Хамилтон најбржи на ВН Сингапура

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у трци Формуле један за Велику награду Сингапура и преузео вођство у генералном пласману.

Хамилтон је остварио седму победу у сезони, а 29. у каријери, а пошто је пробијена временска граница, трка на стази Марина беј трајала је два сата. Светски шампион из 2008. године победио је други пут у каријери у Сингапуру.

Друго место заузео је возач Ред Була Себастијан Фетел са 13,5 секунди заостатка за Хамилтоном, а трећи је био његов клупски колега Данијел Рикардо са 14,2 секунде заостатка.

Хамилтон је тако преузео прво место у генералном пласману од клупског колеге Ника Розберга, који због проблема са болидом није завршио трку. Хамилтон сада има 241 бод, а Розберг има три бода мање.

Четврто место заузео је Фернандо Алонсо из Ферарија, возач Вилијамса Фелипе Маса заузео је пето место, а Жан Ерик Верњ из екипе Торо Росо шесто место. Бодове су још освојили Серхио Перес из Форс Индије, возач Ферарија Кими Раиконен, Нико Хилкенберг из Форс Индије и Кевин Магнусен из Мекларена.

Розберг је требало да стартује са другог места, али због квара на електронском систему није успео да покрене болид у кругу за загревање па је кренуо из бокса. Уочи старта одустао је и Камуи Кобајаши из Кетерама.

Хамилтон је добро стартовао са пол позиције, задржао је прво место, а добро је кренуо и Фетел, који је после грешке Алонса преузео друго место. Возач Мерцедеса је у 11. кругу стекао 3,8 секунди предности, а водећи двојац пратио је Алонсо. Розберг је у тим тренуцима био међу последњима, а после одласка у бокс, одустао је у 14. кругу.

То је била 161. Розбергова трка, чиме се изједначио са легендама Ајртоном Сеном и Миком Хакиненом на 26. месту вечне листе.

У тим тренуцима добро је возио Маса, који је претекао Раиконена на петом месту, а Хамилтон је у 29. кругу имао 9,2 секунде предности у односу на четвороструког узастопног светског шампиона, коме је озбиљно претио Алонсо и смањио заостатак на 1,6 секунди.

У 31. кругу Зутил је гурнуо у зид Переса, а делови болида Форс Индије су се расули по стази, због чега је "сејфти кар" изашао на стазу. То је био седми узастопни пут да сигурносно возило изађе на стазу Марина беј. Хамилтон је у тим тренуцима био први, испред Фетела, Рикарда и Алонса, али једини није отишао у бокс.

У 38. кругу безбедносно возило је изашло са стазе, Хамилтон је добро кренуо и у наредном кругу стекао 3,3 секунде предности. Њему је требала већа предност над ривалима како би отишао у бокс и вратио се на прво место, а у 42. кругу имао је 10,9 секунди.

Хамилтон је у 52. кругу отишао у бокс, али се на стазу вратио иза Фетела, а испред Рикарда. Он је нападао Фетела и два круга касније обишао га је у Кривини седам и успео да врати прво место. Након тога за друго место борили су се Фетел, Рикардо и Алонсо.

Када је трка ушла у завршницу почело је одбројавање времена, пошто се ближило ограничење од два сата. Поредак међу водећима се није мењао, а Верњ је успео да обиђе Раиконена, па Ботаса за шесто место.

Наредна трка у шампионату вози се 5. октобра на стази Сузука, за Велику награду Јапана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 31. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару