Боливудски сценарио

За разлику од Кине где се пословни модел Формуле 1 ни до данас није на прави начин примио, Индија се од почетка показала као пун погодак. Не само да је већ неколико година присутан индијски тим, а још пре њега и (истина не нарочито успешни) возачи са потконтинента, већ од прошле године истински уживамо и у тркању на стази Буд.

Тилокеова креација у Индији је брижљиво креирана до последњег детаља. Од савршене локације (у држави Утар Прадеш, коју је прославио чувени Таџ Махал) само педесетак километара југоисточно од Њу Делхија, па до фантастичне стазе која по елевацији терена помало подсећа на Спа, а у исто време је после Монце најбржа у календару - долазак Формуле 1 у Индију је обављен на такав начин да су испуњени сви циљеви моћног Бернија Еклстона.

Када смо прошле године први пут гледали трку на стази Буд, Фетел је већ осигурао титулу шампиона, али то није спречило Индијце да испуне трибине око стазе које примају више од сто хиљада гледалаца. Овог викенда Формула 1 стиже у Индију у моменту када борба за титулу и даље траје и то може знатно да утиче на дешавања током тркачког викенда.

Трилинг победа у Сингапуру, Јапану и Кореји, захваљујући којем је избио на чело табеле, Фетела ставља у позицију првог фаворита и на недељној трци. Начин на који је после летње паузе екипа Ред була унапредила свој аутомобил сигурно депримирајуће делује на њихове ривале и злокобно подсећа на тоталну доминацију аустријске екипе од прошле сезоне. Фетелу је тако поново пружена прилика да у суботу паркира аутомобил на првој стартној позицији да би онда у недељу радио оно у чему је најбољи - серијом брзих кругова на старту умакао пратиоцима изван ДРС зоне и практично затворио трку још пре одлазака на прву замену гума. Колико је Ред бул самоуверен најбоље показује чињеница да аутомобил подешавају тако да има мало више приањања у односу на ривале, без обзира на то што то значи да су на правцу обично међу најспоријима. Логика је јасна - бољим приањањем кроз кривине Себов аутомобил прави довољну разлику да пратиоци на правцу не могу да активирају ДРС, а без ДРС-а нема ни претицања. Једина слаба тачка овакве тактике лежи у чињеници да је успешна само уколико стартујете као први и немате потребу да престижете било кога. Због тога ривали реалну шансу да се боре за победу губе већ у суботу, уколико дозволе пилотима аустријског тима да окупирају први ред, као што је то био случај на последње две трке.

Алонсо је после Кореје изгубио вођство у шампионату али и даље остаје једини прави такмац који може спречити трећу узастопну титулу за Себа. Да би у томе био успешан, Алонсу је потребан мало бољи аутомобил од онога који је имао на располагању у последњих неколико трка, као и да се коло среће мало окрене и на његову страну. Иако то у Ферарију нико неће признати, Фернандово одустајање већ у првом кругу у Белгији и Јапану је на неки начин компензација за Фетелове механичке проблеме у Валенсији и Монци, па самим тим и акт божанске правде. Ипак, на само четири рунде до краја шампионата, сваки наредни каприц судбине би лако могао да одлучи првака, и искрено се надам да се тако нешто неће догодити. Ферари зато у Индију доноси много нових делова, у складу са прокламованим циљем о „агресивном" приступу побољшања аутомобила до краја сезоне. Резултат је био видљив већ на слободним тренинзима у петак, будући да су скарлетни аутомобили, иако и даље спорији од Ред була, били знатно бржи од Мекларена, који је до скора деловао као најозбиљнији ривал аустријске екипе.

Ситница која иде у прилог Алонсу лежи у статистици која каже да Фетел никад у каријери није победио четири пута заредом, али у сезони у којој су већ многе традиције срушене то је слаба утеха за Шпанца.

Човек који из сенке прати дешавање на врху је свакако Кими Раиконен, који са треће позиције у генералном пласману теоретски и даље није изван трке за титулу. Ипак, уз ризик да навучем гнев бројних Кимијевих навијача, мислим да су шансе Леденог само у домену теорије. За разлику од чудесног финиша који му је донео титулу 2007. године, ове сезоне аутомобил који Кими има на располагању једноставно није довољно брз. Пре тачно тридесет година, отац Ника Розберга је освојио титулу Светског првака, иако је забележио само једну победу у сезони*, али освојити титулу без иједне победе делује исувише бајковито, чак и за Формулу 1. Мада, нико не би био срећнији од мене уколико би ме исход овогодишњег шампионата демантовао.

До пре само три трке озбиљан такмац за титулу, Хамилтон у крај сезоне улази као и легендарни филмски Брана Митровић звани Флојд - сам против свих. Луис је довољно брз да увек може да изненади, а посебан мотив може да нађе у чињеници да пре 2014. ни сам не очекује да ће у Мерцедесу моћи да се бори за победу. Будући да не крије како би волео да титулу освоји Алонсо, Британцу неће недостајати мотива да се укључи у борбу са Фетелом. Индија је прва прилика за то.

Уз Пирелијеву тврду и меку мешавину, и прогнозиране температуре веће од 30 степени, очекивана је тактика са две промене гума. На стази ћемо као и прошле сезоне видети две ДРС зоне, с тим што је друга продужена за додатних 80 метара, тако да можемо очекивати пуно претицања. И квалификације у суботу и трка у недељу крећу у 10:30 пре подне по нашем времену, али немојте заборавити да у ноћи између суботе и недеље померите часовнике један сат уназад.

Индијски Боливуд важи за најпродуктивнију филмску индустрију света. Нека Буд онда овог викенда буде инспирација за један добар сценарио.

*1982. године нико није забележио више од две победе

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару