Читај ми!

Френк Дик: Београд нам је пружио нове могућности

Председник Европске асоцијације атлетских тренера Френк Дик у интервјуу за Први програм Радио Београда, објаснио је како и зашто је баш у нашој престоници организована премијерна серија семинара та тренере краљице спортова. У разговору се присетио анегдота и дружења са Дане Корицом, некадашњим нашим атлетским шампионом.

У беогадском хотелу ,,Холидеј Ин'' се сваког дана током Светског дворанског првенства у атлетици одржавају по два семинара тренера краљице спортова. Покровитељ и организатор тих премијерних семинара су Светска атлетска федерација и Европска асоцијација атлетских тренера.

"Са World Athletics-ом смо направили договор да се током првенства формира клуб тренера сачињен из два дела. Један је овде у Београду, где имамо локалне тренере који долазе да стекну контакте и богато искуство. А други је виртуелни клуб, преко којег тренери из света могу да посредством интернет технологија буду са нама, овде у Београду. Можете ли да замислите да неки анонимни тренер из Кореје, Јужне Америке, или било ког дела света, неко ко никада није имао прилику да буде на Светском првенству, сада има прилику да види шта се дешава у Београду и усавршава се у реалном времену, као да је са нама. Ви у Србији сте нам то омогућили и хвала вам на томе.", наводи Дик.

Следећи састанак овог типа већ је заказан, биће организован у Јуџину, а после тога у Колумбијском граду Калију, током Светског јуниорског првенства, али све је почело овде. Београд је место рођења концепта серије семинара.

"Увек је лепо бити у Србији. Моје прве импресије о самој организацији Светског првенства су одличне, стварно је сјајно! Ово је такмичење светске класе, јер само здање је фантастично, техничко особље и судије су на висини задатка. Па чак су и волонтери непревазиђени. Сви су се потрудили да буду врхунски амбасадори Србије. Увек сам говорио да ништа није немогуће у вашој земљи. Ако се пред вама појави проблем, увек сте способни да пронађете најбрже и најефикасније решење.", додаје Френк Дик.

Упитан да упореди организацију Светског дворанског првенства у Штарк Арени, са осталим на којима је био присутан, председник Европске асоцијације атлетских тренера одговара:

,,Топ 3. лагано! Био сам прилично импресиониран са Светским првенством у дворани одржаном у Глазгову. Али чини ми се да је ово за мрвицу боље од тог у Шкотској. Пре много година, Турци су били добри домаћини у Истанбулу, али... Србија је такође изнад тога!''.

Иначе, његов велики пријатељ, легенда српске атлетике Дане Корица је потпредседник ове организације, па је Дик објаснио од када датира њихово познанство и подсетио се занимљивих анегдота из млађих дана.

"Дени (Дане Корица прим. аут.) и ја смо велики пријатељи дуго времена. Први пут смо се упознали на некаквој конференцији у Сплиту пре много година. Он је тада исказао жељу да жели да дође у Уједињено Краљевство како би научио енглески језик. Позвао сам га у Енглеску иако сам ја из Шкотске, да не би створио проблеме са шкотским акцентом . Послао ми је веома лепо, граматички исправно писмо на енглеском, у којем је стајало да ће доћи у Шкотску, према његовој жељи - код мене кући. Нисам се противио. Наредио сам мојој секретарици да га дочека на аеродрому, а она је сугерисала да ће се њих двоје тешко споразумевати, пошто Дени како га ја зовем не зна енглески. Одговорио сам јој да сумњам у то, јер ми је написао јако лепо писмо. И онда сам схватио да му је то писао неко други. Тад сам се насмејао сам себи, а када је стигао сјајно смо се забавили. Већ првог дана у Шкотској, рано ујутру желео је да истрчи свој тренинг. А када се вратио у моју кућу хтео је да се истушира. Славина ми је била покварена и силом прилика користио сам исклучиво врелу воду, на шта сам га и упозорио. Упркос мојим добронамерним саветима рекао је да нема проблема са тим и отишао да се окупа. Ускочио је под туш и почео да вришти. Мислим да ме ипак није добро разумео, а лепо сам му рекао. Имали смо много смешних тренутака и он је заправо разлог зашто сам се заљубио у српски народ.", додаје Френк Дик.

Дане Корица важи за изузетног тренера, а ,,бије га глас'' и да је добар домаћин који воли да угости своје пријатеље из света атлетике.

"Дане ми је показао Београд, стару и нову архитектуру. Посебно ми се свидео ,,Београд на води''. Много је лепа комбинација старих и нових, модерних зграда. Али она не представља контраст, већ добар и модеран начин размишљања. Град вам је предиван и за њега имам много поштовања. Не само због архитектуре, већ због културе људи.", закључио је председник Европске асоцијације атлетских тренера Френк Дик.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару