Читај ми!

Ивана Шпановић најбоља на планети!

Српска атлетичарка Ивана Шпановић избила је на прво место листе најбољих скакачица удаљ на свету, према рангирању портала "All athletics", који се бави бодовањем од 1999. године. Рекордерка Србије у скоку удаљ и бронзана са шампионата света у Москви прошле године заслужила је прво место на ранг-листи на основу резултата постигнутих на пет најбољих такмичења у последњих годину дана, саопштио је Атлетски савез Србије.

У обзир се узима категорија такмичења, постигнути резултат, али и пласман, и то је управо разлика између бодовања Међународне атлетске федерације, која рачуна само један најбољи резултат остварен у току сезоне.

"Овај огроман успех говори у прилог томе да је Ивана имала највиши ниво скокова на најважнијим такмичењима од свих скакачица удаљ на свету. Много бодова донела јој је и светска медаља у Москви. Ти бодови ће се у августу брисати, али првенство Европе у Цириху се одржава у истом периоду, што је нова прилика за освајање додатних бодова", каже тренер српске рекордерке Горан Обрадовић.

Он је нагласио да Шпановићевој сада предстоји кратак одмор, а потом припреме за други део сезоне.

"Припреме ћемо имати у Словенији и циљ је да задржимо високе позиције на свим светским ранг-листама. Жеља свих нас је да Ивана прескочи ту магичну границу од седам метара, али из мог тренерског угла, важније од једне седмице јесте константност резултата на великим даљинама, јер тиме градимо пут не за једну, него за много скокова преко седам метара", истакао је Обрадовић.

Он је додао да "ни та седмица ништа не гарантује, јер имамо доста девојака које су скакале преко седам метара, али нису освојиле ниједну медаљу на великим такмичењима. Најважније је борити се када је најпотребније, а Ивана је уметник у томе, што је више пута показала", рекао је Обрадовић.

Ово је први пут да се име српског атлетичара нађе на првој позицији ове ранг-листе, а до сада најближи томе били су Биљана Топић у троскоку (5. место), Драгутин Топић у скоку увис, Асмир Колашинац у бацању кугле, Емир Бекрић на 400 метара с препонама и Михаил Дудаш у вишебоју (сви 7. место), Драган Перић у бацању кугле (8. место) и Драгана Томашевић у бацању диска (9. место).

Шпановићева је после историјске бронзе за Србију на шампионатима света прошле године у Москви, у марту ове године освојила и бронзано одличје на првенству света у дворани у пољском Сопоту.

Листа првих десет најбољих скакачица удаљ на свету:

1. Ивана Шпановић (Србија) – 1.328 бодова

2. Бритни Рис (САД) – 1.304

3. Елоиз Лесер (Француска) – 1.300

4. Бесинг Онагбаре (Нигерија) – 1.292

5. Шара Проктор (В. Британија) – 1.285

6. Тјана Бартолета (САД) – 1.278

7. Дарија Клишина (Русија) – 1.277

8. Олга Кучеренко (Русија) – 1.228

9. Фуоми Џимо (САД) – 1.224

10. Катарина Џонсон Томпсон (В. Британија) – 1.220

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару