Читај ми!

Продата лопта којом је Марадона постигао најлепши гол у историји фудбала

Лопта којом је Дијего Армандо Марадона постигао чувени гол "Мано де Диос" продата је данас на аукцији за скоро 2,4 милиона евра након што ју је судија чувао 36 година.

Судија Али Бин Насер који је судио у мечу између Аргентине и Енглеске, на светском првентству одржаном у Мексику 1986. године, чувао је Адидас лопту којом је Марадона постигао свој чувени гол "Мано де Диос" све док је данас није продао на лондонској аукцији Грејем Бад за 2 милиона фунти.

Бивши судија је изјавио да сматра да је право време да се лопта подели са светом и да се нада да ће је купац изложити јавности. Марадонин гол који је довео Аргентину у вођство од 1-0, а који је требало поништити, постао је део фудбалске легенде.

Наиме, Марадона је скочио као да жели да удари лопту главом, али ју је уместо тога ударио руком, након чега се он сам шалио речима:

"Мало Марадонином главом, а мало Божијом руком".

Пред саму аукцију, Бин Насер је изјавио да тада није могао јасно да види шта се тачно догодило јер су Шилтон и Марадона били иза његових леђа:

"Према упутсвима Фифе издатим пре турнира, морао сам да се консултујем са линијским судијом који је потврдио да је гол био валидан. На крају утакмице тренер Енглеске ми је пришао и рекао да сам обавио одличан посао, али да је линијски судија био неодговоран", рекао је Бин Насер.

Марадона је свега четири минута касније постигао још један гол са истом лоптом, једином која је коришћена на тој утакмици реализујући оно што се једногласно сматра најлепшим голом свих времена: стартовао је са скоро 70 метара са своје половине терена, прешао половину енглеских играча пре него што је лансирао лопту иза Шилтона, довевши Аргентину у вођство са 2-0.

Утакмица се завршила резултатом 2-1 и Аргентина је освојила Мундијал. Дрес тј. мајица коју је носио Марадона у тој утакмици продата је у мају за 9,3 милиона евра.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи