Психолог: Писторијус је "сломљен" човек

Јужноафрички параолимпијац Оскар Писторијус је "сломљен" човек чије се душевно стање погоршало и требало би да буде у болници а не у затвору, рекао је психолог на сведочењу у корист одбране на почетку нове судске расправе о новој казни.

Клинички психолог Џонатан Шолц рекао је да је Писторијус прилично болестан, да се бори са депресијом и да пати од пост трауматског стресног поремећаја. Шолц је процењивао Писторијуса и 2014. године, током суђења за убиство и прошлог месеца.

Он је навео да је Писторијус "утучен и летаргичан" и да "оставља своју будућност у божјим рукама". Психолог је рекао да мисли да Писторијус због психолошких проблема неће бити у стању да сведочи на расправи о новој казни.

Шолц је додао је Писторијус у затвору доживео неколико "трауматских и понижавајућих искустава", укључујући и то да је био присиљен да се тушира док седи на бетону и навео да га третирају као "животињу у кавезу".

Очекује се да ће саслушање трајати неколико дана пре него што судија Токозиле Масипа у петак не објави одлуку. Минимална казна за убиство у Јужној Африци је 15 година затвора, а судија може да је умањи у неким ситуацијама.

Обучен у црно одело Писторијус је мирно седео на клупи током сведочења, углавном погнуте главе. Судница је била испуњена родитељима убијене девојке, рођацима и новинарима.

Писторијус је 14. фебруара 2013. године у својој кући убио своју девојку Риву Стенкамп ватреним оружјем кроз затворена врата купатила, пошто је, како је рекао, мислио да је провалник.

Он је прво осуђен за убиство из нехата и добио је петогодишњу затворску казну, али је Апелациони суд Јужне Африке преиначио ту пресуду и осудио га за убиство. Уставни суд одбацио је жалбу параолимпијца на пресуду за убиство.

Шестоструки освајач златне медаље на Параолимпијским играма пуштен је крајем октобра у кућни притвор, после годину дана у затвору. Према тренутним условима кућног притвора, Писторујусу је дозвољена одређена слобода кретања ван куће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару