Читај ми!

Последња трка сезоне?

Када у недељу негде око петнаест до три поподне водећи аутомобил започне 36. круг Велике награде Мађарске, сезона 2013 ће и званично ући у своју другу половину. Међутим, уколико на истеку седамдесетог круга карирану заставу први добије актуелни светски шампион, Хунгароринг може симболично постати и последња трка ове сезоне.

15.21 - Бритац Луис Хамилтон освојио је пол позицију за Велику награду Мађарске која се вози у недељу на стази Хунгароринг крај Будимпеште. Као други ће стартовати актуелни светски шампион и возач Ред Була Немац Себастијан Фетел . Из другог реда стартоваће возач Лотуса Француз Роман Грожан.   

Себастијан Фетел после првих девет трка има 34 поена предности над Алонсом и 41 поен више од Раиконена. И несумњиво бољи аутомобил од обојице. Ако се сетимо да је прошле сезоне Себ после Мађарске заостајао 40 бодова за Алонсом и ипак стигао до титуле, закључак је јасан - колико год Фернандо и Кими били фантастични возачи, овогодишњу титулу ни један ни други не могу да освоје, већ само Фетел може да је изгуби.

Да ли то онда значи да је сезона већ решена? Колико год га волели или не, Фетелу се једно мора признати - троструки узастопни светски шампион своју успешну каријеру возачког вундеркинда није градио тако што је пропуштао прилике које су му се указивале и не постоји разлог због којега би сада почео то да чини. Међутим, чар Формуле 1 је понајвише у непредвидљивости, тако нормалној за спорт у којем се од такмичара очекује да током деведесетак минута кроте најмоћније светске тркачке машине возећи брзинама већим од 300 километара на час. Краће речено - увек нешто може да крене по злу - мотори, мењачи и кочнице се кваре, временски услови су потпуно непредвидљиви, промене правила током сезоне нису ретке а поштено парче лоше среће следује свима подједнако - како онима на зачељу, тако и светским шампионима.

На крају, али не и најмање значајно, током сезоне сви греше, било да је у питању избор тактике, лош старт или погрешно процењена шанса за претицање.

Алонсо и Раиконен зато морају бити стрпљиви, морају да наставе да притискају Себа и обавезно морају да искористе сваку, и најмању шансу која им се пружа.

И тако долазимо до Хунгароринга, где ће овог викенда Шпанац и Финац вероватно добити ту шансу коју очекују. Јер, тешко да можемо да замислимо бољу прилику од прашњаве стазе поред Будимпеште, која нема брзе кривине (пријањање у брзим кривинама је оно што одваја аутомобиле Ејдријена Њујиа од конкуренције) и где је за недељу предвиђена максимална температура од скоро 40 степени.

Своју шансу би пре свих морао да искористи Кими, јер оваквих неће бити још много до краја сезоне. Финчев Лотус има само једну предност у односу на аутомобиле Црвеног бика - нежна шасија омогућава гумама да задрже оптималне карактеристике значајно дуже од конкуренције, а то је посебно изражено при високим температурама стазе. Сценарио овог викенда зато изгледа као да је написан само за Е21, под условом да га Раиконен у суботу „упаркира" у прва два стартна реда. Уз наду да ће на замену гума ићи један пут мање од Ред Була, или да ће макар већи део трке моћи да одвезе на мекшој од две гуме које су овог викенда возачима на располагању (жута, мека и бела, средња мешавина), Раиконен ову трку једноставно мора да добије уколико жели да задржи реалистичне изгледе у борби за титулу.

Исто важи и за Алонса, чији Ферари такође боље третира гума од Себовог Ред Була. Шпанац има и једну додатну предност у односу на ривале, а то је фантастичан старт, заштитни знак Пропетог коњића ове сезоне. Уз дугачак правац до прве кривине, Алонсо има реалну наду да ће чак и у случају нешто лошијих квалификација све надокнадити у првих пола километра 300-километарске трке.

Шансе за Кимија и Фернанда расту због нешто лошијег издања Мерцедеса на првим слободним тренинзима у петак. Иако је свима јасно да уз најављене температуре овог викенда Мерцедес нема шта да тражи у недељу, Лотусу и Ферарију би пуно помогло ако би и у суботу могли да оставе бар једну Сребрну стрелу иза себе. Ипак, Хунгароринг се током сезоне тако ретко користи (у поређењу са другим стазама) да стаза значајно „убрзава" током викенда, као последица интензивне вожње на слободним тренинзима Формуле 1 и пратећих категорија, тако да резултати постигнути у петак не морају нужно да кореспондирају са перформансама аутомобила у суботу, а поготово у недељу, па су изненађења могућа.

И кад смо већ код изненађења, не сме се заборавити једна забавна особина Хунгароринга: током претходних 27 година, четворици возача је баш ова стаза подарила њихове прве победе у каријери, а са изузетком Ковалаинена, преостала тројица су затим стигли и до титуле светског првака*. Као кандидат да ове сезоне употпуни ту статистику издваја се пре свега непредвидљиви Грожан, за кога и даље није баш најјасније да ли ће следити Хеикијев пут или можда ипак кренути стопама остале тројице.

После Мађарске следи нам сада већ уобичајена пауза - тужне четири недеље без Формуле 1 - али ако је нека утеха, док се првих девет трка развукло током пет месеци, преосталих девет ће бити „спаковано" у само деведесетак дана.

Навијајмо зато у недељу за Раиконена и Алонса, како Хунгароринг не би заиста био последња трка сезоне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару