ИААФ одбила захтеве 28 руских атлетичара, а прихватила три

Међународна атлетска федерација (ИААФ) одбила је захтеве 28 руских атлетичара да се такмиче као неутрални спортисти, а дозволе су добиле само три атлетичарке.

ИААФ је у новембру 2015. године забранила руским атлетичарима да учествују на међународним такмичењима после навода о распрострањеном допингу који је наводно помагала и прикривала држава.

Руски спортисти због тога нису учествовали на Олимпијским и Параолимпијским играма у Рио де Жанеиру.

ИААФ је издала дозволе за такмичење бившој европској шампионки у бацању копља Вери Ребрик, која се такмичила за Украјину до 2014. године, затим Ксенији Аксјоновој, која трчи на 400 метара, и препонашици Вери Рудаковој.

Нису наведена имена одбијених атлетичара.

"Захвалан сам члановима одбора за марљивост и посвећеност у процесу ревизије допинг случајева. Значај овог обимног посла не треба потцењивати. Не сме бити временских ограничења ни рокова када је у питању заштита чистих спортиста", рекао је председник ИААФ Себастијан Коу.

До сада је 15 руских атлетичара добило дозволу да се као неутрални спортисти такмиче на међународним такмичењима, а ИААФ је обацила 45 захтева.

Између осталих, дозволу за такмичење добила је узбуњивачица Јулија Степанова, која трчи на 800 метара, светски шампион на 110 метара с препонама Сергеј Шубенков и светска првакиња у скоку у вис Марија Ласицкене. Она је прошле недеље на митингу Дијамантске лиге у Јуџину учествовала као неутрални спортиста, а победила је резултатом од два метра и три центиметра.

ИААФ разматра још 27 захтева. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару