Читај ми!

Шуми стабилно, лекари опрезни

Стање Михаела Шумахера је стабилно али је и даље у животној опасности. Током претходне ноћи, његово стање се мало побољшало и омогућило нову интервенцију лекара на лобањи. Следећих 48 часова од пресудног значаја за легендардног немачког возача Формуле 1. "Његово стање је врло озбиљно и не можемо да прогнозирамо какав ће исход бити", рекао је професор Жан-Франсоа Пајен.

18.00 - Троструки првак света у Формули 1, Аустријанац Ники Лауда, признао је да није превелики оптимиста по питању здравственог стања настрадалог великана тог спорта Михаела Шумахера. "Тежина повреда и његово стање нису охрабрујући. Забринут сам и молим се за њега", рекао је Лауда аустријским новинарима. Бивши возач Ферарија истакао је да је шокиран после несреће 44. годишњег немачког аса. "Потпуно сам шокиран и не могу да верујем и објасним да се тако великом возачу, који је преживео 300 трка, овако нешто догоди на скијању. То је велика трагедија", казао је Лауда, који је једва преживео тешке повреде и опекотине након удеса 1976. године на трци за Велику награду Немачке у Нирбургрингу.

14.50 - Новинар обучен као свештеник покушао је да се ушуња у болничку собу у којој Михаел Шумахер лежи у коми. Менаџер немачког возача Формуле 1, Сабине Кем, изјавила је да не може да верује шта су поједини новинари спремни да учине, само како би се домогли ексклузивног материјала. Особље клинике или снаге полиције ипак су "провалиле" свештеника и избациле га из болнице у Греноблу.

11.10 - Снимци мозга током ноћи показали су мало побољшање стања и тада је одлучено да се уради још једна интервенција како би се умањио притисак у лобањи, речено је на конференцији лекарског тима. Лекари су врло опрезно говорели о стању легенде мото спорта и истакли да је одлука о новој интервенцији била тешка и да је донета у разговору са породицом. "Добили смо неко време, али морамо да наставимо да га контролишемо из сата у сат", рекао је лекар болнице у Греноблу Жан-Франсоа Пајен. Стање Михаела Шумахера је стабилније а наредни сати су кључни.

10.10 - Скијашка кацига бившег шампиона Формуле један, Немца Михаела Шумахера, пукла је на два дела у несрећи током скијања, саопштили су извори блиски истрази о његовој несрећи. "Кацига је пукла на два дела", рекао је извор Франс пресу, потврђујући ранију информацију објављену у немачком листу Билд. Болница у Греноблу, на југоистоку Француске, примила је у недељу Шумахера са озбиљним повредам главе и он се и даље налази у индукованој, односно вештачки изазваној коми после операције.  Шумахеру је снижена температура на 34 до 35 степени Целзијуса како би му био успорен метаболизам и смањена могућност од упале.

09.00 - Лекари који се брину о Михаелу Шумахеру рекли су у да је следећих 48 часова од пресудног значаја за легендардног немачког возача Формуле 1. Лекари нису желели да дају било какве прогнозе, али су потврдили да је Шумахерово стање још увек критично. Најављено је ново саопштење у 11 часова.

21.45 - Званичник Међународне скијашке федерације рекао је да је Михаелу Шумахеру живот спасила кацига. "Без кациге Шумахер би био мртав. Његове повреде сличне су онима које су имали швајцарски скијаш Данијел Албрехт и Аустријанац Јохан Гругер. Они су такође веома озбиљно повређени, али су после извесног времена напустили болницу и наставили нормалан живот. Шумахер није ишао тако брзо као они и верујем да има добре шансе. Спортисти имају снаге да превазиђу тако лоше ситуације", изјавио је директор Светског купа алпских скијаша Гинтер Хујара, а преноси Ројтерс.

19.30 - Бивши клупски колега Михаела Шумахера Фелипе Маса рекао је да се моли за њега и да се нада да ће се брзо опоравити од тешке повреде коју је задобио на скијању.

18.05 - Први тенисер света Рафаел Надал изразио је дубоко жаљење због тешког стања у којем се налази Михаел Шумахер. "Просто не можете да не мислите на њега и да не пратите вести о његовом здравственом стању, јер је он са свим својим тријумфима једноставно део наших живота", рекао је Надал.

16.45 - Ово је слика планинског венца "Dent de Burgin", у чијем се нижем делу догодио несрећни пад.

16.00 - Ту је и подршка осталих колега из Ф1 циркуса - Алонса и Батона.

14.30 - Подршку Шумахеру пружају широм света, а вест је прилично погодила његовог сународника и наследника Себастијана Фетела, који се често оглашава на Твитеру.

11.20 - Лекари су негирали информацију медија у Немачкој и Француској да је Михаел Шумахер оперисан и други пут. "У овом тренутку нема потребе за другом операцијом", речено је на конференцији.

11.15 - Професор Пајен је додао: "Он се бори за живот. Не можемо да прогнозирамо какав ће исход бити. Његова кацига је помогла, и то много. Без ње, он не би био сада овде." 

11.10 - Професор Жан-Франсоа Пајен је рекао на конференцији за штампу: „Несрећа се догодила на правом месту, ако смем тако да кажем. Одмах је превезен у болницу где је без одлагања и оперисан. Његово стање је критично и он је и даље у коми, у којој ће и остати. Све што је требало да се уради, урађено. Када ће се опоравити, то једноставно не можемо да кажемо".

10.00 - Михаел Шумахер ноћас је оперисан по други пут, пренео је немачки Билд. Према информацијама "Билда", Шумахер је поновно оперисан како би се смањио притисак на његов мозак, односно лекари су направили неколико отвора на лобањи. Информацију о другој операцији пренели су и француски медији, али званичних потврда о томе још нема.

Портпарол повређеног аса Сабине Кем потврдила је да је приликом инцидента са Шумахером био и његов 14. годишњи син.

Раније је речено да је претрпео "озбиљне повреде главе", али да му виталне функције мозга нису оштећене.

"Он је имао тешку повреду главе и био је у коми по доласку што је захтевало хитну неурохирушку интервенцију", наводи се у саопштењу болнице и додаје да је он "и даље у критичном стању".

Седмоструки светски шампион Формуле један Михаел Шумахер је на скијању у Француској ударио главом у стену.  Носио је кацигу која је ублажила ударац у стену. Шумахер је за мење од десет минута хеликоптером донет у болницу Мутје у тој области, а сат касније је пренет у болницу у Греноблу.

"Примљен је око 12.40 сати по локалном времену у нашу болницу, са тешким повредама главе. Установљено је да је пао у кому, и хитно га је оперисао неурохирург. Више информација о његовом стању објавићемо у понедељак у преподневним часовима", наводи се у саопштењу болнице у Греноблу које су потписали неурохирург, анестезиолог и заменик директора.

Фанови су почели да се скупљају испред болнице у Греноблу још у току поподнева, пре него што му се стање погоршало а на друштвеним мрежама стижу поруке подршке, од обичних фанова, до најпознатијих светских спортиста.

Откако се повукао из Формуле 1, у којој је рекордер са 91 победом, Шумахер са супругом и двоје деце живи у Швајцарској.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару