Топић: Навијаћу за сваког нашег атлетичара на ЕП

Некадашњи атлетичар и рекордер Србије у скоку у вис Драгутин Топић рекао је да не може да прогнозира резултате српских атлетичара на предстојећем дворанском Европском првенству и истакао да је уверен да ће Београдска арена бити пуна током тог такмичења.

"Нећу и не желим да прогнозирам ничије медаље јер немам свог спортисту, учесника на овом првенству кога бих могао прокоментарисати и чији бих успех или неуспех могао прогнозирати. Незахвално је и неморално говорити у туђе име. Као навијач ћу цепати своје гласне жице за сваку нашу девојку и сваког нашег младића који обуку дрес репрезентације. Желим им сву срећу овога света", рекао је Топић.

Дворанско Европско првенство у атлетици одржаће се од 3. до 5. марта у Београдској арени.

"Ја сам купио 20 комплета карата, за своју породицу, себе и своје најдраже, сигуран сам да ће сваки иоле спортски писмен човек пожелети да дође у Арену и буде део европског атлетског крема. Убеђен сам да ће хала бити премала за све заинтересоване. Волео бих само да се у јутарњим часовима, када су на програм квалификациона такмичења, капије Арене буду отворене за наше школарце да бесплатно уђу и уживо виде истинске хероје", рекао је он.

Топић је са 22 године поставио државни рекорд који је до данас ненадмашен и петнаести резултат свих времена у свету (238 центиметра).

"Наравно да се сећам тог скока. Жао ми је што тог дана нисам имао баш никакву конкуренцију јер сам сигуран да бих под спортским притиском тог дана скочио и светски рекорд", рекао је Топић.

Он је био учесник чак шест Олимпијских игара.

"Како време протиче постајем свеснији својих успеха за које сам донедавно сматрао да су нормални, али није баш тако. Када сте у једном експлозивном спорту као што је скок увис трајали шест олимпијских циклуса онда сте стварно уникатни. Поносан сам на сваке своје Олимпијске игре", рекао је Топић.

Топић је 2001. године суспендован коришћења недозвољених средстава.

"Афера с допингом ми је уништила живот у једном моменту. Оптужен и осуђен за нешто што нисам учинио, поготово не у моменту када сам био толико ментално супериоран у односу на конкуренцију и када сам био једини озбиљан кандидат за освајање титуле светског шампиона. Али, био сам усамљен, из једне земље која је упорно уништавана и омаловажавана само зато што се није одрицала своје историје", рекао је Топић.

"У први мах сам био скрхан, дотучен, разапет, али Божјом промишљу сам се дигао и након две године вратио у врх. Иначе, сада како време одмиче и јављају се нове чињенице о систематским допинговањима великих сила, разноразним сплеткама и заверама, корупцијом оних који су се заклели на част и поштење, схватам зашто сам кажњен, јер спорт, нажалост, нису увек само врхунска остварења, већ и глобална политика", додао је он.

Топић је истакао да је светска атлетика у великој кризи и да су је људи који су водили тај спорт у последњих неколико деценија срозали на недопустиво низак ниво.

"Са жаљењем гледам на то. Ово је мој спорт, мој живот, а недостатак визије спортских челника су нас довеле до тога да се сада боримо за голу егзистенцију на пренатрпаном спортском медијском небу, бежећи од погубне истине и скривајући се од одговорности. Веровали или не, атлетика у Србији има јаснији циљ и јаснију слику будућности од оних који управљају нашим спортом у свету и поносан сам на то", рекао је Топић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару