Адриана Вилагош проглашена за европску "Звезду у успону"

Српска атлетичарка у бацању копља Адриана Вилагош освојила је престижно признање "Звезда у успону" на Европском конгресу одржаном у Скопљу, које Европска атлетика додељује на крају сваке године младим перспективним атлетичарима.

Друга узастопна сребрна медаља на сениорском Европском првенству, друго место у финалу Дијамантске лиге и друго место на европској ранг листи за 2024. годину у бацању копља Адриани Вилагош донело је ласкаву титулу европске "Звезде у успону" са само 20 година.

Вилагош се овим признањем придружила колегиници Ангелини Топић, која је прошле године понела исту награду.

На Европском првенству у Риму Вилагош је надмашила национални рекорд Татјане Јелаче стар десет година – 64,42 метра и то управо у трећој серији када је била на прагу елиминације са такмичења. Тај хитац омогућио јој је да се поново окити сребрном медаљом, као пре две године у Минхену.

Вилагош је успела још три пута да обори сопствени национални рекорд и на митингу у Загребу на меморијалу "Борис Ханжековић" копље баци до 65,64 метара, што ће до краја летње сезоне остати други најбољи хитац у Европи и пети у свету.

Једина пропуштена прилика за велики резултат биле су Олимпијске игре у Паризу, када је била "прва испод црте" да се међу 12 финалисткиња.

На финалном митингу Дијамантске лиге у Бриселу Вилагош је заузела друго место и тако завршила њену најуспешнију такмичарску сезону.

Српска атлетика има сјајну будућност

Из Српског атлетског савеза наводе да су је њен изузетан напредак и резултати у бацању копља ставили на мапу најбољих европских спортиста у њеној дисциплини.

"Ово признање само је још један доказ да српска атлетика има сјајну будућност, с обзиром на то да се наши спортисти редовно истичу на највећим такмичењима и настављају да доносе признања својој земљи. Адриана Вилагош је симбол посвећености, талента и упорности, а ово признање је само увод у њене будуће успехе", наводи се у саопштењу Српског атлетског савеза.

Адриана Вилагош је у конкуренцији за поменуту престижну награду победила Фиби Гил из Велике Британије и Јану Кошчак из Хрватске.

Ларос "Звезда у успону" у мушкој категорији

Холандски атлетичар на средњим и дугим пругама Ниелс Ларос проглашен за перспективног младог атлетичара Европе.

Ларос је у сезони иза себе поставио светски рекорд од 20 година и европски до 23 на 1.000 метара - 2:14,37 и европски до 20 година на 1.500 метара - 3:29,54.

Колико су ови резулати невероватни потврђује и његов пласман на Олимпијским играма у Паризу, када је у финалу на 1.500 метра заузео шесто место.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи