Читај ми!

Инфантино: Колико је европских компанија које зарађују милионе од Катара

Председник Фифе Ђани Инфантино одржао је говор уочи Светског првенства у коме је критиковао поједине државе са запада Европе за морално лицемерје, преноси Скај спорт.

На конференцији за медији у Дохи која је требало да траје 45 минута, Инфантино је одржао монолог који је трајао скоро сат времена у коме је бранио раднике мигранате у Катару и назвао расистима све оне људе који кажу да постоје "плаћени лажни навијачи", пише британски Скај спорт.

Светско првенство у Катару једно је од најконтроверзнијих Мундијала у историји фудбала. Медијски је почело да се говори о организацији одмах по додељивању домаћинства Катару.

Неповољан третман ЛГБТ особа у земљи домаћина, смрт бројних радника миграната и још многа питања помало су у медијима бацили сенку на приближавање Светског првенства, а Инфантино је рекао да критичари нису у позицији да "дају моралне лекције људима", истиче британски медиј.

"Данас имам јака осећања. Данас се осећам грађанином Катара, осећам се и Арапином, осећам се Африканцем, осећам се геј особом, осећам се инвалидом, осећам се као радник мигрант. Наравно да нисам грађанин Катара, нисам ни Арапин, нисам Африканац, нисам геј, нисам инвалид. Али ми се тако свиђа, јер знам шта значи бити дискриминисан, бити малтретиран. Као дете су ме малтретирали, јер сам имао црвену косу и пеге, а био сам Италијан, па замисли... Ушао сам у своју собу и плакао сам", рекао је председник Фифе, преноси Скај спорт.

Инфантино је апострофирао да је Катар спреман за почетак Мундијала, да је он поносан на то што представља Фифу и да сматра да ће ово Светско првенство бити најбоље организовано икада.

"Стотине хиљада жена и мушкараца из земаља у развоју, углавном из окружења раде у Катару  како би обезбедили бољу будућност својим породицама. Катар им заправо нуди прилику, они долазе овде, зарађују 10 пута више од онога што приходују у матичној земљи. За оно што смо ми Европљани радили широм света у последњих 3.000 година, требало би да се извињавамо наредних 3.000 година, пре него што почнемо да дајемо моралне лекције људима", истакао је Инфантино. 

Председник Фифе наставио је током говора да критикује поједине државе са запада Европе.  

"Колико је европских или западних компанија које зарађују милионе од Катара, милијарде, колико њих се обратило властима у вези са правима радника миграната? Ниједна од њих! Јер, ако промените закон, то значи мањи профит", закључио је Ђани Инфантино, пренео је Скај спорт.

Светско првенство у Катару почиње 20. новембра и траје до 18. децембра 2022. године. На отварању играће домаћа селекција Катара против репрезентације Еквадора. Меч је на програму од 17.00 часова.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи