Бен Џонсон се срео са савешћу

Канадски спринтер Бен Џонсон коме је на Олимпијским играма у Сеулу 1988. због допинга одузето злато на 100 метара, вратио се после 25 година на "место злочина". Џонсон је посетио Сеул у оквиру кампање за борбу против допинга.

Бен Џонсон се прошетао стадионом и стазом на којој је пре четврт века поставио рекорд и запањио противнике оставивши их много за својим леђима, остваривши блистави тренутак тријунфа који је кратко трајао. Недуго потом испоставиће се да је којистио допинг што ће тренутак славе и тријунфа претворити у четврт века срама.

"Добар је осећај бити поново овде", рекао је Џонсон за АФП пошто је стао на стазу где је пре 25 година истрчао једну од најсрамнијих трка у историји атлетике.

Џонсон је додао да се на тој стази "писала историја", иако је то, по многима, њена црна страница.

"Неки би можда назвали ту историју лошом, али ја то тако не видим", рекао је Џонсон.

Канадски спринтер је 24. септембра 1988. буквално до ногу потукао конкуренцију, међу којом је био и Карл Луис, остваривши светски рекорд резултатом 9,79 секунди. 

Три дана касније поништена му је победа, одузето злато, а на крају му је пропала и цела каријера пошто се испоставило да је користио забрањени анаболик стероид.

Шесторица од осморице финалиста у тој трци касније су у каријери такође били умешани у допинг скандале, укључујући и Луиса, који је - како је он сам признао, био позитиван на стимулансе на америчким квалификацијама за Олимпијске игре.

Педесетједногодишњи Џонсон признао је да је годинама користио стероиде, али и даље верује да је био неправедно кажњен, будући да је у атлетици раширена употреба недозвољених средстава.

"Био сам тада разапет на крст и 25 година касније и даље сам кажњаван", рекао је Џонсон.

"Убице и силоватељи иду у затвор, али и они на крају изађу на слободу", рекао је Џонсон.

Он је нагласио да зна да је погрешио, али му је криво јер правда "очигледно није иста за све".

"Знам да сам погрешио. Правила су правила, али она би требало да се односе на све, ипак, и у спорту влада политика", рекао је Џонсон.

Он је нагласио да су, по његовом мишљењу, они који варају у спорту увек бржи од оних који покушавју да их у томе спрече.

"Антидопинг анализе су можда узнапредовале, али исто тако се напредује у проузводњи нових допинг средстава", рекао је Џонсон.

Он је на крају поручио да верује да је могао да освоји злато у Сеулу и без употребе допинга.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару