Формула 1: Трка за друго место

Само на једном месту на свету Формула 1 не долази до изражаја од окружења у којем се вози трка. За разлику од божанственог Монте Карла, где управо контраст патиниране лепоте дуговечне Кнежевине на обали Медитерана и модерних аутомобила који јурцају њеним улицама трци даје јединствени шмек, модерна стаза у Абу Дабију изгледа као да јој Формула 1 готово и није потребна.

15.20 - Возач Ред була Аустралијанац Марк Вебер освојио је пол позицију за Велику награду Абу Дабија, која се вози у недељу. Вебер је круг превезао за 1:39,957 минута. Њему уз бок, из првог реда стартоваће његов тимски колега, Немац Себастијан Фетел, кој је прошле недеље обезбедио четврту узастопну титулу светског шампиона. Из другог реда кренуће возачи Мерцедеса Немац Нико Розберг и Британац Луис Хамилтон.

На вештачком острву Јас све је толико бљештаво, сјајно и модерно, па аутомобили Формуле 1 изгледају као уљези на тој слици. Као што је чест случај са мегаломанском архитектуром тог дела света, и аутодром источно од Абу Дабија је „појео" више од милијарде евра на потпуно погрешан начин, па је само увођење ДРС-а и веселих Пирелијевих гума спасило власнике од неминовних додатних улагања (?!) у поправке које би обезбедиле колико-толико узбудљиво тркање.

А ипак, Формула 1 не би била толико заносна да нема моћ да чак и на таквој стази приреди шоу који ће се дуго памтити, као што је то био случај приликом претходног доласка у Јас марину, када је Кими победом и легендарним радио порукама Абу Даби учинио најузбудљивијом трком сезоне.

Шансе да се тако нешто понови и ове године нажалост нису нарочито изгледне. Фетелову доминацију до краја сезоне чини се да може да прекине само виша сила, што сваку од преостале три трке унапред чини веома непривлачном. Једини који би теоретски могао да му парира, будући да вози исти, шампионски РБ9, јесте Вебер, међутим за Аустралијанца се ова сезона очито завршила још у марту, после сада већ чувеног Мулти 21 дебакла. Колико је Марк ове године бледа сенка некадашњег тркача можда најбоље показује податак да је Себ само од краја летње паузе до данас освојио више бодова него Вебер током читаве сезоне.

Ако већ не можемо да рачунамо да ће Фетелов тимски колега „зачинити" трку, остаје нам нада да ће то учинити „дежурни кривци" у овој фази сезоне - Мерцедес током квалификација и момци у црно-златним болидима током трке. Луис Хамилтон традиционално вози сјајно у Абу Дабију, и за разлику од прошле трке, када је остао у Розберговој сенци, овог викенда би требало да буде водећи Мерцедесов изазивач, а уз мало среће, први ред у суботу није немогућ.

За Лотус ће такође квалификације бити пресудне и место у прва два реда готово да гарантује подијум екипи, која може да се нада да ће недељну трку извести са само једним одласком на замену гума.

Фераријеви навијачи међутим немају много разлога да са оптимизмом очекују овај тркачки викенд, будући да су скарлетни аутомобили јако лоше изгледали на слободним тренинзима у петак. Иако је за сваког истинског тифоза испод части борба за друго место, многи у Маранелу ће са зебњом пропратити финиш сезоне, будући да је разлика у новцу који добија другопласирани и четвртопласирани тим у шампионату конструктора негде око двадесет милиона долара. После изгубљене друге позиције од Мерцедеса у Индији, велика је шанса да ће после Абу Дабија и треће место бити озбиљно угрожено од стране Лотуса.

И кад смо већ код екипе из Енстона, немогуће је не споменути тужне разлоге због којих је Лотус ових дана добио невероватно много негативног публицитета. Као да није био довољан шокантан наступ Алена Пермена у радио поруци Раиконену током финиша трке у Индији*, овог викенда смо сазнали да екипа у 2013. Кимију није платила ни евро из уговора (наводно му до сада дугују око 17 милиона, с'тим што би сума могла да буде и већа јер Финац добија 50.000 за сваки освојени бод), па је постојала реална шанса да Раиконен одбије да вози овог викенда.

Како сада ствари стоје, неки договор је постигнут, али ако не буде реализован у данима после Абу Дабија, Кими је обзнанио да неће возити за Лотус у последње две трке сезоне, што у коначници може екипу да кошта другог места у конкуренцији конструктора.

Листа возача за наредну сезону и даље није дефинисана, будући да Мекларен одбија да потврди уговор Перезу, Лотус чека исход преговора о продаји дела тима инвеститорима из Брунеја да би знао да ли могу да потпишу возача кога желе (Хилкенберг) или морају да потпишу онога који доноси велики новац (Малдонадо). Форс Индија званично је саопштила да ће одлуку о саставу тима у наредној години донети тек у децембру, након окончања сезоне.

Са таквим заплетом није немогуће да следеће године без места за воланом остане бар један из секстета Хилкенберг, Маса, Малдонадо, Ди Реста, Зутил и Перез, што би заиста било трагично за Формулу 1.

Сигурносно возило нисмо видели на претходне две трке, у Јапану и Индији, па по закону вероватноће можемо да се надамо да ће на острву Јас сребрни Мерцедес СЛС АМГ допринети узбудљивости недељне трке која, као и квалификације у суботу, почиње у пријатељском термину, од 14 часова. Не пропустите зато шансу да гледате (и слушате, надам се) Кимија како вози овог викенда, јер није немогуће да ћемо на следећу прилику за то чекати чак до петка, 13. марта наредне године.

*У моменту док се Грожан спремао да претекне Раиконена, Алан је нашао за сходно да Кимију поручи "Склони се са ј...... пута", нашта је Финац уредно узвратио са „Немој да ј..... вичеш на мене".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару