Читај ми!

Радник у фабрици а олимпијац

Атлетичар из Ниша Ненад Филиповић почео је припреме за наступ у Рију. Са фабриком Јура, у којој је запослен, договорио се о неплаћеном одсуству. Синдикати су апеловали да му као породичном човеку држава помогне. Најаве су стигле од министра спорта у техничкој влади. У међувремену, стрпљиво, али не и полако, на Власинском језеру Филиповић увежбава брзи ход.

Из производног погона у фабрици - на 1.200 метара надморске висине. Ненад Филиповић, репрезентативац Србије у брзом ходању, за такмичење на Олимпијади припрема се на Власини. Од плате издржава четворочлану породицу, али је у Јури морао да узме неплаћено.

"Кад је требало да се крене са припремама у фебруару, било је питање да ли уопште да наступам на Олимпијади или да наставим да радим. Породичан сам човек, живим од те плате, а и супруга ради. Ипак сам хтео да пробам да утичем на свест и да још једном представим град Ниш на Олимпијским играма, а да ми они узврате тако што ће ми дати мало бољи посао, оно што ја волим и што треба да радим", каже Ненад Филиповић.

Тридесетседмогодишњи Ненад одабрао је, како сам каже, непрофитабилни спорт, а по образовању је професор физичке културе. Жеља му је да ради у струци.

"Преко медија сам чуо да је министар спорта јуче у Дољевцу рекао да ће радити на том решењу. Са њим се знам доста добро, заједно смо били на ОИ, имамо коректан однос, жао ми је што је то дошло до њега. Имао сам контакте са новом градском влашћу у Нишу и звали су ме да после припрема одем, надам се да ћемо наћи неко решење", каже Ненад.

Власинска висораван погодна је за психофизичке припреме спортиста, Ненад овде већ две деценије долази пред свако важно такмичење. А боравак на Власини и припреме за Бразил финансира Олимпијски комитет.

Поред Ненада Филиповића, на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру Србију ће представљати још двојица спортиста у брзом ходању. Ненаду су ово треће Олимпијске игре, после Пекинга и Лондона.

"Фокусиран сам, првенствено ми је циљ да покушам да завршим трку у времену које је било норма за ОИ. С обзиром на то да ће тамо бити велика влажност ваздуха, покушаћу да оборим свој лични рекорд, а самим тим ће и пласман бити добар", нада се Ненад.

У Рију ће наступати 19. августа, после тога Ненад планира да заврши професионалну каријеру, да се посвети раду са младим спортистима којима би могао да пренесе дугогодишње искуство.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару