Читај ми!

Јевросимовић: Српска атлетика је тек на пола пута

Иако су српски атлетичари освајали медаље претходних година, председник Атлетског савеза Србије Веселин Јевросимовић верује да "краљица спортова" у Србији тек на пола пута. Када са једне стране имате таленат, с друге струку и са треће систем, онда то мора да да резултате, рекао је Јевросимовић.

Председник Атлетског савеза Србије (АСС) Веселин Јевросимовић верује да је, и поред великог броја медаља последњих година, српска атлетика тек на пола пута и каже да је циљ Савеза да се атлетиком бави што више људи.

"Ја сам најсрећнији председник у овом моменту, кад имам овакве атлетичаре... Ми смо тек на пола пута, има ту још доста да се ради. Али када са једне стране имате таленат, с друге струку и са треће систем, онда то мора да да резултате", рекао је Јевросимовић агенцији Бета.

Ивана Шпановић, Асмир Колашинац, Татјана Јелача, Емир Бекрић и остали српски атлетичари су у последњих неколико година вратили српску "краљицу спортова" на место које јој припада.

Са сваког великог такмичења доносе медаље, а последње у низу су злато Иване Шпановић и сребро Асмира Колашинца са Европског дворанског првенства у Прагу.

Према речима Јевросимовића, као нација смо талентовани за атлетику, поготово за техничке дисциплине и средњепругашке, али је истакао да добрих резултата не би било да нема врхунских тренера.

"Имамо стручне тренере које је требало вратити атлетици. Имали смо случај прошлих година да су нам врхунски тренери због врло лоших примања бежали у друге спортове. То је била рупа коју смо имали годинама и коју нисмо могли да надокнадимо", рекао је он.

За публику су главне звезде атлетичари, али за Савез су то тренери.

"Ако немамо добре тренере, ако не улажемо у тренере, нећемо имати ни добре атлетичаре. Сведоци смо и тога колико је талената пропало, јер су били у погрешним рукама", додао је Јевросимовић.

Јевросимовић је истакао да су за АСС на сваком великом такмичењу циљ медаље, што бољи пласман, што више учесника. Тај циљ је постављен и за Олимпијске игре у Рио де Жаниеру, али Јевросимовић не жели да лицитира број освојених медаља.

"Не би атлетика била 'краљица спортова' да је то баш тако лако. То су нивои где нијансе одлучују. Надам се да ћемо имати олимпијске медаље. Наше је да им омогућимо да се спреме за ОИ, а њихово је да дају максимум од себе", рекао је Јевросимовић.

Циљ АСС је масовност, јер атлетиком, како је навео Јевросимовић, могу сви да се баве.

"Циљ АСС је масовност, пропагирање атлетике не као професионалног спорта, атлетика то не може ни да буде, већ као спорта за здрав живот. Кроз ту масовност и популаризацију атлетике ми ћемо да добијемо дијаманте који су талентовани и у које ћемо да улажемо", објаснио је Јевросимовић.

Атлетски савез Србије има добар рецепт што се тиче руковођења и пословања, а Јевросимовић, који је на челу Савеза од 2009. године, наглашава да је то заслуга целог тима. Посебно је истакао генералног секретара Савеза Слободана Бранковића.

"На почетку мандата сам рекао да немам чаробни штапић да неко ко скаче шест метара преко ноћи скочи седам. Имали смо дугогодишњи план. Поставио сам план да тек после осам година почнемо (да освајамо медаље), али кренули смо много раније", рекао је он.

Јевросимовић, који је и председник и већински власник компаније Комтрејд, навео је да му је искуство у вођењу фирме помогло и у вођењу Савеза.

"Много лакше водим своју фирму него Савез. Зато што у фирми имам максималну флексибилност, јер је компанија приватна. Савез је буџетска институција и ту смо доста ограничени што се тиче флексибилности", рекао је Јевросимовић и додао да му после свих медаља и успеха није жао што се прихватио тог посла.

Када је дошао на чело Савеза, како је навео, српска атлетика није имала ниједног спонзора. Данас, 40 одсто буџета Савеза покривају спонзори, а један од спонзора је и његова компанија.

"Фали доста новца, али ми смо успели да 40 одсто буџета покрију спонзори, и то је невероватан успех за атлетику. Ми не тражимо пуно. Новца никад није довољно, увек треба више, али смо и са овим задовољни", закључио је Јевросимовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару