Индија) + 15.013
8. Дžенсон Батон (Велика Британија, Мекларен) + 16.063
9. Фелипе Наср (Бразил, Заубер) + 23.626
10. Карлос Саинц јуниор (Шпанија, Торо росо) + 25.056

Генерални пласман:
1. Хамилтон 126 бодова
2. Розберг 116
3. Фетел 98
4. Раиконен 98
5. Ботас 42

Пласман конструктора:
1. Мерцедес 242 бодова
2. Ферари 158
3. Вилијамс 81
4. Ред бул 52
5. Заубер 21

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару